Mercedes W05 MJÜ – K Problemi

Herkesin 4 gözle beklediği final yarışına en çok damga vuran olay Nico Rosberg’in aracında çıkan Motor Jeneratör Ünitesinde bulunan Kers sistemindeki problem oldu.

 

Rosberg adeta bu sistemin çökmesiyle birlikte pist üzerinde pazar gezintisi yaparak yarışı tamamlamak zorunda kaldı.Bu Mercedes’in başına ilk kez gelmiyordu,Montreal hafta sonunda iki sürücüsünün başına gelen problemin aynısıydı.

 

Rosberg (62)

 

Araç üstü görüntülerde görüldüğü üzere Nico Rosberg’in fren dengesini 62.0 olarak ayarladığı göze çarpmakta.Rosberg (59)

 

Bir önceki gün sıralamalarda ise aynı viraja gelirken 59.0 olarak ayarladığı görülüyor.

 

2014 araçlarında bulunan güç üniteleri daha önceki Kers sistemine göre çok daha büyük oranda enerji üretmekte.Yeni elektronik fren sistemi pilotun seçtiği fren dengesini önce kontrol etmekte ve ona pilotun uygulayacağı kuvvete göre Kers sisteminin ne kadar şarj olacağını hesaplamakta.

 

Nico’nun pit duvarıyla geçen konuşmalarından birisi dikkatimi çekmişti .”Bana fren pedalımı geri verin.”

 

İşte bu Elektronik Fren Sistemi pilotun ayarladığı fren dengesini sistem yeteri kadar şarj olamadığı takdirde hesaplanan miktar kadar enerjiyi frenlerden almak için fren dengesini 2 taraf arasında (Ön ve Arka) kendisi ayarlayabilir.

 

MJÜ – K sisteminde yaşanılan bir kayıp (Martin Brundle’in tahminine göre) 160 beygirlik bir kayıp yaşatmakta.Bu yüzden tam gaz giden bir araca göre ana düzlükte yaklaşık 30 km/h’e varan bir kayıp yaşamasına sebep olmakta.Böyle bir durumda yarışırken her turda virajdan viraja yaşanan kayıplar Nico’nun Pazar günü pistte sürünmesine neden oldu.

 

 


Yorumlar

“Mercedes W05 MJÜ – K Problemi” için 7 yanıt

  1. resimlerin birinde sert birinde yumuşak lastik takılı. acaba fren dengesi o anki takılı lastiğe görede değişim gösteriyor olamaz mı? malum yumuşak lastik çok daha seri bi frenaj sağlar.gerçi lastiklerin aşınma durumuda önemlidir bu hesaplamalarda kesin

    1. sonucta hem önde hem arkada yumusak lastik olacagi icin cok buyuk bir fark olmamasi gerek. Yinede aracin karakteristigi degistiginden fark oluyordur ama %3 lastikten dolayi olacak bir fark degil bence fren dengesi icin.

  2. ah ahh nerede kaldı manuel fren dengesi ayarı her virajda…… bazen gençlerin çetrefillik içinde elini atıp atıp durduğu ve kaçırdığı. Neymiş kendisi ayarlıyor muş ne farkı kaldı iha lardan bunların o zaman. İnsanlar ev simulatorlerine açı kollu fren dengesi yerleştirmeye çalışıyor
    ki biraz daha zorlansınlar ve izlemekten hayran oldukları yarış pilotlarına hissi olarak yaklaşsınlar.
    Bunlar güya mühendisler taifesi yürüyüşlerini hadi geçtik kokpitleri de savaş jetlerine benzetmeye çalışıyorlar.

  3. Saniyorum sicaklikla alakali birsey.Sistem isininca veya iyi sogutulamayinca su koyveriyor
    Sadece beygir gucu kaybi degil sorun arka frenler bu sisteme bagli oldugundam durum daha vahim bir hal aliyor.

  4. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Eline Koluna Sağlık bize (en azından bana) böyle yararlı yazılar gerek teknik bilgiler lazım öyle alonso haberlerinin altında 250-300 yorum göreceğime böyle yazılar görmeyi tercih ederim..Alonso Mclaren’e geçince ne demek istediğimi anlarsınız..Mercedes seneye daha dayanıklı gelecektir vede daha güçlü şimdiiden 2015 için sabırsızlandım: D

  5. Mekanik ve elektronik bir spor dalında bu tür sorunlar olması gayet normal. 2015 için daha az sorunlar olacaktır diye düşünüyorum.

  6. Orhan Tifosi avatarı

    nico nun başına gelenler ne kadar üzücü olsada haber detayındaki bilgiler güzel. teşekkürler… daha teknik daha detaylı haberlerin devamını bekliyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir