Teknik Analiz: Mercedes W06

2014 Formula 1 sezonunda yarış temposu ve sıralama performansını ele alırsak W05 çok baskın bir şekilde sezonu önde kapatmıştı. Bu yüzden W06’nın sağlamlığı sahip olduğu tempo Pazar günü Jerez’de bunu bir kez daha kanıtladı.

 

Ön tarafta yapılan ufak değişiklikler yeni bir burunla beraber araç W05’in evrim geçirmiş hali. Şasi ve güç ünitesi konumlandırmalarında birkaç değişiklik gözükmekte.

 

Şasi ve aero dizayn olarak geçen yıl W05 birçok yeniliğe sahipti. Çin’den itibaren geliştirilen ön kanat, düşük ön süspansiyon kolları, nispeten daha dar sidepodlar ve ‘Maymun Koltuğu’nu sezon içerisinde sürekli geliştiren bir Mercedes. Turboyu bölen takım adeta güç ünitesi konusunda diğerlerine fark atmış bir vaziyetteydi.

 

Sezon ortasına geldiğimizde takım sadece güç ünitesi olarak kuvvetli değildi aracın performansı FRIC süspansiyonu yasaklanmasına rağmen üst düzeydeydi. Ancak onları fren, vites kutusu arızası ve ERS’de yaşadıkları güç problemleri biraz etkiledi.

 

Bu kadar avantajın üzerine Mercedes 2015 aracını tasarlarken sadece bu zayıflıkların üstünde durarak bile güçlü bir araç üretebilirdi.

 

W06’ya çok dikkatli bakıldığı zaman eski tasarımın çizgilerini taşımakta.

 

1422825662

 

2014 kural değişikliği ön kanat ve şasi üzerinde bazı değişiklerin olacağı yönündeydi, bu yüzden şasi eskisine göre artık daha eğimli bir halde.

 

Takım çok dar ve kısa bir ön kanat geliştirmiş, Williams’ın kanadına göre biraz daha kısa.

 

Yukarıya doğru göz atıldığında göze ilk çarpan büyük kamera boynuzları oluyor. Geçen seneye göre biraz daha yüksekte olan bu boynuzlar sezon öncesinde özellikle eklenmiş olmalı ki araç üzerindeki etkisini olumlu şekilde kullanmak istiyorlar. Ön kanata bakıldığı zaman ise 2014’ün son yarışlarında kullanılan bir versiyon bulunmakta.

 

Bu seneki araç FRIC süspansiyon olmadan tasarlandı ve ön süspansiyon geçen seneki halini korumakta. İki kollu düşük ön süspansiyon kolları araç üzerinde bulunmakta.

 

Ön tarafa dikkatli göz attığımızda fren soğutma kanalları daha gizli bir hal almış olarak gözüküyor.

 

Bu yöntem Formula 1 için alışılagelmiş bir çözüm değil. Diğer takımların hala açık hava girişleri bulundurduğunu göz önünde bulundurursak bu Mercedes için daha başlangıç seviyesinde. Bu yöntemle beraber araç üzerinde bulunan hava akımının gelişeceği düşünülmekte.

 

Motor Racing - Formula One Testing - Day 1 - Jerez, Spain

 

Araçta bir diğer göze çarpan yenilik yeni hava girişi. Geçen yıl daha sivri bir yapıya sahip olan hava girişi bu sene daha geleneksel bir hal almış ve yanında bulunan ekstra hava girişleri ortadan kaldırılmış.

 

Bu sene tanıtılan araçta ana hava girişi iki parçaya bölünmüş. Hava girişlerinden birisi motoru beslerken diğeri ise vites kutusu yağını soğutmak için kullanılmış.

 

Soğutma sisteminde yapılan gelişmeler bu sene çok kilit vaziyette. Sidepoların daraltılması ve güç ünitelerindeki akışkanların soğutulması ne kadar kuvvetli olursa o kadar aerodinamik avantaj getirmekte.

 

Mercedes’in geçen seneki soğutma sistemini koruyup geliştirdiği düşünülmekte. Bu sistem sayesinde sidepodlar daha dar hale getirilmiş.

 

Sidepodların hemen üst bölgesinde omuz bölge olarak söyleyebileceğimiz bölümde yüzgeç şeklinde ufak kanatçıklar bulunmakta. 2014’ün meyvesini Mercedes 2015 aracına taşımış.

 

Gövdenin altında Mercedes AMG güç ünitesi Andy Cowell’ın sözlerine göre evrim geçirerek geliştirildi, tamamen yeni bir motor, 32 parça üzerinde yapılan yenilik takımın bu sene sahip olduğu aracın güç ünitesi daha güven verici olarak gözükmekte.

 

Brixworth’da üretilen güç üniteleri için takım odak noktanın soğutma ve güç üzerine olduğunu söyledi. Geçen sene yaşadıkları ERS problemleri üzerinde yoğunlaştıklarını belirttiler.

 

2014 dizaynına yakın olarak aero açıdan arka bölge ve difüzör yapısı benzer bir halde. Takım ‘Maymun Koltuğu’ tasarımını sezon sonunda kullandığı versiyona benzer bir şekilde araca eklemiş. Avustralya yarışından hemen önce ön kanatla beraber bu bölümde birçok güncelleme görülebilir.

 

Geçen sene Mercedes’in güçlü performansını göz önünde bulundurursak ve bu senede güç ünitesi üzerinde yapılan bazı değişikliklere göz atarsak takım felsefesi hala geliştirme üzerine kurulu.

 

1422826026


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir