"Motorların Dondurulması" Kuralı 5 Seneye İndirildi

yazar:

kategori:

Formula 1 takımları motorların dondurulması kuralının 5 seneye indirilmesi konusunda hemfikir oldu. Takımlar ayrıca FIA’nın bütçe kısıtlaması çağrılarına da olumlu yanıt verdi.

FIA cuma günü Paris’te, rüzgar tüneli ve bilgisayar kullanımının sınırlandırılması gibi konuların da tartışılacağı bir toplantı düzenledi takım patronları ile.

Takımlar ilerlemenin öncelikli yolunun rüzgar tüneli ve bilgisayar kullanımı olduğunu düşündüğü için bu düşüncelere karşı çıksada toplantının olumlu geçtiği belirtildi.

Autosport.com’a konuşan bir kaynak "Çok olumlu ve verimli bir toplantıydı." dedi.

Takımlar 10 yıllık motor gelişmesinin durdurulması kuralının 5 seneye düşmesine karar verdi ve bundan sonra FIA 2013 sezonu başlangıcına hazır olması beklenen yeni motor formatı üzerinde çalışacak.

Toplantı sonucunda söylenenlere göre yeni motorlar şuanda kullanılan 2.4 litrelik V8 motorlara göre daha çevre dostu ve bütçeye uygun olacak.

Yeni motor kuralları hakkında ilk taslağın 2 sene içerisinde takımlara verilmesi bekleniyor.

Bunun yanında takımlar henüz nasıl olacağı hakkında bir sonuca varmış olmasada harcamalarda kısıtlama gerektiği konusunda ortak sonuca ulaştı.

Takımların bir çoğu bütçe kısıtlamasının faydalı olacağını düşünüyor ancak Ferrari takımının bütçe kısıtlamalarına karşı olduğu belirtildi.

Bütçe sınırlandırılması ile ilgili en son açıklama Honda takımından gelmişti.

2007 yılının son günlerinde Honda’dan Nick Fry ve Ross Brawn takımların bütçelerinde sınırlandırma olması gerektiğini söylemişti.

Fry "Ross ve ben bütçe limitinin sınırlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Şuanda İngiltere kökenli takımlara bakarsanız bütçelerin sürekli yükseldiğini görürsünüz."

"Şuana kadar başarıyla yaptığımız tek şey paranın bir alandan diğerine geçmesi oldu. Para başarıyla motor bölümünden aerodinamik bölümüne aktarıldı çünkü performans kazanmak için en iyi alan burası oldu."

"Aero kısıtlamaları teklifine açığız ancak böyle olduğunda para başka bölüme aktarılacak. Belki pilotların maaşlarına belkide mühendislerin maaşlarına eklenecek ya da aracın bir bölümüne ancak takımın ödemesi gereken faturada azalma olmayacak."

"Bu yüzden bütçede genel bir kısıtlamaya gidilmeli. Zor olsada bunun başarılabileceğini düşünüyoruz." dedi.

 


Yorumlar

  1. Oh be, hic olmazsa motorlar gelissin..

  2. uzun zamandar beri FIA dan bu kadar güzel bir haber duymamıştık…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir