İstanbulPark'ın Geleceği Tehlikede Mi?

yazar:

kategori:

2021 yılına kadar İstanbulPark’ın işletim hakkını devralan Bernie Ecclestone bu kararından vazgeçmiş gibi görünüyor. Formula 1 patronu Ecclestone İstanbul Ticaret Odası’na yaptığı başvuruda işletim hakkı konusunda yapılan anlaşmayı fesetmek istediğini bildirdi. Pisti 15 yıllığına kiralayan Bay E sözleşmeyi imzaladığı 2007 yılında yaptığı açıklamada bu şimdiye kadar yaptığı en kötü anlaşması olduğunu fakat uzun vadeli düşündüğünü ve Türkiye’ye güvendiğini dile getirmişti.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş NTVSpor’a yaptığı açıklamada konu ile ilgili kendilerine bir ihtarname geldiğinin doğru olduğunu söyledi. Yapılan anlaşmanın 14.4 nolu maddesine göre Bernie Ecclestone’un  ‘3 yıl önceden bildirim’ şartına göre başvurduğu düşünülüyor. Murat Yalçıntaş ayrıca bu başvurunun şu an gündemde olan global mali krizin bir etkisi olabileceğini ve Bernie Ecclestone’un 2011 yılı için kendisini garanti altına almayı düşündüğünü bunun da ticari bir adım olduğunu sözlerine ekledi. 2011 yılı için pistin işletim hakkı konusunda gösterilecek tutum karşısında ise Murat Yalçıntaş amaçlarının pistin işletmesinin kendilerinde değil de iyi şekilde işletecek bir ortak bulmak olduğunu açıkladı.

Ecclestone’nun bu hamlesi 2011 sonrası için Türkiye Grand Prix’inin ciddi anlamda tehlikede oldugunu gösteriyor.


Yorumlar

  1. emre özduru avatarı

    22 tane adamın top peşnde koşturmasını devlet meselesinden bile daha önemli olduğuna düşünen bu millete müstahak. Hangi futbol takımı bir F1 yarışı kadar reklamımızı yaptı merka ediyorum. Bunun yanında pist ilk açıldığı zaman sadece F1 değil aşağı yukarı bütün motorsporlarında pist kullanıldı ama daha sonra ki yıllarda hiçbir aktivite(F1 hariç) hiç bir tanıtım yapılmadı.

    Bu 20 tane sürücüyü pist'te top oynayacaklar diye reklam yapılsa ağzına kadar dolar taşar işte bizim milletin mantalitesi bu.

  2. biz yaptığımız her şeyi elimize yüzümüze bulaştırmak zorundamıyız?
    bizim ülkede spor = futbol

    geri kalmış çoğu ülkede ilk spor futboldur. biz her ne kadar gelişmekte olan ülkeyiz desek de şu zihniyetimizi bir değiştirirsek çağ atlarız.

    her sene olumsuza gitti bizim için f1. sonunda yarışları da kaybettik.
    ne olurdu tanıtım yapılsaydı, ilgi daha fazla çekilseydi.
    kriz olduğunda ilk bizim pist elden gidiyor, ilk kapanan dergiler f1 racing oluyor…

    bize de sadece her konuda üzülmek kalıyor böyle. başka ülkelere bakıp özenip kalırız böyle…

  3. Ahmet  Keleş avatarı

    valla türkiye'de babam gibi adam çok oldukça F1 izlenmez tabi. Yarışlara her sene gidiyorum geldiğimde hep aynı muhabbeti yapıyor. Gittin Ne oldu başın şişti geldin. gelip önünden vızırr dye geçiyo bi daha göremiyosun televizyonda izlesen hadi neyse ama bilmez ki aynı araçlar bir tur sonra tekrar gelecek hemde 22 araç varken.

  4. Bugün bir gazetenin ismini vermek istemiyorum haftasonu ekinde bakın gazetenin kendisinde değil magazin ekinde Formula 1'in artık Türkiye'de yapılmayacağını yazmış. "Ünlü pilotlar Fernando Alonso ve Felipe Massa'nın yarışlarını artık bu şehirde izleyemeyeceğiz çünkü Formula 1 patronu Bernie Ecclestone, Formula 1 yarışlarını artık Türkiye'de yapmayacaklarını açıkladı." Bu kadarıyla kalmayıp devamında da Ecclestone'un ITO başkanı Murat Yalçıntaş ile görüşüp sözleşmeyi tek taraflı fesetmek istediğini ve artık İstanbul'da Formula 1 yarışı yapmak istemediğini söylemiş.

    Cahilliğin sınırlarını zorlayan açıklamaların ardı arkası kesilmiyor. Spor sayfasını bırakın gazetenin magazin bölümünde böyle bir habere yer ayırmakla kalmamış Ecclestone'un açıklamalarını tamamen kulaktan dolma bilgilerle saçma sapan bir şekilde çarpıtıp okurlarının karşısına sunmuş. Bu kadar ilgisiz ve yalan yanlış haberlerin yapıldığı bir ülkede Formula 1'in ayakta kalmasını beklemek sayısal lotodan para çıkmasını beklemekten farksız değil. Halbuki İTO başkanı ve İstanbulPark Müdürü konu ile ilgili gerekli açıklamalarda bulundular ve 2011 sonrası için de panik yapılmaması gerektiğini belirtmişlerdi.

    Şunu kabullenelim Türkiye'de bilinen tek spor futbol ve bunun dışındaki herhangi bir spor gereksiz. Eğer Formula 1'in Türkiye'deki geleceğini magazin sayfalarından öğreniyorsak bu halka herşey müstahak. Siz 22 adamın bir topun peşinden koşmasını seyretmeye devam edin…

  5. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    İnsanlarımızın %99 u formula1 in ne oldugunu bilmiyor. bahsi geçen habere internet haber sitelerinde bakarken altına yapılan yorumlar dehşet vericiydi. bunun bir spor bile olmadıgını çok gereksiz bişey oldugunu yazanlar vardı. sanki 22 adamı milyonlarca dolar vererek bir topun peşinde koşturmak çok daha gerekli birşey. insanlar bu konuda çok cahil medyada öyle. bir anda f1in artık türkiyeye gelmeyeceğini ve hatta berninin bunu açıkladıgını yazmışlar.

    Bu haberi hazırlayan arkadaş bile olaya hakim değil. Yada ses getirmesi için yalandan bir başlık atmış. Zaten medya bunu hep yapmıyor mu? Bazı köşe yazarları da çok bildikleri için bu olay hakkında "Büyük Türk aptallıkları: Formula 1" konulu yazılar bile yazmışlar! Ama ne yazıkki çoğu insan bu gibi şeyleri okuyup inanıyorlar.

    F1 2011 e kadar Türkiye ye gelecek peki ya daha sonrası ? Pist başka birşey için kullanılmadığı için Bernie kızıyorduk ama F1 garanti oldugu için gönlümüz rahattı. bu son olaydan sonra geleceği hafif hafif gördük. Bu pistin işletmesi bizimkilere kalsada bir işe yarayacağını sanmıyorum. Zarar eden bir pisti hiç bir özel kuruluş işletmek istemez zaten istemiyorlarda. F1 için ekstra masrafa katlanılmazsa da F1 fransa ve kanada da oldugu gibi buradanda uçup gider diğer serilerin uçup gittiği gibi. Sonrada şansımız varsa pist harabe olana kadar parası olanlara kullandırılır.

    Peki bu pist niye zarar ediyor ?

    Formula1 in bu kadar az yaygın oldugu ülkemize bu pist ve tüm yarışlar bizim için bir nimet gibi gelmişti.

    Peki biz nimete şükrettik mi ?

    Bu sitede ki herkes formula 1 i çok yakından takip ediyor. Peki kaçımız ülkemizde düzenlenen yarışlara düzenli olarak gidiyor yada gitmeye çalışıyor. 20 ? 30 ? bence bu kadar bile yoktur.

    Biz bile yarışlara gitmiyorsak Formula1 neden ayağımıza gelsin ki ?

    Bence bize herşey fazla…

    İlk önce üzerimize düşen görevleri yapalım sonra eleştirelim ve şükredelim.

  6. anatribünde falan mesela siz diğer halkların yanında yabancı kalıyorsunuz 😀 turistler de olmasa kimse gelmeyecek. Ama istanbul gibi çekici bir kent ve f1 gibi bir organizasyonu bir arada görmek isteyen yabancılar biraz para kazandırıyor yine de. Ben tribünlerin dolu olmadığı görüşüne katılmıyorum. Diğer tribünleri bilemem ama pazar günü ana tribün ana baba günü gibi oluyor:D

  7. Apocan'ın da dediği gibi bilet fiyatlarının o kadar da yüksek olduğunu düşünmüyorum. Herkes anatribün üzerinden hesap ediyor herhalde. Sene de birkez gelen bu organizasyon için bence verilebilecek ücretlerde yerler var. Açık alan biletleri bence hayatınızda bir kere Formula 1 yarışını izleyebilmeniz için en büyük şans. Ama iş konuşmaya gelince taşta toprakta mı izleyeceğim oluyor. Bu biraz toplumla da alakalı bedavacılığa ucuza alışmış bir toplum var. Aman bedava bilet olsa da gitsem diyen çok, hal böyle olunca bahane edilen ilk şey bilet fiyatları oluyor. Bir de ulaşımı bahane edenler var. İlla özel aracınızla geleceksiniz diye bir kural yok. IETT arı gibi çalışıyor ve gayette rahat. Yani kısacası gitmemek için sudan sebepler uyduruluyor ve en nihayetinde yavaş yavaş yolun sonuna geliyoruz. En büyük sıkıntı tanıtım. İstanbul'a yarıştan bir hafta önce gidiyorum ama hiçbir yerde bir reklam göremiyorum. Sanki yarış İstanbul'da değil de Fas'ta yapılacak. Medyanın da ilgisiz kalmasına şaşıyorum. Bütün buları biraraya gelince bunların yaşanması müstahak. Türkiye'ye çok güvendiğini söyleyen Bernie bile bundan vazgeçmiş görünüyor. ITO 2011'den sonrası için tehlike olmadığını söylüyor ama bence çok ciddi bir tehlike bizi bekliyor. Senede 3 gün kullanılan bir piste ortak bulmanın pekte kolay olacağını düşünmüyorum.

  8. Utku İKİZPINAR avatarı
    Utku İKİZPINAR

    Bence en büyük sıkıntı, Türkiye'den bir grubun ciddi bir sposor olmayışıdır.
    Evet, PO yarışın isim sponsorudur, ancak, benzin alana yarı fiyatına bilet verdiği yılı hatırlayın, o sene katılım oldukça yüksek olmuş, özellikle açık alanlar dolmuştu… Ekonomik olarak halkın bilet fiyatlarını yüksek bulması normal, bizim gibi ciddi"hastaları" haricinde o paraları verecek yok; bu durumda sponsorların devreye girmesi gerekiyor. Bütün faturayı, Bay E-federasyon- vs'ye çıkartmayalım. Daha önce başka konularda da dile getirdim. Bu spor, sponsorlar reklam verenler vs olmadan yürümez; bu işin Türkiyede devamı için devlet hariç desteğe ihtiyaç var…
    Gene isim verelim. Geçen sene vodafone ve shell hariç F1 ilintili bir reklam hatırlıyor musunuz? Bizden birkaç büyük holding bu işe el atmalı, Türküye tanıtımını gerçekten önemsiyorlarsa…

    Utku
    BMW POWER

  9. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Türk halkı olarak biz günlük takılan veya uzun vadelerde plan yapmayan insanlar olduğumuz için bunlar başımıza sürekli gelecek tıpkı olimpiyat stadında olduğu gibi ;etrafta hangi rüzgar eserse ona yöneliyoruz vaktinde olimpiyatlar diye tutturdular stadı yaptılar eeee sadece tek bir stadla oluyormu ? daha sonra F1 dediler peşine İstanbulpark yapıldı yeterli mi peki? ülkede motorsporlarının ne olduğu ne kadar biliniyor diye hiç yoklayan oldumu ? hiç zannetmiyorum sadece yapılmak için yapılan olaylar veya aktiviteler varmı sende ? var desinler diye yapılmış icraatlar ;bazı gerçekleri görmek lazım biz ülke olarak bu gibi aktivitelere hazır değiliz bunda ayıp olan bir durum veya utanılacak bir kısım yok biz toplum olarak o seviyeye gelemedik ;insanlar olarak yarına dair planlarımız programlarımız yok iken en uzun soluklu planımız 5 yıllıkken ve her defasında da 3ncü senesine gelmeden rafa kaldırılıyorsa onu da geçtim halen daha dışarıdaki uygulamaları bu ülkeye ve bu ülke halkına uyguluyorsak hiçbir analizde ve altyapı çalışmasında bulunmadan sonunun nereye varacağını zannediyorduk ? öncelikle toplum olarak bazı noktaları ve gerçekleri kabulleneğiz ve belkide ilk nokta hangi topraklarda yaşadığımız ,hangi kökten geldiğimiz ,hangi kültüre aitiz ve bu değerler dünyanın neresinde ? yoksa dünyada bu var bizde de olsunlarla olmuyor bu işler oluyorda sonucunda TÜRKİYE ye göre bir model çıkıyor ne aslına uygun nede bu topraklarda yaşayan halka uygun ya 3/4 beden büyük yada 2 beden dar ….

  10. bilet fiyatları biraz yüksek olabilir ya da öyle görünüyor olabilir ancak yılda bir kere gelen organizasyon için bana göre çok da aşırı değildi. sonuçta herkes padoktan izleyecek diye bir şey yok. birde yarışı izlemenin dışında pistte ve etrafındaki havayı tenefüs etmek bile ayrı bir keyif.

    öyle konustumki bazılarınız beni holding sahibi falan sanacak 😀 hayır. son 3 senede yarışa 2 kere ordudan bir kere de vandan geldim ve öğrenciydim. her yarış yol parası falan bana yaklaşık 400-500 ytlye mal oldu ve bu paraları ben genel olarak yemeyip harçlıklarımdan biriktirdim.

    bence gerçekten gelmek isteyenler için güzel fırsatlar kaçtı. gelenlerin çoğuda zaten f1i çok bilen kişiler değil ya da yabancılardı. şunu kabul etmeliyiz ki ülkemizde f1 kültüürü ya da motor sporları kültürü ne yazıkki yok.. gitmeli mi bu organizasyon burdan? hissi davranırsak gitmemeli ancak her sene tribünler boş olacaksa, dolmayacaksa ve pist ecclestondayken hiç kimse kullanamayacaksa gidebilir de. sonucta adamlar bu işi kar yapmak için yapıyorlar. bakalım önümüzdeki seneler bize neleri gösterecek

  11. evet seyirci azlığı ama gercekten bilet fiyatlarıda o kadar ucuz değil türkiye ekonomisini biraz aşıyor.. ama herşeye rağmen daha iyi tanıtım yapıp bu sorunun üstesinden gelebilirlerdi biraz da olsa o da yok işte yok..

  12. Ertan Akkaş avatarı

    Bravo, TMSF!!! Bravo reklam, tanıtım nedir bilmezsen olacağı budur emin mali kriz sebeblerden biridir bence en büyük sebeb seyirci sayısınız azlığı…

  13. off kafama takıldı şimdi ya umarım bişey olmaz umarım..

  14. o zamana kadar F1 dağılmazsa kötü olur. Dağılırsa zaten yapacak bir şey yok.

    Ama bu kadar boş duran pist görmedim ben

  15. Bu sene birşey olmasında piste en cok ona üzülürüm.. :/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir