Hakkinen: Kimi Geri Dönecek

yazar:

kategori:

Mika Hakkinen 2014’ün ilk yarısında sorunlar yaşayan Kimi Raikkonen’in sorunlarından kurtulacağına inanıyor.

Raikkonen F14 T şasisi ile rahat bir denge bulmakta zorlanmıştı, ancak Hakkinen vatandaşının kısa sürede başarılı olacağını söyledi.

“Bu zaman işi. Kimi aracını doğru şekilde uyarladığında Alonso kadar hızlı.”

Raikkonen’in Macaristan’daki altıncılığı sıralamalarda takımın büyük hatasından sonra geldi. Hakkinen Ferrari pit duvarını sorguluyor.

“Açık bir hataydı, bu Ferrari’nin seviyesindeki bir takım tarafından yapılmamalı.”

“Belki akılları dört haftalık tatildeydi. Pat Fry’ın altında böylesine ciddi bir hatanın yapılmasına anlam veremiyorum. Fry’ı çok iyi biliyorum, McLaren’da mühendisken ben oradaydım. Orada hiçbir şey kesin olarak görülmemeliydi.”


Yorumlar

“Hakkinen: Kimi Geri Dönecek” için 20 yanıt

  1. 20-0 olur hala aynı laflar devam eder.

    1. Strong_Union avatarı

      1. Takvimde 19 yarış var 🙂
      2. Açıp bir 2007 yi izlemeni tavsiye ederim nereden dönmüş kaç puandan kaçıncılıktan bir bak bence.

      1. 2007 çok süper bir örnek değil, bari 2009 desen… 2007’de Mclaren pilotları birbirini yerken geriden gelen bir Kimi vardı, Alonso-Mclaren-Hamilton 3 lüsünden sadece bir tanesi bile azıcık daha zeki olsaydı, şuanda Kimi’nin şampiyonluğu falan yoktu… Yani fırsatı iyi değerlendirdi, helal olsun, ama adamın öyle süper bir geri dönüşü falan yoktu yani… 2007 sezonunda ilk yarışı kazanmıştı bile, bu sezonla karşılaştırılabilir mi hiç ?

        1. Strong_Union avatarı

          niyeki müthiş bir podyum serisi yakaladı 10 yarışta 9 podyum gerçekten önemli bir gelişme ve geriden gelme bu fırsattan massada yararlanabilirdi hemde raiyle arasında 10 dan fazla puan farkı olmasına rağmen ama faydalanamadı. Mclarenin en sevdiğim yönü pilotları arasında rekabete izin verir 2011 button-hamilton 2013 perez-button 2005 montoya raikkonen hiç bir zaman tek pilotları olmadı. Ayrıca senin Mclaren dediğin takımda rai 5 sene yarıştı 2 şampiyonluktan oldu Alonso Mclarende bir kere şampiyonluktan olmuş çokmu. 2009da artarda 4 podyum yakaldı 1i galibiyet oda olabilir ama bence 2007 daha iyi sonuçta massayıda egale etti ve toplam 3 pilotu geçti. Ama sonuçta geri dönebilecek bir pilot massa gibi olmaz bir çöküş devam etmeyecektir diye düşünüyorum

  2. Raikkonen zamannında Schumacher’in ve ferrarinin bu seneki mercedesten bile daha önde olduğu zamanlarda ( takım arkadaşına bile 1sn rahat fark atan ) 2003 yada 2004 sezonuydu, hangi pisti tam hatırlayamadım şampiyonluk mücadelesi verdiği sumi ve kimi açık 3. sıradakine bile büyük fark atmışlarken kiminin arka kanadı kopmuş ve büyük bir hızla suminin yanından geçerken telsizden kimi bu hızı nerden buldu daha fazla savunma yapamam diye sersenişte bulundu ve kimi viraja yavaşlayamadan girip kenara çektiğinde şumi bu adamı bir dur daha tutamazdım araçı ağrıza yapmış üzüldüm ama kendi adıma seviniyorum demişti. Raikkonen’in sürüş stili benim stilime çok yakın bende yeni bir arabaya kullanmak için bindiğimde arabayı tam hissedinceye kadar hep biraz yavaş kullanırım ama araçı tam hissettiğimde limitlerinin biraz üzerinde çok rahat kullanabiliyorum. Tabii ki pistlerde normal yollarda trafik kurallarına göre kullanırım.

  3. sezon öncesi testlerde kimi alonsonun yaptığı çalışmaının yarısı kadar bile araçla sürüş yapamadı sürekli sorunlar hep onun test günlerinde oldu geri kalmasında bunun etkisi büyük oldu bence

  4. Bora Vardar avatarı

    şu araca alışamamak muhabetini yineliyorum.Benim ve ailemin hayatım boyunca sahip olduğu arabalar hep arkadan itişliydi, bu sebeple ben mecbur kalmadıkça önden çekişli araba kullanmadım.Önden çekişli araçlarda örneğin hiç rahat hissedemedim,ki ben sıradan bir sürücüyüm sıradan hızlardayım ,adam bizden kat kat yüksek hizlarda yarışıyor ,ha ne bizim araçlarımız f1 arabalarıyla kıyaslanır nede direksiyonumuz ama araca alışamamak diye bişey vardır ya hiç mi yaşamadınız.Gelicek sene Kimi’den bu gidişhata götr hiç umut olmasada bir Nigel Mansell gibi vedasını yapar mı?

    1. FerrariFanTR avatarı

      tamam hocam anladık sizin aile hep arkadan çekişli. tamam kral sizsiniz.

    2. Onur Gentas avatarı

      Ben katılamıyorum bu görüşünüze. Tabi ki koltuğa oturdun hemen alışacaksın diye birşey yok fakat bu düzeydeki pilotların araca alışması da 11 yarış sürmez.

  5. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Başlangıçta bende Kimi’nin Massa’ya oranla daha rekabetçi olup Alonso ile bize güzel mücadeleler izleteceğini düşünmüştüm ancak aracın muhalefeti ile bu mücadeleden yoksun kaldık . Kimi açık şekilde sezonun bu kısmına kadar Alonso’ya mağlup oldu , ancak bunda aracın payını yadsımamak gerekir. Alonso taraftarı arkadaşlar Alonsoda aynı aracı sürüyor diyebilirler ancak bir pilotu etkileyen sorunlar diğer pilotu aynı derecede etkileyecek diye bir mantık güdülmemeli bence.
    Peter Windsor’un yıllar önce F1 Racing’te sürücüler ve sürüş stilleri ile alakalı uzun bir makalesi vardı. Pilotları sınıfladığı bu makalede Kimi Hamilton ve Alonso gibi pilotlara da yer vermişti. Kimi’nin sürüş stili bilinen tersine agresif değil çok yumuşak . İpeksi bir sürüş tarzı var Kimi’nin. Viraj girişlerinde önce aracın ön tarafını rayda gider gibi viraja yönlendiriyor.Aracın ön kısmı viraja girdikten hemen sonra da aracın arka kısmını birazcık kaydırıp virajın apex’ine giriyor. Bu sürüş stili ile beraber viraj çıkışlarında çok hızlı bir pilot görüyoruz . Dikkat edilirse Kimi’nin aracı iyi sürdüğü dönemlere viraj giriş ve çıkışları ne kadar pürüzsüz. Ve viraj çıkış hızları diğer pilotlara oranla ne kadar yüksek.
    Alonso’ya gelecek olursak Alonso çok agresif sürüş stiline sahip bir pilot. Ani direksiyon hareketleri , frenaj bölgelerinde kritik direksiyon hamleleri yapmayı seven bir pilot Alonso. Refleksif pilot klasmanına koyuyordu onu Peter. Gerçekten de öyle Alonso sürekli olarak direksiyon hareketleri ile kontraları vere vere tabiri caizse aracıyla boğuşarak ekmeğini taştan çıkartarak süren bir pilot. Yıllardır Ferrari’de sürüyor ve sürüş stili ile ön tarafın dengesizliği ile daha iyi cebelleşebiliyor Alonso ve başarılı oluyor . Kısacası Alonso’nun doğuştan gelen refleksif yetenekleri ile F14T yi daha iyi zaptedebiliyor. Ancak bu benim gözümde ne Alonso’yu Kimi’nin çok çok önünde bir pilot yapar ne de Kimi’yi çok kötü bir pilot yapar. Arada sürüş stili farklarından kaynaklanan bir durum söz konusu. Kimi’ye ön tarafı dengeli bir araç verdiğiniz zaman , gridde geçemeyeceği tek bir pilot bile yok . 2005 yılında yaptıkları 2009 yılında sezonun ikinci yarısında yaptıkları ortada. 2007 yılının ikinci yarısında aracı sürüş stiline uydurarak yaptıkları ortada. Ferrari sabırlı olup pilotlarına istediği araçları vermek zorunda.
    Son olarak hiç kimse dengesiz bir araç istemez. Herkes dengeli ne yaptığından emin olduğu bir aracı sürmek ister ancak bunu sürüş stiline uydurma meselesi var uyduramama meselesi var. Alonso’nunda reklefsif sürüş stili ile arkadan kayan araçları sevmediğini yazısında dile getiriyordu Windsor mesela Fin pilotların aksine. Burda eleştirilmesi gereken ne Kimi ne Alonso ne de Ferrari’nin kötü bir araç ortaya çıkaracağını kestiremeyen Hakkinen’dir. Eleştirilmesi gereken takım benimde desteklediğim Ferraridir. Sorunlarını çözüp gridin bu iki şampiyon pilotuna gereken aracı vermelidir Ferrari.

    1. Ben de tam bundan bahsedecektim. Peter Windsor aslında birkaç sayıda bu konuya değinmişti, yanılmıyorsam 2006 ve 2007’de. Sürücü koçu Rob Wilson da aynı şekilde Kimi’nin sürüş stilinin oldukça yumuşak olduğunu belirtmişti.

    2. Peter kankim çok güzel açıklamıştı zamanında, ama o zamandan itibaren çok şey değişti… Hatta ya Peter Windsor’du yada Martin Brundle’dı, Alonso’nun aracı çekiş kontrolsüz bu şekilde kullanamayacağını düşünüyordu zamanında…

      o makale F1racingte çıktıktan sonra, lastikler değişti, elektronik sistemler değişti, araçların aerodinamisi değişti, bu sene motorlarda değişti… Yani Kimi’nin yaptıklarını göz ardı etmek mümkün değil, ama bu demek değil ki 2014’te günümüz Formula1’in de 2005 te yaptıklarınız işe yarayacak… Yada aracı aynı şekilde kullanacaksınız… Örneğin Alonso Michelin lastikleri ile istediği tarzda fren yapabilirken, Bridgestone’un tek lastik tedarikçisi olması ile getirdiği lastiklerle frenaj tarzını değiştirmek zorunda kalmıştı ki bu da Mclaren yıllarına denk geliyor… Kimi yavaş yavaş aracı kendine göre ayarlıyor, sürüş stilini de traşlıyor biraz daha diyelim… Normal şartlar altında takım arkadşaından bu kadar fark yiyecek pilot zaten değil

  6. işler bundan daha kötüye gidemeyeceğinden dolayı muhtemelen gidilecek öteki tarafa gidecek, daha iyiye 🙂

  7. firefernando avatarı

    Performansını ne kadar geliştirse de Raikkonen’in daha güçlüğü olduğu çok açık.

  8. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Sene başında yener diyordun, şimdi onun kadar hızlı olabilir diyorsun, sene sonuda araç uymadı diyecen bu gisişlen. Kazı bu kadar çevirenini de hiç görmemiştim. Bırak ta yansın biraz.

    1. J.villenueve cok buyuk pilot, hakkinen kaz ceviriyor. Demeclere gore pilot yargilamak bu olsa gerek . JV surekli, kimi öyle kimi şöyle dedigi icin cok seviyor bazi arkadaslar. Hakkinen kim ki kazi cevirsin dursun degil mi?

      1. Strong_Union avatarı

        Aynen hakkında ileri geri konuştukları pilot efsanenin en büyük rakibiydi. şimdi bunlara sorsan JV hakkinenden daha iyi bir pilot ta derler. Yazıyı okumuyorlar konuşuyorlar. Adam zaman işi bu iş araç doğru uyarlanırsa yani ön dengeden bahsediyor ki bunu hepimiz söylüyoruz Alonso kadar hızlı diyor. Bu doğruda olucakta zaten ferrari biraz gözünü açsa 2012-2013 le alonsoyla kafa kafaya olabilirdi aynı araçla ama bunu asla bilemicez çünkü olmadılar ama lotusla bile bişiler başardıysa o senelerin ferrarisiyle daha iyi işler başarabilirdi diye düşünüyorum.

        1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
          Kimi_Raikko_Forza

          Çok doğru tespitte bulunmuşsunuz. Lotus hızlı araçlar vermişti RAİ ye ama bence de Ferrari de o yıllarda sürse daha başarılı olurdu. Hakkinen olayı zaten komik belkide şu anda fan olan insanların bu sporu takip etmesindeki kilit adamlardan biridir MSC ile girdiği büyük rekabet yüzünden. Çevir kazı yanmasın tarzında yorumlarda komik olmuş bu tarz bir adama.

  9. Performansını ne kadar geliştirse de Alonso’nun daha güçlüğü olduğu çok açık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir