Newey: "2009'da Sadece Bir-İki Takım Kazanacak"

yazar:

kategori:

Red Bull Racing’in teknik patronu Adrian Newey, yeni kurallar nedeniyle bu sene yarışları sadece bir veya iki farklı takımın kazanmasını beklediğini söyledi.

Geçişin arttırılması konusunda getirilen büyük aerodinamik kural değişikliklerine rağmen Newey, bu denli büyük değişikliğin en büyük sonucunun geçen senelere göre farkların artması olduğunu belirtti.

Yeni kuralların geçişi tetikleyip tetiklemeyeceği sorulduğunda Newey: "Biraz, çok fazla değil. İnsanlar, geçiş hamlelerinin ortaya çıkarılması için en önemli etkenin pist  düzeni olduğunu göz ardı ediyor."

"Geçen sene, çok sıkı bri grid ve 5 farklı şasi üreticinin yarış kazanmasıyla bütün grup çok yakındı. Büyük bir kural değişikliği, ters tepki yapacak gibi, sadece bir veya iki takım herşeyi doğru yapıp bütün yarışları kazanacak"

Newey, sadece aerodinamik değişiklikler değil, ağırlık dağılımdaki kaymalar nedeniyle de yeni aracın sıfırdan tasarlandığını söyledi.

Newey: "Büyük bir değişiklik olan düz alt bölümün üretildiği 1983’te bu yana, en büyük değişiklik 2009’da oluyor. Boş bir sayfa açtık ve yeni kuralları yorumladık. Vites kutusunun içi haricinde RB4’den ana bir şey almadık"

"Oluksuz lastiklere dönüşteki değişikliğin ana konusu, ağırlık dağılımı, arka lastikler daha fazla zorlanıyor. Bu yüzden taarım safhasında, ağırlık dağılımını bir parça öne götürdük"

Newey ayrıca, performans nedenleri için yeni aracın KERS’inin, yakıt deposunun altına koyulacağını açıkladı.

Newey: "Ağır olan, bu nedenle de araçtaki ağırlık dağılımını etkileyen bir batarya depolama sistemi kullanıyoruz. Alışılagelmiş tutumda pilot, yakıt hücresi, motor, vites kutusu, yakıt deposu kapasitesini ve ağırlık dağılımı hedefinizi sürdürmekle birlikte herşey paketlendikten sonra KERS için bir yer bulmanız gerek. RB5’in KERS’i, yakıt deposunun tabanında yer alıyor"


Yorumlar

  1. elif çivici avatarı

    newey işini bilir.ama bu iş pek buna bakmaz.bence çok büyük değişiklik olmaz.ama tüm takımlar yarışacak,rekabetçi olacak klişeleri bana göre de boş..herkes rekabetçi olsa da bi sonuncu bi birinci olacak illaki..ferrari,mclaren,bmw belki reno arada bir belki toyota belki red bull onun dısında pek oynama olmayacaktır diye düşünmekteyim

  2. selam millet , ya hersey kers e kalmissa desenize kers e encok calisan ve test eden isi goturecek , hatta bmw icin extra agirlik yukuyle calisiyor test yapiyor deniliyor, vallayi ben bmw nin isi goturecegne inaniyorum , cunki gecen yil bile atremanlara ve testlerde araclarina extra agirlik koyub calismislardi almanlar bu sene iyi is cikartacak gibi , herkese saygilar

  3. Ne anlamı kaldı o kadar yapılan değişikliklerin.Sonuç olarak aero performansı geri planda kaldı yani.Artık motor ve KERS ön planda olacaksa bir iki takımdan daha fazlası yarış kazanamayacaksa falan filan.Aksine tam tersi olacak inşallah bir çok takımı kürsüde görebiliriz…

  4. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Force İndia süper bir çözüm bulmuş diyorlar.. KERS bataryalarını pilotun kucağına vereceklermiş,, kimse tutamaz artık bunları yandık ki eyvah….

  5. Newey e herşeyi ayrıntılı açıkladığı için teşekkür etmek gerek.Kendisi geçmişteki tecrübesini yeni kurallarda sıfırdan göstermiş gibi görünüyor.
    Bu arada kers konusundada herkesin aldatmacı bir yalan söylediği ortada.Kullanmayan yok.

  6. bu açıklama kötü oldu yha biz cok takımlı bir mücadele istiyorduk umarım newey yanılır cok usta biri yorumuna saygı duymak lazım ama temennım yanılmasından yana

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir