Teknik Analiz: McLaren MP4-24

yazar:

kategori:

McLaren 2009 dünya şampiyonasında yarışacağı aracını bugün basına tanıttı: MP4-24 yalnızca yeni kurallara göre yapılmamıştı, şampiyonluk kazanmış selefi kadar standartlara sahipti.

18 ayı aşkın geliştirme çalışmalarının ardından,takım azaltılmış aerodinamiği maksimize etmiş ve slick lastiklerin tutunmasından emin bir şekilde yeni paketin her parçası gözden geçirilmiş bir şekilde geri döndü. Sonuç olarak McLaren emsallerinden ve aerodinamisindeki bazı farklı konseptlerdeki atılımıyla oldukça gelişmiş bir şekilde görüldü.

Aracın tamamiyle yenilenmiş monokok gövdesinden başlarsak ön şasi bölümü oldukça yükseltilmiş ve ucu eğimli bir burunla sonlandırılmış. Burun uzun ve alt kısmı deniz kabuğu şeklinde bir yapıya bürünmüş. Renault’un R28’e benzeyen bu yapı baskıyı azaltıyor ve burun altındanki downforce’u artırıyor.

Daha önce test döneminde karşımıza çıkan ön kanat şimdiye kadar görüldüğünden daha kompleks bir konu haline gelmiş ve iki adet flap kullanılmış. İlginç olan tarafı 2009 yönetmeliklerinde geçen ön kanadın direksiyondaki bir düğme yardımıyla ayarlanabilir olması hususunda yalnızca flapın üst elementi hareket edebiliyor.

Lansmanda göze çarpan bir diğer parçaysa yalnıca basit bargeboard kullanılırken, ön taraftaki ayırıcı özellikse zeki bir düşünceyle T şeklinde bir parça ile yeri doldurulmuş.

Fakat sidepod’lar şimdiya kadar görülen tasarımlardan oldukça farklı bir anlayışla tasarlanmış. McLaren sidepod’ları uzun ve ince tutmayı seçmiş: böylece arka tekerlekler arasındaki boşluğu maksimuma çıkarmış, soğutma bölümündeki etkinliği arttırmak için, şişe şeklindeki kavisli yapının çıkışı zeminin üstünde dışarıya doğru konumlandırılmış. Egzoz çıkışları da kendine özgü bir yapıda olup yüksek ve arkaya yakın olmuş.

Bu bölümde çıkarılabilir paneller herhangi bir sıcak havanın çıkışına izin vermiyor fakat diğer çıkışların eksikliği belki sıcak ülkelerdeki yarışlarda test edilerek değiştirilebilir. Sidepod’un arka çıkışındaki hava akımının yardımı ve difüzör üzerinden geçen gelişmiş akım aracın arka kısmında vites kutusu "V" şeklinde bir yapıda bir noktada birleşiyor.

Alttan kesilmiş yuvarlak yapısı ve kambur uç kanatçığyla üst karoser MP4-23’ü hatırlatıyor. Tekrardan arka kanat selefinin özelliklerini taşır bir yapıda tasarlanmış, uç plakaları flapın içinden birleştirilmiş ve drag etkisini azaltmak için üç yarık kullanılmış.

2008 boyunca en büyük gelişim motorunda yapıldı, aynı güç ünitesi azaltılmış devir ve ömrü uzatılmış bir şekilde revize edildi. Motor ayrıca KERS motor/jeneratör ile karbon vites kutusuna bağlı, motor ünitesi, yakıt tankının olduğunu monokokun arka kısmına yerleştirilmiş.

Yarıca KERS’in, motor jeneratöründen gelen gücü saklamak ve kontrol etmek için güç kontrol ünitesi ve bataryalar nakletmek için araca ihtiyacı vardır.

McLaren 2009 projesi ile oldukça gelişmiş görünüyor, lansmanda görücüye çıkan şasi McLaren ürettiği ikinci şasi özelliğini taşıyor, ilk şasi ise şu anda Portekiz’de yarın Pedro de la Rosa için hazır bekliyor.

McLaren sadece beş adet şasi üretecek, genellikle altı tane üretilen şasi bu yılki pist üstü testlerinin sınırlandırılmasıyla düşürüldü.


Yorumlar

  1. Direksiyon tamamıyla değişmiş ama ben kers butonu göremedim.

  2. Diğer araçlara göre daha kısa geldi bana 🙂 belki de gözüme o yüzden hoş geldi.

  3. Yarın Pedronun test edeceği araç bu olmayacak o zaman,ne gibi bir farkları var..

  4. Sınırlar çok zorlanmış. McLaren dersinin iyi çalışmış görünüyor.

  5. Renault'un R28'e benzeyen bu yapı baskıyı azaltıyor ve burun altındanki downforce'u artırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir