Jerez Testleri 5. Gün Takım Özetleri

yazar:

kategori:

BMW Sauber

Sabah ıslak pistte, Nick Heidfeld yağmur lastikleriyle setuplarını geliştirme fırsatı buldu. Pist daha sonra kurumasına rağmen aşırı rüzgar faydalı aerodinami çalışması yapılmasını engelledi.

Takım bunun yerine aracın mekanik setupı üzerinde çalıştı. Heidfeld’in bugünkü 123 turu ile BMW Sauber Jerez testlerinde 1728 km yol kat etti ve bunların 2009 km’si 2010 lastikleriyle oldu.

Test takımı bugünden sonra Barcelona’ya önümüzdeki hafta yapılacak 4 günlük testler için gidecek.

Toyota

Jarno Trulli TF109’un kokpitinde gelecek sene için çalışmaları sürdürdü. Trulli günün ortasında körb üzerinden geçerken ön kanata hasar verdiği için çalışmalar erken tamamlandı.

Japon takım pazartesi günü Barcelona’da çalışmalara devam edecek.

Red Bull

Kış testlerinin sondan bir önceki testlerine evsahipliği yapan Jerez’de çalışmalar bugün sona erdi.

Henüz 2009 sezonu başlamamış olmasına rağmen takımlar bu haftadan 2010 lastikleri üzerinde çalışmaya başladılar ve Red Bull takımı bugün 2010 lastikleri üzerinde çalışan takımlardandı.

Ancak yağmur çalışmaları etkiledi ve Mark Webber öğleden sonra piste çıktı.

Genel olarak takım çalışmalardan memnun ayrıldı ve takımın pilotları Vettel ve Webber yaklaşık 2000 km yol kat ettiler.

Williams

Kazuki Nakajima, İspanyol pistinde bugünkü testte 54 tur attı ve en iyi derecesi 42. turunda 1:22.226 idi.

2010 özelliklerindeki Bridgestone lastikleri deneyen Nakajima 5. hızlı isimdi.

Teknik Sorumlus Sam michael: “Bugün, Jerez’deki 5 günlük çalışmalarımızı tamamladık ve Kazuki, Bridgestone 2010 lastik programında çlışmalar yaptı. Bu lastikler, battaniyeler olmadan kullanım için tasarlanmış olup, öndekiler bu seneninkilere göre daha dar”

“Genel olarak aerodinamik parçaları ve mekanik ayarların yanında Melbourne’e hazır gitmak için motor ve aktarma organları ile yol katederek verimli bir hafta geçirdik. Programımız tam olarak tamamlayamazsak bile (yeni, daha uzun ömür kuralları ile) Toyota motorunun dayanıklılığı oldukça etkileyiciydi.”

Ferrari

Takım, motor ve vites kutusu dayanıklılığı, lastik evrimi ve baı aerodinamik parçaların gelişimi yanında pitstop ve yakıt ikmali üzerine de çalışmalar yaptı.

Raikkonen: “Bugün lastiklerde amaçlanan farklı ayarları kıyaslayabildik. Geçen senyeye göre bu seneki değişikliklerden biri oluksuz lastiklerde daha iyi hislere sahibim”

“Takımların hepsinin çok yakın olduğunu düşünüyorum ve bu da gelecek sezonu yakın kılacak.”

Ferrari, test programına gelecek Pazartesi Barselona’da devam edecek. 

McLaren

Bugün MP4-24’ün direksiyonuna 2008 şampiyonu Lewis Hamilton geçti ve bugünkü program, yeni aracın yakıt toplanmasının etkinliğini değerlendirmek için deponun boşalmasının gözlenmesi, dolayısı ile araç üstü kayıt seviyesi ile başladı.

Günün kalanında takım, modifiye edilmiş ön kanatın takılı olduğu aracın ayarlarındaki ince düzenlemeler üzerine çalıştı. Önceden de kullanılan yeşil boya, McLaren aracının sadece sol tarafına burundan arkaya şekilde uygulandı”

Bu sans, şiddetli rüzgârın MP4-24’ü pistin dışına, bir lastik bariyere sürüklemesi ile 15:30’da son buldu. Hız 44 km/sa iken araç araç arkadan çarptı ve arka kaknat çıktı, aracın arkasında da hafif  hasar oluştu.

Takım o noktada seansı bitirip gelecek haftaki 4 günlükl Barselona testlerine hazırlanmaya başladı.

Hamilton 58 tur attı ve 257 km katetti. Bugünkü en iyi dereceden 1.2 saniye gertide kaldı.

Bunların yanında 2008 arkada kanadı tekrar denendi ve 2009 arka kanat tasarımında sorunların olduğu yönündeki düşünceleri alevlendirdi.

Şiddetli rüzgârın MP4-24’ü pist dışna atması ile gelecek testlere kadar aracın hakimiyeti üzerinde de çalışılması bekleniyor.


Yorumlar

  1. tolga soydan avatarı

    Kimi iyi hislere sahip.çok iyi 🙂

  2. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    2 parçalı kanat kullanan vardı ,3 parçalı kanat kullanan azdı fakat 4 parçalı ön kanat kullanan tek takım Mclaren olacak galiba :)) ;Mclaren hız konusunda kendinden emin gibime geliyor sanki ;bu aracın farklı bir aslı varmış gibi sürekli değişik parçalar deniyorlar çünkü şayet elinizde birşey yoksa ve sürekli olarak bu kadar fazla parça deniyorsanız bilinmezlerin bol olduğu bir denklemde ne yapacağınızı bilmez halde bir o tarafa bir bu tarafa bakıp kalırsınız ve hiçbir şey yapamazsınız şayet elinizde bir temel varsa her denediğiniz parça veya teorem bir yere varır ;üstelik diğer bir F1 takımınada teknik destek veriyorsanız bunu birşeye veya birşeylere güvenmeden yapamazsınız kanaatindeyim ;inşallah düşüncelerimden 2.ncisi geçerlidir (gönlümden o geçiyor)şayet 1.ncisi geçerli ise Mclaren bu yıl kolay kolay toparlanamaz ….

  3. kaan kaanhan avatarı

    ön kısım aynen dediğin gibi Abdullah.dikkatli gözlerden asla kaçmıyor 🙂 o küçük kanatçıkta yeni eklenmiş, daha önce yoktu.

  4. Boss, McLaren'in ön kanadınd denedeği şey safra bölümü olabilir. Geçen sene ve bu sene Red Bull'da görmüştük bunu ağırlık dağılımı için takımlar ön kanada safra ekliyordu. Benim tahminim McLaren de ön kanatta safra denemesi yapmış olabilir.

  5. mclaren bugün ön kanatla birlikte yeni bir burun denemiş sanırım. burun tam olarak olmasa bile burnu ön kanata bağlayan dikey bölüm biraz farklı ve daha geniş gibi. red bulla kusasım geldi cidden bu halini görünce. bunun yanında mclaren ön kanatın yan flapinde sanki hava girişi gibi ilginç bir şey deniyor.

    mclarenin arka kanatında gerçekten sorun yaşayıp yaşayamadığını ise gerçekten anlayamadım. çok da kötü olduklarını sanmıyorum sanırım bir şeyleri saklıyor. eğer saklamıyorsa başı büyük derttedir önümüzdeki sezon için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir