BMW Sauber F1.08 Teknik Analizi

yazar:

kategori:

BMW Sauber takımı büyük gelişim göstermeyi hedeflediği agresif yeni aracı F1.08’i bugün Münih’te tanıttı.

Araç bazıları tamamen yeni bazılarını rakiplenden edinlenerek hazırlanan bir takım yenilikleri içeriyor.

Takım bu seneki aracını F1.07 üzerinden geliştirdi. F1.07 geçen sezon Mclaren ve Ferrari araçlarının ardından en hızlı 3. araç olmuştu.

Son araç dayanıklı olduğu için takım genel olarak yeni kurallar üzerinde yoğunlaştı ve Teknik Direktör Willi Rampf yeni aracın oldukça istikrarlı ve pilotlara dönüt sağlamada çok yardımcı olacağını söyledi.

Rampf yeni araçta sabit aerodinamikler kullandıklarını, aracın viraj alırken downforce kaybetmeyeceğini belirtti. Rampf ayrıca elektronik sistemlerin olmayacağı bu dönümde makanik yol tutuşunun daha da önemli hale geldiğini vurguladı.

bmwsauber_f1.08.15.jpg

Araç üzerinde eskisine oranla daha agresif aerodinamik bir profil var. Araç önden arkaya Mclaren ve BMW karışımı bir felsefe ile inşa edilmiş.

Takım yeni ön kanat ile virajlarda ve yandan gelen rüzgarlara karşı sürüşte hassasiyeti en aşağı düzeye çekmeyi hedefliyor. Eski kanat şekline bazı benzerlikler olsada bu yeni 3 planyalı ön kanat Mclaren’in ön kanadından tasarlanarak hazırlanmış.

Sıfır omurga ve bargeboardlar ile eski araçta bulunanın daha geliştirilmiş versiyonu.

bmw_sauber_f1.08_onkarenaj_471375307.jpg

Takım ilk defa ön lastiklerde karenaj kapaklarını kullandı. Ancak BMW Sauber’in kullandığı bu yeni kapaklar diğer takımların kullandıklarından biraz daha farklı. BMW’nin kullandığı karenajda kapağın bir bölümü jantın üzerine geliyor.

Ancak kurallar çerçevesinde bu karenajlar jant genişliğinden fazla olamaz ve dışarı taşamaz bu yüzden bu kapak kurallara aykırı olabilir.

Aracın sidepodlarının arka tarafında bulunan bölümdeki kanatçıklar ise eskisine göre daha da inceltilmiş. Yine motor kapağının olduğu bölümde farklı bir çalışma yapılmış. Diğer takımların genellikle arka kanatın önünde kullandığı yatay kanatlar F1.08’de daha önde kullanılmış ve bu yatay kanat motor kapağına bağlanmış.

Rampf bu kanat ile daha fazla downforce amaçladıklarını söyledi.

bmw_sauber_f1.08_motorkapagi_detay_624803183.jpg

Bunların yanında takım yine Viking boynuzlarını kullandı ve şuana kadar tanıtılan bazı araçlarda olduğu gibi motor kapağının sırtında incelmeye gitmedi.

Geçen seneki araçta olduğu gibi F1.08’in sidepod hava girişlerinin yanında yine dikey küçük kanat parçası bulunuyor.

Ön lastiklerde olduğu gibi arka lastiklerde de karenaj kapakları kullanılmış ancak bu kapakların ortası boş ve jant ile aynı boyutta.

Daha fazla yol tutuşu için süspansiyonlar tamamen yenilenmiş. Rampf pilotlara daha fazla dönüt sağlanması için önde yeni dingil, lastiklerin yol tutuşunu arttırması için arkada tamamen yeni süspansiyonlar kullanıldığını belirtti.


Yorumlar

  1. f1'e cevap: onlarca tescilsiz mevcut bunu bildiğin için tescillisini soruyorsun buna en büyük tescil ferrari taraftarlarının (istisnalar hariç) vicdani ezikliği ve senin sorduğun sorudur, nihayetinde gerçekler ortaya elbet çıkacaktır. (tescillenip te fia tarafından örtbas edilen olsa olur mu?)

  2. 2005'te McLaren'e krşı serbest
    2006'da ferariye karşı yasak!!!!!

    anlamayan varsa muhtelif dillere çevrilir.

  3. bir de gerçek açıdan bakalım öyleyse. o parçayla 2005 yılında Renault bize karşı şampiyon olurken nerelerdeydi sevgili FİA'cığınız ve Max efendi? Ama söz konusu ferrari olunca işler değişti nedense? baktı ki FİA şampiyonluk elden gidiyor parça eksiltme yoluna gitti, o güne kadar yasal olan ön kanat aniden yasak oluverdi. Bu açıdan bakınca bakalım kim apışıp kalıyor?

  4. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    tamam mass damper hareketli aerodinamikti ama hareketli parçalarda yasaktı işte.

  5. mika_hakkinen avatarı
    mika_hakkinen

    görkem kardeş nefretten falan öyle dediğim yok.ben gerçi demedim ama çoğul istemiyorum konuşmak.sen eğer ki geçmişten bugüne izliyorsan mclaren için neler olmuş neler yapılmış zaten bilmen gerekiyor.mclaren herzaman f1 dünyasında vardır.bize sadece mass damperden bahsetme.fia mass damper için haraketli aerodinamik olduğunu söylemişti.ve bunu ferraride dahil 6 sanırım takım kullanıyordu.mclarenin böyle geliştirdiği f1 e kattıkları ortadır.ferrariciler neden bu olaydan sonra yaygara yapmaya başladılar dersin? neden mi? çünkü 20 yıldır ferrari takımı bunun gibi skandallarla anılıyordu.ve işte yalnız değiller. desmodromic valfler ve yakıt enjeksiyonu gibi yenilikleri içermesinin yanında akış çizgilerini de içeren şasi tasarımını mclaren sunmuştur.sponsorların ilk f1 girişini lotus yapmıştır.viraj dönüş hızı sağlayan ground effect aerodinamiklerini yine lotus yapmıştır.ve bunuda fia sonrasında yasakladı.

    Adrian Newey tarafından dizayn edilen arabada, sağ ya da sol tekerleklerin ayrı ayrı fren yapmasını sağlayan sistemi mclaren buldu.Virajları çok hızla giriliyor ama sonuç yasaklandı.
    Mercedes-Benz ile ortaklık yapan Mc Laren takımı olmuştur. Grand Prix Manufacturers Association Grand Prix Üreticiler Birliği vasıtası ile Formula1 ın ticari karından daha büyük bir pay almışlar ve sporun geleceği ile ilgili daha çok söz sahibi olmuştur.Tek istisna bu konuda mclarendir.

    fazla sözede gerek yok.Senna diyorum başkada bişey dememe gerek yok mclaren için.

    Bizden iyisini TANRI yapar!!

  6. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    ve o mass damper(kütle amortisörü)renault R25 ve R26'ya 0.5 saniye kazandırıyordu mclarenci arkadaşlar…

  7. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    bazı mclarencilerde her sene yenilgisinde fia=ferrari deyip duruyor RAHATLAMAK için 2005-2006'yı ferrari kazanmadı yinede öyle oldu. her zamanda fia=ferrari olmazki ama!!!…ve 2005-2006'da fia=renault olmadı nedense MCLARENCİLER !!! 2005'te size karşı mass damper'la (kütle amortisör —> kurallara aykırı) şampiyon olduğunda fia=renault demediniz. 2006'dada ferrari'ye karşı böyle yarışmaya devam etti o parça çıkarılıncada gördünüz renault'un ne mal olduğunu ve ferrari farkı kapatmaya başladı. madem haksızlığa karşısınız bunu yapan her takıma fia=bilmem ne diyeceksiniz. bu işin doğrusu böyle!!! ve ben şunu anladım bazıları sırf ferrariye nefretinden dolayı fia=ferrari diyor oysaki sorsan fia'nın ferrari için ne yaptığını apışıp kalır.

  8. eger mercedes buyilda okadar basarili olursa helal olsun derim cunki agirlik dengesi ve dagilimi cok degisti bu yil , bakalim kim ne yapacak, artik testler basladi kapansin su kopya mopya isleri, iyi calisan iyi olan sonucu elde edecektir, herkese saygilar

  9. slm arkadaslar ben 10 yildan beri f1 izliyorum ve koyu bir bmw taraftariyim,almanyadayim ve mercedes kullaniyorum , ve su bmw lerden cektigimi bir ben birde benim mercedesler biliyor, yigidi oldur hakkini ver, bmw iyi araba yapmis,kopyalamakla calmak arasinda cok fark var,eger o bilgileri super aguriye verseniz gecen yil onlarda kafaya oynardi bu is bukadar net tartismasiz, nede olsa dennis gecmistede benotton la bole bir sorun yasamisti

  10. McLaren tarihin en büyük hırsızlığını yaptı. Ötesi yok.

  11. birniz bana ferrarinin tescilli bir hırsızlığını söyleyebilirmi acaba

  12. sadece sinan'a cevap: kim hırsız herkes biliyor, McLaren'i kendi takımın gibi hırsız,sahtekar ve düzenbaz ilan etmek için casusluk saçmalık-komplosunu bahane ediyorsun sadece tek hırsız tek sahtekar tek haysiyetsiz takım seninki olmasın diye. sırf vicdanen rahat olmak için. ezikçe bir hakaret -hırsız- demek. tam takımını tutuyorsun tebrikler.

  13. ferrariciler 9 seneyi ağzınıza almadan önce desturr deyip kendi 18 senenizi hatırlıcaksınız sonra başkalarına bakacaksınız :)) ama normaldir daha dün F1 izlemeye başladığınız için :)) yaşınız küçük öğrenirsiniz daha.

  14. McLaren-Mercedes avatarı
    McLaren-Mercedes

    Arkadaşlar boşu boşuna tartışma çıkmış burda ne gerek var böyle şeylere anlıyamıyorum BMW ci arkadaşlara da bazı söylemlerini yakıştıramadım açıkçası olabilir BMW parça kopyalayabilir bu doğal bişi biri üretir diğeri kopyalar bu hep böyle olmuştur F1 de ve öyle olmaya devam edicek bunu uzatmanın alemi yok yani…Ayrıca sinan arkadaşım demişsin 99 dan beri araç mekanik arıza yaşıyordu ne olduda şimdi yaşamıyor hemen veriyim cevabı 1.ci neden Kiminin takımdan ayrılması 2.ci neden Adrian Newey'nin takımdan ayrılması bu 2 isim birleşince sürekli sorunlar yaşıyorduk Redbull'a bakın isterseniz sürekli sorunlar yaşıyorlar Newey'nin yaptığı tasarımlardaki araçlar hızlı oluyor kabul ama bi okadar da dayanıksız oluyor..Kimi olayında yine haklı çıktım çünkü geçen gün yapılan kar yarışı etkinliğinde aracın süspansiyonunu kırmayı başardı ve yarış dışı kaldı sürekli olarak şanssızlık olarak değerlendirdi arkadaşlar ama bi yere kadar..

  15. slm , ya buraya yorum yazan lar hic bilmeden kafadan salliyorlar yaaaa, adamlar yapmis iste ,begen yada begenme bir emek varsa bunu tebrik etmen gerek, birde calma ve taklit isini mercedes daha iyi yapiyor,ornegini gecen yil yasatmisti butun f1 sevenlere, mercedes bu lekeyi bence 10 yil sampiyon olsada silemez,, herkese saygilar

  16. mika ferrari yıllardır sizden iyisini yapıyor..en son 10 see önce oldunuz şampiyon.10 senedir arabaları f1 de tanrılar yapıyor heralde..biraz mantık ya başka bişey deil :S:S

  17. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    burun incelmiş ve ön kanat harika olmuş. estetik görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir