FIA, Bütçe Sınırında Anlaşma Sağlanacağına İnanıyor

yazar:

kategori:

FIA, bütçe sınırı ile ilgili takımlarla anlaşılacağı konusunda iyimser ama spordan ayrılma tehditleri nedeniyle bir uzlaşı arayışına girmeyecekleri yönünde de uyarıda bulundu.

Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) temsilcileri ile Max Mosley arasında gelecek haftalarda yapılacak olan toplantı öncesinde FIA’nın teknik danışmanı Tony Purnell, FIA’nın 40 milyon £ tutarındaki sınırdan geri adım atacak bir ruh halinde olmadığını belirtti.

Purnell, Barselona’da geçen haftasonu takımlarla yapılan görüşmeler sonrası ve Ecclestone’nin çözüm bulma çalışmaları ile iyimser.

Purnell: “İyimserim. Değişiklikler ne zaman talep edilirse takımlar hep kıyamet diye bağırdı: Kapalı otopark, motor dondurma, V10′dan V8′e, KERS vs. Her bir durumda F1′in bölüneceği söylendi. Bu tecrübeler FIA’yı, bütün bu gibi durumlarda daha esnek olmasını sağladı. İnsanlar değişmeyi sevmyior”

Toyota ve Red Bull, kurallar değişmezse 2010′da sporun içinde olmayacaklarını açıklamıştı. 40 milyon £ olan bütçe sınırının daha yukarı çıkarılması durumunda takımların sakinleştirilebileceği yönünde düşünceler olmasına rağmen Purnell, FIA’nın bu yönde hareket etme niyetinin olmadığını söyledi.

Purnell, sporun geleceği açısından FIA’nın ön planda tuttuğu hedefi olan yeni katılımcılar bulmanın, bütçe sınırının arttırılması durumunda zorlaşacağını belirtti.

Purnell: “Muazzam bir denge kurma işi bu. Yeni takımları cezbetmek istiyoruz ve eğer daha fazla zorlarsak zaten 30 milyonda 40 milyona çıktığımızda yeni girişimlerde incelen ipler tamamıyla kopacak. Bu yüzden yeni takımları çekme konusunu göz ardı edemeyiz.”

“Diğer taraftan büyük maliyet düşmelerine ihtiyaç duyan üreticiler var. SOnuçta FIA bir düzenleyici ve daha büyük bir pencereden bakmamız gerekiyor. Şu anda F1 takımlarının sahipliğine soyunan veya esas otomotib şirketlerine herhangi birine sorun, derin bir krizle yüzyüzeler”

“Ve bu ekonomik ortamda eğer bir şirketin tepesindeyseniz, harcama ve maliyetleri değiştirmeniz gerektiğini düşüürsünüz. En çok harcama yapılan yer neresi? F1″

“Zor kararlar verme zamanındayız. Projektörler önünde gözleri kamaşmış bir şekilde durmak işe yaramaz. Bu yüzden, büyük takımlar için, büyük bir zorluk var ve ne yaparsanız bir risk özelliği taşır. Ama hiçbir şey yapmamak, kabul edilemez bir risktir”

Anlaşılan o ki takımlar, birileri kendilerini bu bütçe sınırının uygulamasıyla ilgili endişelerini dindirse kabul edecekler gibi bir durum var ortada.

Kaynaklara göre bazı takımlar dışardan birilerinin hesapları kontrol etmesini istemiyor. Bu sorunu çözmenin bir yolu, Eccletone’nin de önceden belirttiği gibi, inceleme FIA tarafından değil de takımın kendi denetçisi tarafından yapılabilir veya tamamıyla bağımsız bir hesap uzmanına inceletilebilir.

Şuandaki bütün takımların bütçe sınırını kabul etmesi durumunda da gelecek sene iki başlı bir Formula 1 olmayacak demek. Bu durum da bazı takımlar tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti.

İki başlı bir düzen konusunda konuşan Purnell: “Tamamıyla geçişle ilgili bir durum. Padokta veya basında bir çok kişinin ‘yapmak istediğiniz şey gerçekten takdire değer ama A’dan B’ye nasıl geçeceksiniz?’ dediğini düşünüyorum”

“Seçenek yolu, bunu yapmadan bir yöntem. Orta ve uzun vadede işlerinde bir noktaya yönelmesini bekliyoruz. Bu arada eğer bütün FOTA takımları iki başlı düzenin yanlış olduğunu düşünürse, ardından onları bir yola davet ederiz, sorun da çözülür”

“Yapmaya çalıştığımız şeyin doğru yöntem olduğunu düşünüyoruz ve FIA, amaçlarını hafifletemez. Ya bunu yaparız, cesaret ve çözüm ortaya koyarız ya da işler hafifleyene kadar kendimize uzlaşı yapma izni veririz.”

“Durum şu anda, herkes için mümkün olduğunda kabul edilebilir bir şekilde geçiş yapmakta saklı.ç Biz bir seçenek yarattık”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir