Teknik Analiz: Toro Rosso STR10

Çoğu takımın yaptığının aksine bu akşam saatlerinde Toro Rosso takımı online olarak veya fotoğraflarla tanıtmak yerine pist üzerinde aracın üzerindeki perdesini kaldırdı.

 

Doğruyu söylemek gerekirse takımın daha önce eşi benzeri olmayan bir tasarıma sahip olan aracı bulunmamakta.

 

Ön tarafta Toro Rosso Ferrari ve McLaren gibi ön kanadın ilerisine uzanan bir burun tasarlamış. MP4/30 SF15-T’den farklı olarak Toro Rosso eğimi monokok profilinin üst tarafından vermiş, buda STR9 monokok tasarımından ilham alındığını göstermekte. Üst taraftan bakınca kokpit tarafından buruna doğru çok düzgün bir eğim verildiği gözüküyor.

 

nose

 

Ön süspansiyon tasarımını korumak için takım sahip olduğu monokok yapısını mümkün olan en az şekilde değiştirmiş. Araç yatay süspansiyon kollarına ve pushrod dizayna sahip.

 

front

 

 

Aracın arka tarafına baktığımızda ise İtalyan takımının sidepodları küçültmek gibi bir amacının olmadığı gözüküyor. Ancak sidepolardan arkaya giden kısım dikkatli incelendiği zaman çok keskin bir yapıya sahip. Diğer takımların hiçbiri bu kadar keskin bir yapıya sahip değil. Bu şekilde sidepodlar üzerinde hava akımını daha düzenli kullanmayı amaçlamışlar.

 

Adrian Newey gibi bir silahınız yoksa Formula 1’de çok büyük bir silaha sahip değilsinizdir. O yüzden aracı paketlerken içten yanmalı Renault motorunu ve güç ünitelerinin soğutma sistemini öyle bir oturtmalısınızki fazla ısınmasın.

 

Sidepodlarda kaybettiklerini Toro Rosso takımı hava girişini büyülterek kazanmaya çalışmış. Çok geniş ve oval bir tasarıma sahip hava girişi bulunmakta. Büyük hava girişinin ikiye ayrıldığını görmüşsünüzdür; bunlardan biri motora giden hava için diğeride içerideki güç ünitelerini soğutmak için. Bu boşluklar yetmemiş olacak ki takım Mercedes W05’in 2014’te kullandığı gibi bir çözümle beraber iki ufak hava kanalı daha eklemiş.

 

 

 

rear

 

 

Arka süspansiyon yapısı hala STR9’un süspansiyon tasarımına sahip.

 

Arka kanata gelirsek arka kanat düzlemi egzoz üzerinden gelen tek kollu bir direk ile sabitlenmiş. Karbon fiber egzoz yapısının hemen arkasında çift katmanlı yukarıya doğru keskin şekil verilmiş ‘Maymun Koltuğu’ bulunmakta. Arka kanat yapısı Abu Dhabi testlerinde kullanılan arka kanatla neredeyse aynısı. Bu yüzden yeni versiyonlarının geleceği düşünülmekte.


Yorumlar

“Teknik Analiz: Toro Rosso STR10” için bir yanıt

  1. Elinize sağlık beğenerek okudum…Benımde resımlerde ılk dıkkatımı ceken sıdeopod ların ucgenlestırılmıs gırıslerı oldu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir