Le Mans: Peugeot Üç Yıllık Hasrete Son Verdi

yazar:

kategori:

Peugeot takımı sonunda üç yıllık hasrete son verdi ve 2009 Le Mans 24 saat yarışını domine ederek kazandı.

24. Saat: Marc Gene La Sarthe’de kazanan ilk İspanyol oldu. Bu zafer 16 yarışın ardından sonunda galibiyete ulaşan David Brabham için de çok özeldi. Alex Wurz da 1996’nın ardından burada yeniden yarış kazanmış oldu.

Peugeot için bu sene 2008’in anılarından kurtulma zamanıydı.

Franck Montagny ve Stephane Sarrazin ile aynı koltuğu paylaşan Sebastien Bourdais de diğer 8 numaralı Peugeot aracıyla ikinciliğe ulaştı. 8 numaralı araç yarışın ilk saatlerinde sorun yaşayıp pitte zaman kaybedene kadar lider durumdaydı.

Tom Kristensen ise Allan McNish ve Rinaldo Capello’nun da kullandığı Audi ile üçüncü sırada yarışı tamamladı.

Tomas Enge, Stefen Mucke ve Jan Charouz’nun Aston Martin Lola’sı ise dördüncülüğü elde etti.

23. Saat: Gene takım arkadaşı Sebastien Bourdai’nin önünde liderliğini koruyor. Audi sürücüsü Kristensen ise Aston Martin Lola sürücüsü Tomas Enge’nin yaklaşık iki tur önünde üçüncü sırada.

22. Saat:  Peugeot’da pilot değişikliği oldu, Mark Gene ilk sıradaki Wurz ile yer değişimi yaparken, ikinci sıradaki Sarrazin’in koltuğuna Sebastien Bourdais geçti. İki takım arkadaşı arasındaki fark bir saat öncesine oranla biraz daha kapanmış gibi görünüyor ve bir buçuk dakika dolaylarında. Capello’nun ısrarcı takibi yarışın sonuna kadar sürecek gibi görünüyor, Audi üçüncü sırada.

21. Saat: Sekiz ve dokuz numaralı ilk iki sıradaki Peugeot’lar arasındaki bir dakika elli saniyelik fark devam ediyor. McNish R15’i yeni bir direksiyon için yakıt ikmalinden bir tur sonra tekrar pite getirdi ve ardından tekrar pite döndü, araç garaja çekildi ve mekanikerler aracın arka bölümü üzerinde çalışıyorlar. Audi takımında McNish’in yerini Rinaldo Capello aldı.

20. Saat: İlk üç sırada herhangi bir değişiklik olmazsa Wurz ve Sarrazin arasındaki fark iki dakikanın biraz altına inmiş durumda olsa da Wurz farkı sabitlemiş gibi görünüyor. Burada piste ilk yağmur damlaları da düşme başladı.

19. Saat: Peugeot’ların dominant sürüşü on dokuz saatin ardından da devam ediyor. Peugeot’da Wurz direksiyona geçen isim oldu ve Sarrazin ile ilk sırada yer alırken bu ikiliyi Alan McNish takip ediyor. Yaşanan güvenlik aracı periyodu lider Wurz’a yaradı ve farkı yaklaşık iki saniyeye çıkarmasına yardımcı oldu.

18. Saat: 18. saat geride kalırken Peugeotlar arasındaki mücadele daha da kızışmaya başladı ve 8 numaralı Peugeot öndeki 9 numaralı Peugeot ile farkı sürekli kapatıyor. Audi, Peugeotlara ayak uyduramadığı için sorun yaşamadığı takdirde 3. sırada kalacak gibi görünüyor.

17. Saat: 9 numaralı Peugeot’un liderliği devam ediyor ancak 8 numaralı Peugeot hızlandı ve yarışın ilerleyen saatlerinde galibiyet mücadelesi yaşanabilir. Lider Peugeot ile 8 numaralı Peugeot arasındaki fark 1 dakika 50 saniyenin altına indi.

16. Saat: 9 ve 8 numaralı Peugeot’ların 1 ve 2. sırada yer aldığı 2009 24 Saat Le Mans yarışını Peugeot adeta domine ediyor. 3. sırada yer alan Audi ile ilk sıradaki Peugeot arasındaki fark nerdeyse 2 tur.

15. Saat: 9 numaralı Peugeot’un kokpitinde olan Mark Gene ile rahat birincilik devam ediyor ve 8 numaralı Peugeot takibi sürdürüyor.

14. Saat: Bu saatin başında yaşanan büyük kaza ile 45 dakikalık güvenlik periyodu oldu ve bu süre içerisinde bir çok pit yaşandı. Bu süreçten en çok 8 numaralı Peugeot faydalandı ve aradaki fark 90 saniyeye indi.

13. Saat: 2. sırada yer alan Audi aracının pite girmesiyle Peugeot’lar yarışta 1 ve 2. sırayı ele geçirdiler. Audi aracında McNish koltuğunu Rinaldo Capello’ya devretti.

12. Saat: Yarışın yarısına gelinmişken 9 numaralı Peugeot’un liderliği hâlâ sürüyor ve şu anda araçta Alex Wurz var. Wurz 1 turluk farkı korumaya çalışıyor. 2.lik mücadelesi aynı şekilde devam ediyor.

11. Saat: 9 numaralı Peugeot’un üstün liderliği hâlâ devam ediyor ancak 2.lik mücadelesi kızıştı. Allan McNish ve Stephane Sarrazin arasında mücadele devam etti. Sarrazin, Montagny’den devraldığı araç ile öndekiyle farkı biraz kapatmayı başardı.

10. Saat: David Brabham kontrolündeki 9 numaralı Peugeot’un 2. sırada yer alan Audi ile farkı 1 turu geçti. 2. sırada yer alan McNish 3. sırada yer alan Peugeot sürücüsü Montagy’nin yavaş yavaş baskısı altına girmeye başladı.

9. Saat: 9. saat geride kaldığında Peugeot’un rahat liderliği devam ediyor ve 2. sırada yer alan Audi aracı ile aradaki fark 1 tur. Sebastien Bourdais pitte kaybettikleri zamanı ataklarla hızlı bir şekilde geri kazanmak istiyor ancak bu süreç içerisinde 76 numaralı IMSA Performance Porsche ile temas yaptı ve spin attırdı.

8. Saat: Yarışın üçte birlik bölümü geçilirken 9 numaralı Peugeot liderliğini sürdürüyor. Yaşadığı problemle nedeniyle geriye düşen Bourdais ise yükselmeyi başardı. Tom Kristensen’in garaja dönmesiyle Fransız pilot ikinci sıraya çıktı. İki turluk zaman kaybeden Audi şimdi üçüncü sırada.

7. Saat: Alex Wurz Peugeot ile liderliğe devam ediyor. Ancak Audi sürücüsü Luhr spin atıp bariyerlere çarparak gerilere düştü. Şu an ikinci sırada Kristensen’in kullandığı Audi var.

6. Saat: Peugeot liderliği sürdürüyor ama Bourdais’nin sorun yaşadıktan sonra pite gelerek zaman kaybetmesiyle liderlik Alex Wurz’a geçti. Bourdais pitten altıncı sırada geri döndü.  Audi sürücüleri Rinaldo Capello ve Lucas Luhr de ikincilik mücadelelerini sürdürüyorlar.

5. Saat: Teknik değişiklikler ve güvenlik aracı periyodu Audi araçlarına ekstra performans sağladı ancak Peugeot kullanan Sebastien Bourdais şu an zirvede. Audi pilotu Rinaldo Capello ise takım arkadaşı Werner’i geçerek ikinci sıraya yükseldi.

4. Saat: Peugeot liderliği dördüncü saatte de güçlenerek devam ediyor. Montagny aracı takım arkadaşı Sarrazin’e devretti. Koltuğu Gene’den alan David Brabham ise ikinci sıraya yükseldi ve Audi kullanıcısı Marco Werner’in yaklaşık bir dakika önünde yer alıyor.

3. Saat: Yarışın üçüncü saatinde de Peugeot liderliği devam ediyor. Pol pozisyonunda yarışa başlayan Franck Montagny hâlâ aracın koltuğunda ve ikinci sıradaki takım arkadaşı Mark Gene ile aradaki farkı 2.5 dakikaya çıkarmış durumda. Allan McNish de Audi ile üçüncü sırada yarışa devam ediyor.

2. Saat: Franck Montagny takım arkadaşı Mark Gene’nin önünde liderliğini koruyor. Güvenlik aracı periyodundan da faydalanarak liderliğini koruyan Fransız pilotun aracını hızı Audi kullanan rakiplerine oranla oldukça iyi. Güvenlik aracı periyodunda yeni set lastiklerle piste çıkan Gene ise ikinci sıraya yükseldi. Mike Rockenfeller ise Audi’si ile üçüncü sırada.

1. Saat: 2009 Le Mans 24 Saat yarışının ilk saatini Franck Montagny önde kapattı. İlk saatte Peuget’ların Audiler’e karşı açık bir avantajı var gibi göründü. İkinci sıradaki Audi sürücüsü Pedro Lamy, Jean-Christophe Boullion ile çarpıştı. Boullion garaja döndü ama Lamy yoluna devam etti. 


Yorumlar

  1. Acaba Nereden İzleyebilirim Le mans yarıslarını

  2. MagicAlonso avatarı

    bir ara yağmur yağacak diye çok korkmuştum ama korkulan olmadı 1 sene gecikmeli de olsa peugeot en sonunda kazandı

  3. umutntm sünger avatarı
    umutntm sünger

    Audiler için berbat başlangıçtı bırakın 24 saaati birkaç dakikada peugeotlar domine etmeye başladı yarışı

  4. MagicAlonso avatarı

    peugeot haklı galibiyetini alacak dünden beridir sürekli izliyorum peugeot ezici bir üstünlük kurmuş durumda geçen sene eğer yağmur yağmamış olsaydı geçen seneki yarışıda peugeot kazanırdı kesin.peugeot audi ye nekadar iyi bir araç yapmış olduğunu gösterdi 2 senedir.

  5. massaraikkonen avatarı
    massaraikkonen

    bu sefer peugeot kazanacak heralde.hatta double.fransa da bayram gibi olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir