Burti'den Daha Güçlü Siperlik Çağrısı

yazar:

kategori:

Eski Formula 1 pilotu Luciano Burti, Felipe Massa ve Henry Surtees’in kazalarının ardından FIA’nın kaskarlardaki sperliklere yoğunlaşmasını istedi.

Burti’nin F1 kariyeri, 2001 Belçika GP için Spa’da Blanchimont virajında lastik duvarlara çarpması ile son bulmuştu. Burti de o zaman, Massa’nın iki hafta önce Macaristan’da başına gelenle benzer bir beyin sarsıntısı geçirmişti.

FIA teknik delegesi Charlie Whiting ve Pilotlar Birliği’ne gönderilen mektupta Burti, kask tekonolojisindeki gelişmeleri övdü ve o zamanlarda kendi kazasından daha az zararla ayrılabileceğini söyledi.

Bu övgülerine rağmen Burti, kazalarda siperliklerin darbenin etkis ile gevşemesinin de önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Burti: “Macaristan’da Felipe’nin kazasının ardından 2001 Belçika GP’den bu yana kaskların evrimini görebiliyorum.”

“Kaskın resimlerine baktığımızda görüyoruz ki eğer karbon fiberden yapılmış olsaydı, yani bugün olduğu gibi, (benim kazam) daha az derecede zarar verecekti.”

“Bu da pilot güvenliği açısından kask üreticisi ve FIA’nın başarısını gösteriyor.”

“Ama aynı zamanda şuna da dikkat çekmek istiyorum. Lastik bariyerlere karşı güçlü bir darbe ile de olsa benim kaskımdan da görebilirsiniz ki siperlik hâlâ bağlı halini koruyor. Çünkü 4 vida ile sabitlenmiş, şimdikiler ise ağırlığı düşürmek için sadece 2 tane ile sabitleniyor.”

“Ama Felipe’nin kazasında görüyoruz ki siperlik gevşemiş, çünkü vida, güçlü darbeye karşı o kadar da güçlü değil ve yüz, ortaya çıkıyor. Daha kötü sonuçlar oluşabilirdi, özellikle de yüzünde ve gözünde”


Yorumlar

  1. UGuRaikkonen  avatarı

    Dikkat ediyordum pilotların çoğu yarış içerisinde kaskın camını aralıyordu. Acaba bu hareketlerini bir daha tekralayabilecekler mi?

  2. ya başına bişey gelecekse çeliktende yaptırsan birşey değişmez.Massa nın olayına elbette çok üzüldüm ama böyle bir şeyi kimse tahmin edemezdi.2001 de kopan lastiklerden ölümler oldu buna önlem alınır ama kopan parçaya nasıl önlem alınacak.Raikkonen in kaç kez arka kanadı fırlamıştı hatırlarsanız.Yani benim demek istediğim test yasağı kalkmalı.Yarın schumacherde benzer şeyler yaşarsa o zaman anlarlar ne demek istediğimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir