Teknik Analiz: Force India VJM02

yazar:

kategori:

2009 araçları içerisinde son tanıtılan araç Force India VJM02 oldu. Takımın aracı bu kadar geç tanıtmasında, Ferrari motorundan Mercedes motoruna geçilmesi etkili oldu.

Bunun yanında Teknik Sorumlu Mike Gascoyne’nin takımdan ayrılması da aracın gelişimi üzerinde etkili oldu. Tüm bunlara rağmen takım sezon başlamadan önce aracı yetiştirdi ve araç en az 2 grup testine katılacak.

Force India’nın hazırlamış olduğu VJM02 aracı aslında herkesin beklediğinden daha kompleks bir tasarıma sahip.

Mclaren’in karbon vites kutusunun bulunduğu araçta aynı zamanda Mclarne hidroliği ve Mercedes motor ve KERS sistemi mevcut. Arka yakıt hücrelerinden itibaren aracın tamamı neredeyse Mclaren ve Mercedes tarafından yapıldı bu yğzden takım arka monokok ve soğutma sistemini değiştirmek zorunda kaldı.

Bu yeni tasarlama yüzünden aracın lansmanı daha da gecikti ancak bu sayede aerodinamistler yeni aero pakete odaklanabildi. Tam olarak burası takımın akıllıca davrandığı yer oldu ve bir çok iyi araçta bulunmayan bazı sistemler Force Indıa’nın 2009 aracında mevcut.

Bununla birlikte takımdan ayrılmasına rağmen Mike Gascoyne’nin bazı tasarım felsefesi hâlâ araçta görülebiliyor.

Aracın ön bölümünde yükek bir burun, yüksek bir burun kanat bağlantısı ve 3 parçalı bir ön kanat tasarımı mevcut.

Yeni burnun arkasında tamamen yeni bir monokok bulunuyor. Bu yeni Monokok sadece Mercedes motoru ve KERS’i için değiştirilmiş bir monokok değil, tamamen yenilenmiş bir monokok.

Arkaya doğru gittiğimizde daha önce Mclaren ve Red Bull’da gördüğümüze benzer karmaşık bir süspansiyon sistemi yer alıyor.

Bunun yanında aracın şasisi biraz yükseltilmiş ve aracın bir bölümünde lazer açı sensörü var. Takımın kullanmaya başladığı bu yeni sensör, aracın pistteki hızını ve yönünü ölçecek ve araçta understeer olup olmadığını işaret edecek. Bu sistem genellikle yüksek burunlu araçlarda daha önceden de kullanılıyordu.

Aracın sidepodlarının yanında karmaşık bir dikey kanat sistemi yer alıyor ve kokpitin önünde hava akımını düzenleyecek şekilde tasarlanmış, karmaşık bir yapıya sahip dikiz aynaları yer alıyor.

Sidepodların arkası ise bir anda alçalıyor ve ardından arkaya doğru Renault’un tarzında ilerliyor. Arka bölümün çıkışı kapatılmış ve bu bölüm aracın ne kadar soğutma ihtiyacı olduğu hesaplanarak açılacak.

Aracın egzoz sistemi ise diğer takımların araçlarına göre oldukça farklı bir tasarıma sahip. Egzoz boruları kenarlarına göre yüksekte bir şekle sahip ve şekli ile burası da arka kanata giden havayı düzenliyor.

Araçta Mclaren vites kutusu olduğu içinarka süspansiyonlar da Mclaren süspansiyonlarına benziyor. En arkada vites kutusunun olduğu yerde kaza yapısı yüksekte tutulmuş ve takım burayı gelişime açık tutmuş.

Difüzör tüm takımlarda olduğu gibi 175 mm yüksekliğinde tek kanaldan oluşuyor. Arka kanatın şekli biraz geçen seneki Toyota aracının arka kanatına benziyor ve agresif bir arka kanat tasarlanmış.

Takım yeni araçta Mercedes motoru ile Mclaren KERS sistemini de kullanıyor. Mclaren takımının ilk yarışa KERS ile çıkıp çıkmayacağı belli olmadığı için bu konu Force India için de açıklık kazanmadı.


Yorumlar

  1. bu sene force takımından ümitliyim nede olsa bu sene mercedes motoru var ve ferrariden daha çok yardım ediyor gibi bence böyle takımların yardıma ihtiyacı var

  2. Aracin tamami Mclaren-Mercedes, bi ariza yapsa cozemicekler, Mclaren`den adam cagiracaklar, garip..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir