Takımlar 1000 Beygirlik Yeni Motor Kuralına Yeşil Işık Yaktı!

Formula 1 takımları daha iyi tasarımlara ve 1000 beygirlik yeni motorlara yeşil ışık yaktılar.

F1 Strateji grubu, araçların görünüşü ve hızını tartışmak üzer perşembe günü Paris’te bir araya geldiler.

Yeni kuralların 2016 ile 2017 arasında hayata geçirilmesi planlansa da teknik anlamda çalışılacak çok fazla alan var.

Şuanda kullanılan V6 turbo motorlar yerine 1000 beygirlik yakıt akış limiti ve yakıt miktarı kısıtlaması olmayan yeni motorlar düşünülüyor.

Motor üreticileri bunu başarmanın mümkün olup olmadığını görmek için önümüzdeki birkaç hafta içerisinde daha ayrıntılı öneriler sunulmasını istedi.

Toplantıda ayrıca 2016 yılı için daha iyi görünümlü tasarımlar ve geniş lastikler fikri de görüşüldü.

Toplantıda bu konuyla ilgili çeşitli fikirler kabul edildi. Ancak bu değişiklikleri yaparken maliyetlerde dramatik bir artış olmaması kilit faktörlerden birisi olacak.

Açıklama yapan bir kaynak “Motor kuralları 2017 yılında hayata geçirilecek. 2016 yılında ise geniş arka lastiler ve değişik tasarım çalışmaları var”

“Araştırmalarımız harcam miktarlarında olabilecek artış ve normalde harcadığımız para üzerine” dedi.

Bu ay yapılacak toplantılarda takım teknik direktörleri ve FIA’nın yeni önerileri ve maliyete etkilerini tartışması bekleniyor.

Ancak bu kuralların hayata geçirilmeden önce 18 şubatta F1 komisyonu tarafından izin alması gerekecek.


Yorumlar

“Takımlar 1000 Beygirlik Yeni Motor Kuralına Yeşil Işık Yaktı!” için 15 yanıt

  1. Unstoppable avatarı

    Haberle ilgili yorumumu yazmadan önce sitenin çok uzun zamandır takipçisi olan ancak üyeliğe bir türlü sıcak bakmayan şahsım adında trf1 camiasını hepsine çok teşekkürler ve bugüne kadar beklediğim içinde ayrıca özür dilerim 😀
    Haberle ilgili yoruma gelirsek bence artık f1 in şu malum büyük adamlarını toplanıp ses kalabalığına bir son vermesi ve aslında çok basit bir isteği yani araçların eski sesine ve görüntüsüne ulaşma seçeneğini hayata geçirmeleri gerekiyor. Geriye kalan maliyetler , turbo , atmosferik basınçlı motor ve mevzuları bizim için çok da öncelikli değil

  2. ”yakıt akış limiti ve yakıt miktarı kısıtlaması olmayan yeni motorlar”

    demek, benzin ikmali olacak mı demek? bilen biri varsa yazabilir mi zahmet olmazsa

    1. şuanda tüm araçlar 100kg ile yarışa çıkmak zorunda, fazlasına izin yok, bunu kaldıracaklar.

      bir de yarışta benzinin anlık akış limiti diye birşey daha var, o kalkacak.

      benzin ikmalini yabancı basında konuşan yok. bana göre de gereksiz tehlike, masraf, kafa karıştırıcı birşey. yani bence benzin ikmalini bekleme. testlerden sonra nasıl kim hızlı bilemiyorsak, sıralamadan sonra da şu ağırla attı, şu hafifle tartışmaları, sonra tabiki santander şu pilota fazla benzin koydurdu şunu geçmesin diye vs vs birsürü “bullshit” hiç gerek yok 🙂

  3. Alonso.ElNano #ForzaJules avatarı
    Alonso.ElNano #ForzaJules

    https://twitter.com/MickSchumacher1?s=09

    Schumi’nin oglan twitter acmis. Schumi taraftarlarina duyrulur. @kemal-sengul

  4. Bu saatten sonra atmosferik motor geri gelmez, kimse beklemesin bunu. Turbo motorlar binek otomobil piyasasında da standartlaşıyor artık. Motorlar değişebilir evet ama yine turbo ve hybrid olacaktır.

  5. Alpay Rüzgar avatarı
    Alpay Rüzgar

    yakıt akış muhabbeti kalkacaksa direk yakıt ikmalini geri getirin

  6. Ben nedense modern F1 araçlarına geniş lastiklerin yakışmayacağını kaba duracağını düşünüyorum. Evet belki mücadeleyi arttırabilir ama görüntü olarak araçları o lastiklere göre tasarlarlarsa o zaman güzel görünebilir.

    Yakıt tasarrufu saçmalığını kaldırmak için neden yeni motorları bekliyorlar ki mevcut motorlarda kaldırsalar ne olur. Anlaşılan hala hangi motoru kullanacakları konusunda karar verememişler sadece güç hakkında bir karar verilmiş umarım turbosuz bir motor getirirler. Eğer bazı takımlar turbo konusunda ısrar ediyorlarsa eskiden olduğu gibi isteyen V6 turbo isteyen V8 kullansınlar tabi ki kurallar çerçevesinde.

    1. İsteyenin turbo veya atmosferik kullanma olayı güzel olur ama F1’de bence bundan sonra turbo motorlar kullanılmalı.

      1. Bunu senle daha öncede konuşmuştuk 🙂 Bende hala turbonun F1 de kesinlikle kullanılmasına karşıyım.
        Turbo F1 in en önde gelen özelliklerinden çığlık atan motorları yok eden bir parça.
        İnanılmaz bir itiş gücü sağlıyor olabilir ama onun yerine V8 veya V10 u güzel bir paket içerisinde sağlarlarsa turboya ihtiyaç kalmaz zaten F1 de turboya ihtiyaç yoktu. Turbo bana göre saf güç değil Motor kendi direk o güce erişebilirse eski F1 araçları gibi asfaltı titretir. Eskiden kastım V10 ve V12.
        Ama hem senin gibi turboyu isteyenler hem benim gibi istemeyenler için 2 tane motor paketi sunarlarsa güzel olur.
        Bak şöyle söyleyeyim 30 40 yıl sonra petrol tükenecek diyorlar ondan sonrada ne ses kalır ne F1 tabi başka bir yakıt türüyle yapılmazsa. O yüzden lütfen benim şurada kalan 30 40 yıllık zevkimi mahfetmesinler 😀

        1. Evet hatırladım. 🙂 Turbo çok eski bir teknoloji. F1’de de 70’li 80’li yıllarda turbo kullanıyordu. Bu teknoloji bu kadar yaygınken F1’de de kullanılmalı bence. Bende saf, doğal makineleri çok severim ama F1’de atmosferik motor kullanılması biraz garip olur. Neticede birçoğumuzun işe gitmek için kullandığı araba turbolu. Ama aynı anda turbo ve atmosferiğe izin verilmesi güzel olur. Rekabeti artıracağını düşünüyorum.

          1. Turbo benim bildiğim sadece 80 li yıllarda F1 de varmış. Bunu daha öncede söyledim sana F1 hiçbir şeyle aynı olmak zorunda değil ve olmamalı özellikle yol otomobilleriyle. Bir farkı olmalı ve neden F1 de atmosferik motorları garipsesin ki birisi. Turbo yol otomobillerinde yaygın bir teknoloji olabilir ama şöyle düşün Mikrodalga fırınlarda çok yaygın bir teknoloji ama o olmasa da işimizi halledebiliyoruz. O yüzden Turbo parçasını bu kadar büyütmenin bir anlamı yok ve kesinlikle F1 gibi dünyanın en üst düzey yarış serisinde yeri yok benim için.

            Senin turboyu isteme sebebin ne? Sesini seviyorsun diycem Atmosferikle karşılaştırdığında sevmen neredeyse imkansız. Yoldaki araçlara güzel ses katıyor olabilir ama F1 de sesi mahfediyor. Kattığı performansı seviyor olabilirsin ama F1 de zaten performans eksikliği yoktu ki. Bilmiyorum neden istiyorsun?

            1. Turbo 70’lerin ortasından beri kullanılıyordu diye biliyorum. Müsait bir zamanda iyice araştırmak lazım.

              Benim turboyu isteme nedenim yüksek güç. Verimliliği de yanında kreması oluyor ama bence güç daha önemli. Ama sizin fikrinize de hak vermiyor degilim doğrusu. Mesela bu sezonki F1 araçları aşağı yukarı 2009-2013 jenerasyonu ile aynı hıza sahip olacak. Üstüne çevreyi daha az kirletecek. Kâğıt üstünde süper. Ama aslında öyle değil. F1’de teknoloji kadar şov da önemli. Otomobillerden ses çıkmadıkça kimse performansı, tüketimi umursamaz. Hem şov hem de verimlilik anlamında en iyi motorlar V10’lardı bence. Hem ortalığı inim inim inletiyorlardı, hem de V8’lere kıyasla çok fazla yakıt tüketmiyorlardı. Şimdi V10’ların geri gelmesi çok zor. Ben de V10’lar için can atıyorum ama maalesef durum bu. F1’e hem V10 atmosferiklerin ruhunu geri getirebilecek, hem de güçlü ve verimli motorlar lazım. Ve bu motorlar kesinlikle mevcut motorlar değil. Turbo kalabilir ama 1.6 V6 kesinlikle kabul edilemez.

              1. Şöyle söyleyeyim çevre dostu olması gereken F1 den önce bir çok yer var önce onları düzeltsinler daha öncede yazmıştım Nasa uzaya roket fırlatırken hiç bir zaman düşünmüyor çevreyi sadece çevreyi kirlettiği için para ödüyor. İstanbul da bir günde F1 in bir sezon boyunca salgıladığı karbondioksitten daha fazla karbondioksit salgılanıyor. O yüzden F1 çevreci olsa da olmasa da bu Dünya kirlenecek.
                Güç istiyorlarsa yani V8 in gücü onlara yetmiyorsa ki çokta azımsanacak bir performansı yoktu ama eğer ciddi güç istiyorlarsa V10 ları getirsinler turbolu motorları değil. Turbo F1 ruhuna karşı gelen bir teknoloji bana göre. Bu konuşma sürekli uzar 😀 ama kısaca ben turbolu motorlara karşıyım.

  7. arabalar 2008 gibi görünsünde ve ses geri gelsin de başka bişi istemiyorum

  8. tabi bu motorlar tutmadı onlar da bu durumu gördüler verin çoşkuyu gp2 araçları bile daha eğlenceli artık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir