Teknik Analiz: Formula 1 2015’in İlk İzlenimleri

Testler kapımızı çalmak üzere ve Jerez’de yapılacak testlerden önce 2015’in 2 aracı görücüye çıktı. İki araç diyorum ama 1 ve yarım – VJM08 geçtiğimiz Çarşamba geçen yıl yarışılan aracın 2015 teknik yönetmeliğine uygun burunlu hali sergilendi. Williams FW37 ise sadece bir görsel.

 

Ancak Williams’ın görseli ve Force India’nın burunlarına bakarsak gelecek hafta ve ondan sonraki zaman için çok fazla sonuç çıkartabiliriz.

 

jm1521ja35-1024x683

 

O zaman ön kanatla başlayalım. Sezon sona erdikten sonra yeni ön kanatların tuhaf olabileceğini tahmin etmiştik. Yeni kanatların ön kanadın altından geçen havanın hacmini arttırmak için ortadan bir ayrıma sahip olacağı biliniyordu ancak bu seneki kanatlar geçen seneki kadar kötü gözükmüyor. Taslaklarda bu yıl kullanılacak kanatların ana gövdesinin geniş ön kanat uçlarının daha dar olacağı tasarlanmıştı. Burdan yola çıkarsak bu bölgede takımlar aracın altından geçen hava hacmini maksimum hale getirmeye çalışmaktalar.

 

Kural değişiklikleri karıncayiyen tarzı burunların ortadan kaldırılması için yeniden tasarlanmıştı. Takımlar aerodinamistler üzerinde baskı kurarak aracın orta noktasına daha fazla hava göndermeleri için farklı yöntemler kullanmalarını istediler. Sonuç olarak belli miktarda performans kaybı oluştu ancak eskisine göre aero yapılar daha anlaşılır şekilde geliştirildi.

 

Genel downforce seviyesini ayarlamak için kış testi sürecine takımlar belli bir program ayarlayarak gelecekler – Bazı kaynaklar tur başına en az 3 saniye kazanılacağını beklemekte – beklenen çözüm ise her araç için mümkün olan en iyi ön kanat tasarımı yapılarak sezon içerisinde performansı arttırmak.

 

B70Rz3LCEAAAW9p

 

FW37’nin ön kanadının VJM08’e göre daha kısa olduğunu belki farketmişinizdir. 2015 için çarpışma testlerinin ne kadar sıkı olduğunu düşünürsek Williams takımı ön kanadı kısa tutarak çok iyi bir iş yapmış.

 

Force India’nın uzun kanadı ağırlık açısından takıma kazanç sağlamakta ve kompozit mühendislerinin daha az malzeme kullanmasına izin vermekte. Williams ile kıyasladığımızda kısa ön kanat aerodinamik olarak çok iyi bir çözüm. Çarpışma testlerini geçmek için Williams aracın ön bölümüne biraz daha ağırlık eklemiş olabilir.

 

Williams’ın optimum tasarımı oluşturmak için iyi bir yol izlediğini düşünüyorum ama bunu yaparken takım araç üzerindeki bazı yerlerden ağırlık tasarrufu yapmak zorunda kalmış olabilir. Bu yıl minimum araç ağırlığı 701 kilograma çıkartıldı (2014’e göre 10 kilo arttırıldı) belkide hangi yolu izleyeceklerine bu yardımcı oldu. Geçen yıl sürekli ağırlıktan tasarruf etmenin sonucu olarak ön kanat tasarımında takımlara oynayabilecekleri bazı boşluklar vermiş gibi gözüküyor.

 

Bazı söylentilere göre Williams’ın ön süspansiyon kollarının alt bölümünü geçen sene Mercedes’in kullandığı tarzda değiştirebileceği yönünde. Benim düşünceme göre takımların Mercedes tarzı düşük ön süspansiyon kolları kullanarak ön lastiklerin içinde bulunan kullanım alanını arttırarak hava akımının rahatlamasını sağlamak.

 

FW37_2-1024x768

 

 

FW37’nin görselinde arka bölgeye göz gezdirdiğimizde ise FW36’ya göre sidepod girişleri çok daha ufak. Geçen sene takımlar güç ünitelerini soğutmayı çözdükten sonra genel gövde tasarımı artık daha dar hale gelebilir.

 

Yeni araçlar geldikçe bu yıl ki teknik trendi anlamak daha kolay hale gelecektir.


Yorumlar

“Teknik Analiz: Formula 1 2015’in İlk İzlenimleri” için 2 yanıt

  1. bahadır sezgin avatarı
    bahadır sezgin

    Şöyle bir şeyde var Williams soğutucuyu direk şasiye entegre etmiş geçen sene Mercedes’in yaptığı gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir