Teknik Analiz: Ferrari SF15 – T

Ferrari takımı 2015 sezonuna başlamadan önce yeni bir takım patronu, yeni takım pilotu ve teknik delegeye yeni isimler getirdi. Bu telaşın sebebi (Telaş olarak belirttiğim 2014 sezonunda gelen Mattiachi’nin bir anda kovulması) geçen yıl takımın istenilen performans artışını sağlayamaması ve pist üzerindeki performanslarının zayıf kalmasıydı.

 

SF15 – T 2014’te yaşanılan teknik problemlerin üzerinde çalışılarak tasarlandı ve getirilen yeni ön kanat kurallarıyla beraber gelişen güç ünitesiyle bu sezon daha rekabetçi olmayı hedefliyor.

 

Aracın pist üzerinde ne kadar geliştiğini görmek biraz zaman alabilir.

 

Uzun ön kanat McLaren’de bulunan kanata çok benziyor. Ancak Ferrari McLaren’in aksine ön kanat tasarımını daha sade kullanmış. (Prodromou bunda etkili olabilir) Buradan yola çıkarak Ferrari tanıtımı yapılan araçlar arasında yeni ön kanat kurallarını en az kullanmış takım olarak gözüküyor.

 

Kanat ile monokok bölümünün altına geçen sezondan kalan yüzgeç şeklinde kanatçıklar bulunuyor. Buda Ferrari’nin sezon ortasında araç altında büyük değişiklikler yapmasını engelleyebilir.

 

1422630666

 

Yeni ön kanadın ve uç plakaların son yıllardaki basit ön kanatlara oranla bir adım daha önde olduğu gözükmekte.

 

Uç plaka üzerinde bulunan kademeli kanatçık traşlanarak daha keskin bir hal almış. Ön lastik bölgesinde hava akımının düzgünlüğünü arttırmayı amaçlamış.

 

Ön süspansiyonda Ferrari Mercedes tarzı düşük 2 kollu süspansiyon kolları üretmiş.

 

1422630609

 

Süspansiyon geometrisine bakarsak, Ferrari’nin süspansiyon ekseni diğerlerine göre daha yüksekte.

 

Dışarıdan bakıldığında araç geçen seneki Ferrari’ye çok benziyor. Üçgen şeklide bulunan hava boşluğu motoru beslemekte ve aynı zamanda başka bir yere giden hava girişi daha bulunduğu gözüküyor. Buda içeride bulunan diğer elektronik üniteleri soğutmak için kullanılıyor olabilir.

 

Sidepod içerisinde bulunan soğutucuları geriye almak ve onları ufak hava kanallarıyla beslemek sidepodların büyüklüğünü ayarlamak için bir yöntemdir.Ancak Ferrari sidepodlarda McLaren’le kıyasladığımızda daha geniş bir tasarıma sahip.

 

Sidepodların içinde Ferrari radyatörlerin bulunduğu açıyı değiştirmiş, soğutucuların sahip olduğu yapıda soğutmayı arttırmak için değiştirilmiş.

 

2014’te Ferrari güç ünitesi şasisi gibi tam bir hayal kırıklığı yaratmıştı.

 

1422630899

 

İçten yanmalı motorun yarış içerisinde 40 beygir kadar geride kaldığı düşünülmekteydi, turbodan kazanılan ısı ile elde edilen ERS sistemide kötü olunca aracın sürüşü daha kötü bir hal alıyordu.

 

Aracın arkasına gidildikçe aerodinamik olarak bazı değişiklikler göze çarpmakta. Arka kanat ana düzlemi tek bir direk üzerine oturtulmuş vaziyette. Bu direğin altında ‘Maymun Koltuğu’ bulunmakta. Dar,tek ve aracın tam ortasına etki edecek şekilde.

 

Arka kanat plakalarının ucuna baktığımızda, SF15 T yatay şekilde yerleştirilmiş panjur şeklinde boşluklara sahip.

 

Keskinliklerine bakarsak, arka lastiklerin bulunduğu bölgede daha fazla düşük basınçlı hava üretip sürtünmeyi azaltıp difüzörü beslemeyi amaçlamışlar. Tanıtımda difüzör gösterilmedi.

 

SF15 – T tasarlanırken 2014’te bulunan şasi ve güç ünitesindeki problemler göz önüne alınarak tasarlanmış. Bu araç eksiklerin temizlendiği bir evrim geçirmiş hali. Ama Mercedes’in sahip olduğu performans açığını kapatacak büyük bir yenilik bulunmamakta.

 

Geçen seneki teknik ve yönetim hatalarından sonra Ferrari kendilerini sahip oldukları yere taşımak için hala bir seneye daha ihtiyaç duyuyor olabilir.

 

1422630809


Yorumlar

“Teknik Analiz: Ferrari SF15 – T” için 3 yanıt

  1. Bu yazılanlar itibariyle çöpe atılan şasi konusu gerçek olabilir.
    Dar vakitte ellerindekileri korumaya odaklanmış olabilirler. Diğer taraftan şasi ve aero konusunda hangi pozisyondalar çok anlayamadık geçtiğimiz sezon da çok kötü bir durumda olmayabilirler aero nun darlığından ve vakit meselesi olduğundan görünen itibariyle çok birşey görünmüyor gibi ama mekanik yol tutuşa biraz daha ağırlık vermiş olabilirler. Hiçbirşey yoksa bile motor düzelince konumları ne oluyormuş onu göreceğiz.
    Bana da 1 senede Redbull ve Mersoyu yakalayamayacaklar gibi geliyor.

  2. şu ön kanada hala düzgün bir tasarım yapmadılar yapamadılar..

    bence takımın ana fikri burada hala aynı yerdeler

    burnu çek uzat eğ yükselt den ibaret bir durum

    motor kısmına hiç girmiyorum bile..

  3. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    1sn fark çok.herhalde o dedikleri 0.5-0.7sn sadece motordan 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir