Renault: "KERS Tehlikeli ve Pahalı"

yazar:

kategori:

Renault Sorumluları, KERS’in üretimine sert çıktılar ve sistemin hem tehlikeli hem de pahalı olduğunu ifade ettiler.

Sezon öncesi testlerde takımların bu sistemin hazırlıklarına devam etmesi ile birlikte Renault takım patronu Flavio Briatore, KERS’in Formula 1’de kullanılmasının korkunç bir hata olduğunu söyledi.

Ve teknik sorumlu Bob Bell, daha önceden BMW’nin başına geldiği gibi sezon içinde KERS ile ilgili kazalardan endişe ettiğini belirtti.

Renault, sezonun ilk yarışı için sistemlerini hazır etme çalışmalarını sürdürüyor ama bu durumda ikilinin eleştirilerine engel olmuyor.

Takımın Avustralya’da KERS’e sahip olup olmayacğaı konusunda kesin bir durumun olmadığını belirten Bell, bu sene oluşacaklar kazalardan dolayı endişeli.

Güvenlik konusunda endişeli olup olmadığı sorulan Bell: "Çok fazla. Bizim için bilinmeyen bir yer"

"Üzerinde yüksek voltaj çıkartmaları olan araçları görmeye alışık değiliz. Bu sene bazı kazaların olacağını düşünüyorum. Bu kaçınılmaz. Ve bazı mekanikerlerin şoka maruz kalacaklarını muhtemelen göreceksiniz. Umarım fazlası olmaz. Aynısı hakemler için de hakemler."

"Spor, mekanikerler, teknisyenler ve pist kenarındaki insanlar üzerindeki riskin asgariye indirilmesi konusunda çok iyi bir iş çıkardı. Ama hâlâ risk var. Yüzlerce volt ve onlarca amper ptansiyeli var. Bu yüzden oldukça öldürücü. Ve bu doğru akım (DC). Bu yüzden onu tutarsanız bırakamazsınız"

Briatore, KERS için takımın harcadığı paralardan dolayı mutsuz, özellikle de düyadaki bekonomik krizle birlikte.

Briatore: "Bence bu korkunç bir hata. Sonuçta Renault, Mercedes-Benz ve Ferrari diğer takımlara motor verir, bir para üretmiyoruz. Bunların maliyeti var ve biz bunu F1’in iyiliği için yapıyoruz"

"Motorların maliyetlerinde büyük azalımlar yaptık ama diğer tarafta başka bir kapı açtık. Bu gelişimde sonuçta bize ne kadara mâl olacak bilmiyoruz. Ayrıca tehlikeli olup olmadığını da bilmiyoruz, %100 kontrol altında değilmiş gibi görünüyor."

"Ve bize bir faydası olacak mı? Bize tek getirdiği maliyet, bu kesin"

Briatore ayrıca rakipleri BMW Sauber’i de, KERS’in ertelenmesine karşı çıktıkları için eleştirdi.

Briatore: "Bu durumdayız çünkü sadece bir takım bu program üzerinde kararlıydı"

"Zaten 2010 için standart KERS için bir seçenek olacağını biliyoruz. Bu yüzden bu sene ne harcarsak harcayalım sadece bir senelik olacak. Bu tip şartlarda yapıyor olduğumuz şey kesinlikle gereksiz. Buna ilave olarak, performans konusunu sorarsanız kimse bilmiyor. KERs’le mi daha KERS’siz mi diye bana sorarsanız, bu büyük bir soru işareti."

"Ama şüphesiz BMW sonuna kadar gitmeyi istedi. Bu yüzden biz de bunu takip etmek zorunda kaldık. Bir programı geliştiren bir yarışmacıya sahip olmak bizim için zor ve biz bunun parçası değiliz. Performans ile ilgili konuşuyoruz ama bu zamanda bu denli bir programı desteklemek kimseye iyilik getirmez. Bildiğimiz şey, hiç bir şey için çok para harcadığımız. Bu kesin"


Yorumlar

  1. sinan  bilir avatarı

    ilk başta kendisininde KERS e ok verdiğini hatırlatırım briatoreye.ayrıca kesin standart olacak diye birşeyde yok.karar verilmedi henüz.

  2. çok dogru konusmuslar 2010da standart olacak bsey ıcın mılyon euroları akıtmak nekadar akıllıca bmw sauber ne yapmaya calsıyor anlams degılım kendılerıde avustralyaya kersi getrp getrmycklerı mechulken gerı kalan 9 takımın fıkrının hıce sayılması sayın brıatorenın dedıgı gıbı hıcbsy ıcın cok para harcmk oluyor

  3. Anlaşıldı tamam!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir