FIA, 30 Milyon £ Bütçe Sınırı Belirledi

yazar:

kategori:

Salı günü yapılan Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısının ardından FIA, önceden tahmin edildiği gibi Formula 1’de 2010 için 30 milyon £ bütçe sınırı koydu.

Bu sınır, sezon başına her bir takım için geçerli olacak ve takımlar toplam teknik özgürlüğe sahip olacaklar.

FIA, bu şekilde F1’e yeni giren takımların işini kolaylaştırmayı ve üretici desteği bulunmayan bu takımlara sporda daha uzun bir ömür sağlamayı umuyor.

FIA bildirisi: “Düşük bütçeli takımlarla teknik özgürlük, ortadeğer performanslarının limitsiz tüketen takımların performansı ile başa baş olmalarını sağlamak amacıyla zaman zaman ayarlanacak. Limitsiz harcama yapan takımlar için kurallar aynı ve sabit kalacak.”

FIA Başkanı Max Mosley, bu 30 milyon £’luk bütçenin pilot ücretlerini de kapsadığını doğruladı.

Mosley: “(Eğer takım sahipse) motorhome hariç ve FIA tarafından verilen cezalar dahil her şey. Bütün harcamalar dahil, pilotların ve takım başkanlarının ücretleri bile”

“Eğer takım kârlı ise, hissedarlarına kâr payı dağıtabilir, bunlara bir şef mühendis, takım başkanı ve bir pilot bile dahil olabilir. Ama takımların gerçekten kâr paylarını karşılayacak kadar kâr ettiğinden emin olmalıyız”

Mosley ayrıca, bütçe sınırı seçeneceğini tercih eden takımlarla ilgili ayrıntıların da altını çizdi.

Mosley: “Farklı (ama) standart bir alt gövde, hareketli kanatlar, sınırsız motor devri, güncelleme sayısı ve tipinde sınırsızlık, gereksinimlerde herhangi bir onaylama olmayacak, malzemelerde-testlerde-simulatörlerde-rüzgar tünellerinde vs sınır yok, son birkaç senedir oluşturulmuş tasarruf ölçütleri de bu takımlara uygulanmayacak”

“Bununla birlikte yarış haftasonlarında para tasarrufu ölçütleri -yakıt ikmali ve Cumartesi kapalı park yasağı gibi- her iki kategorideki takımlar için geçerli olacak. Ayrıca maliyet sınırlı takımlar için çok daha büyük kapasiteli KERS konusu üzerinde de düşünüyoruz. Ama bunların tamamı 30 milyon £ içinde olacak, herhangi bir istisna olmayacak ve dışarıdan herhangi bir yardım olmayacak.”

“Bir diğer takım veya dışarıdan bir tedarikçi tarafından sağlanan herhangi bir şey, (lastikler gibi) düşen maliyetlerden bütün takımların eşit bir şekilde faydalanmasına izin veren FIA tarafından tek tedarikçi anlaşması altında bütün takımlara sağlanan donanımlar hariç bütün ticari maliyetlere dahil olacaktır.”

“Motor, devir sınırı ve gelişimin dondurulması haricinde şu an geçerli olan kurallardan ibaret olacak. Bununla birlikte bütün motor harcamaları, sınırın içinde kalacak. Eğer motor, dışarıdan biri veya diğer takımdan tedarik ediliyorsa, herhangi bir sübvansiyon olmadığından emin olmamız gerekecek.”

“Eğer bir takım kendi motoruna sahipse, aracın geri kalanına yapacağımız gibi (motorun da) tam maliyetini kontrol edeceğiz. İlave her bir takımla sınırlandırılan motor tedariğinde şu an geçerli olan kural aynı kalacaktır.”


Yorumlar

  1. Tama anladım 30 milyon sterlin harca de ama tamamen sınırsızsın de ne yaparsan yap de. Şart koşma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir