Red Bull’un 2015 S-Duct’ı Hakkında Herşey

Red Bull RB11’in örtüsü kaldırılır kaldırılmaz herkes aracın kamuflaj boyasına şaşkınlıkla bakmıştı. Bu kamuflaj aracın üzerindeki yenilikleri saklamayı hedefliyordu, ancak keskin gözler üzerine düşerek detayların çoğunu yakalayabildi.

Red-Bull-RB11-S-Duct

RB10’un Evrimi

Yeni aracın tüm resimlerine yakından bakarsanız, geçen yılki aracın bir evrimi olduğunu açıkça görürsünüz. Öndeki değişiklikler dışında araç öyle veya böyle RB10 gibi. Elbette küçük değişiklikler olması normal. Takım Renault paketinin etrafını sıkıca paketlemeye devam ediyor. Şef Teknik Patron Adrian Newey aracı şöyle tanımlıyor: “RB11’in tasarımı genel olarak geçen yıldan öğrendiklerimizi içeriyor, güç üniteleri ile ilgili büyük bir kural değişimi olmuştu ve paketlemede buradan öğrendiğimiz dersleri uyguluyoruz.”

 

F1-S-duct

S Duct kullanılmaya devam ediliyor:

Bu yılın aracında korunmuş yeniliklerden birisi ünlü S-Duct. Bu tasarım 2012 sezonunda Sauber C31’de görülmüştü. Red Bull bunun faydasını hemen anladı ve 2013’te buna yer vermeye başladı.

Geçen yıl bu sistem araçlarında görünür durumdaydı. Çünkü takımlar geçen seneki burunların neden olduğu hava düzensizliklerini çözmek zorundaydılar. Zamanla bu Red Bull araçlarının temel öğesi haline geldi ve bu yılın aracında da bu kullanılıyor.

Red-Bull-Formel-1-Technik-F1-Test-Jerez-2015-fotoshowBigImage-f4b8d608-842296

S-Duct’ı anlamak

Bu sistemlerin temel amacı burnun altı ve üstü arasındaki hava akışını dengeleyerek daha stabil hale getirmek. Hava burnun içinde bilinmeyen bir yol izleyerek üstten dışarı veriliyor. Bu strateji burnun altındaki hava akışının düzenlenmesine yardımcı oluyor ve havanın şasiden ayrılmamasını sağlıyor.

Hava akışını yönlendiren borunun şekli sistemin ismini oluşturuyor. “S” şeklindeki boru burnun altından başlıyor ve şasinin üzerinde son buluyor.

 

S-Duct’ın faydaları:

Bu sistem yukarıda bahsedildiği gibi burnun altında sıkışan havaya yardımcı oluyor ve aracın üzerinde daha düz ilerlemesini sağlıyor. Böylece hava daha hızlı hareket ediyor ve daha fazla yere basma kuvveti elde edilebiliyor. Garip gelebilir, ancak burun yapısındaki boşluk da şasinin daha hafif olabilmesine yardımcı olabilir.

İlginç şekilde Red Bull önceki sene hava girişini burnun üzerine koymuştu, ancak bu kez tam tersi şekilde aşağıya yerleştirmiş durumda.

 

RedBull-RB8-S-duct

Neden tüm takımlar S-Duct’ı kullanmıyor?

Bildiğiniz gibi F1’de tüm takımlar kendi tasarımlarını icat ediyor ve genelde diğer araçları dikizleyip kopyalama yoluna gitmiyorlar. Diğer takımların S-Duct’ı kullanmama sebepleri havayı yönlendirmek için kendi dahice fikirlerini bulmuş olmaları olabilir, ya da sistemin kendi şasi paketlemeleri kapsamında yararlı olmadığına inanmaktalar.

Geçen yıl Toro Rosso araçlarında S-Duct’ı kullanmaya başlamıştı. Sistem Red Bull’dakinin aynısıydı, ancak bu yıl araçlarında bu sistem yok. Sistemin gerçek mucidi Sauber’in yeni aracı da bu sistemi kullanmıyor.

Elbette bu sistemi eklemek bir gecelik bir iş değil. Çok fazla parametre incelenmeli ve takımlar kendi tasarım paketlerinin buna uygun olduğunu hissetmeliler. Ancak emin olabileceğimiz bir şey var ki, eğer bu küçük yenilik bu yıl Red Bull’a fayda sağlarsa (Bunu hayal edin, çünkü bunun olması imkansıza yakın) geleceğin her aracında bu sistem mevcut olacaktır. F1 işte bu!


Yorumlar

“Red Bull’un 2015 S-Duct’ı Hakkında Herşey” için 5 yanıt

  1. Newey’in ne kadar çakal olduğunu bir kez daha anladım 😀

    1. yukardaki resme bakarak ilk olarak ferrari kullanmıs F2008 de sanırım benim bir bilgim yok ama , öyle ise neweyle bir alakası yok. bu arada elinize sağlık güzel çalışma için trf1 ekibi

  2. Erdim Şevket avatarı

    Bu sezon teknik anlamda çok renkli olacak 🙂 Eline sağlık

  3. Ellerine sağlık gayet güzel akıcı bir anlatımla sistemi anlamış oldum 🙂

  4. teknik teknik diye hayıflanırız bazen tek yorum gelmemiş 🙂 eline sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir