Teknik Analiz: Toyota TF109

yazar:

kategori:

Toyota takımı bugün yeni aracın tanıtımında modern ve ayrı bir yol izledi. Yeni araç sadece internet üzerinden takıldı ve tüm dünya bu tanıtımı internetten izlemeye çalıştı.

TF109’un internette  yayınlanan resimlerinde, taraftarların görmek istediği açılardan da pozlar olduğu gözlendi.

Araç yeni kurallar çerçevesinde üretilmiş olsa da, aracın üretiminde downforceu düşürmek ve sürüklenmeyi azaltmak için bazı ilginç yaklaşımlar da olmuş.

Aracın şasi tasarımının başında yine Pascal Vasselon vardı.

Mühendisler TF109’da hem mekanik hem de aerodinamik olarak dayanıklılığı sürdürmeyi hedeflediler.

Noelden önce test edilen geçici araçların aksine Toyota TF109 daha ince ve Ferrari’den daha kısa ancak mümkün olduğu kadar yüksek bir buruna sahip. Bu tasarım burun altında daha fazla boşluk sağlıyor. Böylece Toyota aracın altından akıp arkaya giden havayı arka bölüme koyduğu kanatlar ile kontrol etmeyi hedefliyor.

Ön kanat, FIA zorunlu orta bölüm ve downforce üretici yan bölümler, bununla birlikte hareket eden tek parça kanattan oluşuyor.

Araca üstten bakıldığında ise en çok dikkat çeken bölümlerden birisi ön kanatların yanlarında bulunan kanatlar. Burada Toyota, lastiğe giden havayı kontrol etmeye çalışacak.

 

 

Ön jantlarda yine bir bölümü açık kapak, arkada ise pervane şeklinde kapaklar bulunuyor.

Biraz arkaya doğru geldiğimizde ise sidepodların önünde küçük bargeboardları ve sidepodları idkey kesen küçük kanatları görüyoruz.

Altı kesik sidepod kullanan son takımlardan birisi olan Toyota, bu aracının sidepodlarının önünün de bu şekilde yapmış. Buradan itibaren aracın arka tarafına doğru gittikçe kola şişesine benzer bir görünüm yer alıyor. 

Arka bölümde Toyota, Ferrari’nin aksine egzos çıkışlarını motor kapağının altında tutmayı tercih etmiş.

 

 

Yeni arka kanadın alt bölümün daha iyi kullanmak için ince motor kapağının arka bölümü havayı daha iyi iletmek için tasarlanmış. Bununla birlikte en arkada yer alan arka kaza bölümü de daha aşağıya çekilmiş.

Takım, aracın arkasının resimllerini henüz yayınlamamış olsa da, verilen resimlerden arka bölümde difüzörün ortasının dar tutulduğu görülüyor.

 

 

Araç hakkında mekanik detaylar henüz açıklanmadı ancak araçta KERS sisteminin olduğu belirtildi. Ancak bu sistem sezon başlamadan hazır olmayacak gibi görünüyor.

TF109 ilk testine önümüzdeki hafta Algavre’de çıkacak.

 


Yorumlar

  1. MagicAlonso avatarı

    her takım kendine özgü yol deniyor birilerinin çok iyi tutacak ama hangisinin belli değil.Toyata umarım rekabetçi bir araç üretmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir