FIA, Spa'da Bazı Takımlara Ekstra Güç İçin İzin mi Verdi?

yazar:

kategori:

Spa’da bir anda sezonun önceki bölümlerinde arkada kalan bazı takımların -BMW, Toyota ve Force India- oldukça fazla yükseliş göstermeleri dikkatlerden kaçmamıştı.

Çıkan bazı spekülasyonlara göre yetkililer daha yüksek devir, daha yapışkan lastikler ya da daha hafif araçlar ile bu takımların ekstra güç kazanmalarına yardımcı olmuş olabilir.

Belçika’da Force India ilk pole pozisyonunu kazanmasının ardından ilk puan ve podyumunu kazanmış ve galibiyet mücadelesi vermişti. BMW Sauber ise en iyi yarışını çıkardı.

Ancak David Coulthard böyle bir senaryonun gerçek olamayacağını söyledi.

Coulthard “Böylesi bir senaryoda Bridgestone, mekanikler ve takım personeli ile FIA’nın işbirliğini yapmasını gerektiriyor. Bu kadar büyük hileye başvurmak imkansız.” dedi.

Coulthard ayrıca Renault hakkında iddia edilenlerin de gerçek olamayacağını söyledi.

Coulthard “Bu ölçünün dışına çıktı. Buna bir çok kişinin karışması gerekir ve tek kanıt telsiz konuşmaları olur, bu da FIA ve takımlara açık.”

“Birisi bir şey söylemiş olabilir ancak ben bunu önemsemiyorum.” dedi.


Yorumlar

  1. sedat ahmet avatarı

    yaşar koçyiğit bir takım taraftarlarının bir kısmıda olsa ne yapması gerektığını yada toplumun genelıyle aynı düşünceleri paylaşması gerektiğini sana düşündüren ve söyleten nedir arkadaşım?Mclaren taraftarının,dünya genelinde ve türkiyede diyebilirimki farklı olmasının nedeni mclaren taraftarının sadece mclareni tutuyor olmasıdır.1 pilotu tuttuğu için değil gercekten bu takıma gönül vermiştir.alonso şampiyon olmadan önce reno taraftarı varmıydı türkiyede,shumayer ferrarıde basarıya kosmaya basladığında ferrariden çok shumayer taraftarları vardı ve onunla bu sporu bıraktı bazıları.juan pablo montoyadan önce williamsı destekleyen insanların sayısı türkiye bazından kaç yüz kişiydi.ben sahsen 9 yıldır formula 1 izleyip ilk şampiyonluğunu geçen sene gören bir taraftarım.başarılı oldu diye tutmadım bana yakın geldi ve 10 yılda 1 şampiyonluk gördüm.bir başka takım varmı böyle bana gösterebilirmisin?lütfen küçümsemeyin mclaren taraftarını..

  2. Kaner bey oncelikle Brawngp araci bu senenin araci degil, Ross Brawn`in 1,5 yil uzerinde calistigi ve bi ton para dokulmus bir eser BGP01. Redbull`da ayni sekilde Newey gibi bir tasarimciyla yine bi ton para dokerek yarattigi bir aracla yarisiyor. Toro Rosso`ya neden yapmadilar? cunku su an icin ihtiyac yok, Hem mali konuda Redbull`un paraya ihtiyaci yok hemde basari anlaminda orta seviyedeler, gecen senede yaris kazandilar. Fisico konusuna gelince emin olun en cok sevdigim pilotlardan birisi ve basarili olmasini cok isterim. Ama Renault`da yaristigi yillara bakarsak maalesef Alonso`nun yanina bile yaklasabilmis degil. Ha kotu pilotmu? Asla, ama super yetenekleri olan bir pilotda degil maalesef. Hizli olan adam birinci koltugu napar yapar alir, Barichello gibi Fisico da maalesef takim arkadasini gececek kadar iyi olamadi. Bakin Ferrari`ye? Massa ikinci pilottu normalde, Raikkonen Schumi zorla emekli edilerek getirildi, yani birinci pilot olarak, ama Massa ezdirdimi kendini? Hayir. Helal olsun, Bir Rai taraftari olarak tebrik ederim kendilerini..

  3. kaner talay avatarı

    ahmet bey brawn gp nin ve red bull'un şampiyonluğa yarıştığı bir sezonda herşey olabilir.niye devir kilidini force-india ve bmw için açtılarda toro rosso için açmadılar o zaman? yani bu çok mantıksız.ayrıca fisinin renoda ilk yıl başına gelen garip mekanik sorunları hatırlayın.orada briatore varken alonsodan başkası şampiyon olamazdı.fisi ortalama bir pilot değil,2003 yılında schumacher inde bulunduğu bir gridde en iyi pilot seçilmiş bir pilottur.son yarışta start düzlüğünde arada mesafe açsaydı bile kimi kers ile gene geçiş yapılan yerde onu yakalardı.ayrıca fisinin yarıştığı takımlarla elde ettiği podyum sonuçlarına bakılırsa hiçde ortalama olmayan bi pilot olduğu görülür.

  4. Sozun ozu ben F1 de degisik isler dondugunu dusunmeye basladim, garaj takimlarina buyuk saygi duymakla beraber teknolojisini satin aldigin takima nasil 1sn ye yakin fark atilir bunun mantikli bir aciklamasi yok. Ayrica Coulthard`in dedigi gibi isin icine Bridgestone, mekanikler ve takım personeli ile FIA personelini bulastirmaya gerek yok, motorlar 18.000 devir sinirinda kilitli, kilidi 19.000 e cikariverirsin olur biter, kimsenin bilmesine gerek yok..

  5. 31.08.2009 tarihinde ki yaris sonrasi yorumum..

    Ahmet Kara Tarih: 31.08.2009 23:13:53

    Tebrikler Rai, Gercekten muhtesem bir start ve muhtesem bir surus. 40 tur boyunca (ki normal tur degil 7km lik turdan bahsediyoruz) arkasinda kendisinden daha hizli bir aracin surekli 0,5-1 sn baskisi altinda en kucuk bir hata yapmadan yarışı aldı. Gercekten sapka cikartilacak bir performansti. Teşekkurler Rai.

    Diger konu Force India ve Fisico ya da tebrikler ama nasil oluyorda basit bir garaj takimi o kadar muhendis calistiran, o kadar para harcayan, o kadar tecrubesi olan, bu ise hayatini koymus takimlarin tepesine cikiyor anlayamiyorum. Nasil Motoru+şanzımanı aldığın, şasi yapma konusunda belki dunyanin bir numarasi olmus takima 1sn ye yakin fark atar anlamakta gucluk cekiyorum, hemde ortalama bir pilotla. Ortalama bir pilot diyorum cunku Fisiko cok sevdigim bir pilot olsada Renault yillarindan bildigimiz gibi Fisiko ustun yetenekleri olan bir pilot degil, o yuzden Ferrari koltuguda spekulasyondan oteye gitmez. Bu sebeplerden dolayi Force India `nin kazandigi bu basari kafamda tilkiler dolanmasina neden oluyor. Tipki Renault`un Singapur galibiyeti gibi..

    Deginecegim son konu TRT ile ilgili, aslinda TRT degil sunucularla ilgili, TRT ye yayin icin tesekkur ederiz bu kadar az reklamla yayin yaptiklari icin. Ama Okay Karacan`a deginmeden gecemeyecegim, Bir adam bu kadar mi irite eden yorumlar yapar, hadi tamam anladik Scumi taraftarisin ve Kimi`den nefret ediyosun, bari acik acik belli etme, adam resmen program boyunca Rai`ye kin kusuyor, Yaris baslamadan once soyledigi soz: Eger Raikkonen adam gibi dogru durust surerse yarisi kazanir. Sen ne kadar adamsin ki Rai`nin adamligini sorguluyoun Okay bey? Aslinda bu soz yaristan sonra kendisine pay cikarmak icindi ama Rai agzina tikayiverdi sozlerini. Yaristan sonraki yorumu da Raikkonen biraz kers biraz da sansinin yardimiyla yarisi kazandi 🙂 Bir insan kinini nasil boyle ortalik yere obek obek kusabiliyor anlayamiyorum. Sen sunucu+yorumcusun, bari agir ol molla desinler. Poyraz Savci`yi da eshefle kiniyorum buradan ki her yorumuna Okay Karacan`in mudahale etmesine izin verdigi icin. Serhan Acar`a ve TRT ye en buyuk tesekkurlerimi takdirlerimi sunuyorum. Ama Okay Karacan ve Poyraz Savci lutfen bu isi birakin, anlasiliyor ki bu is sizden coktan gecmis..

  6. bu mclarencilerin (hepsi değil) rakip takımlarla ve taraftarları ile ne alıp veremediği var bir türlü çözemedim.hangi haberi okusam illa bir mclarenci çıkmış en tahrik edici yorumu yazmış .deniz baykal gibi adamsınız herşeyede bir muhalefet olmayın be kardeşim.bir seferde diğer takım taraftarları ile birlikte hareket edin.sanki buraya kavga çıkarmaya gelmiş gibi bir haliniz var ayıptır yahu.

  7. Reşat  Budak avatarı

    F1 de seyir zevki azalınca şimdi de mantıkla bağdaşmayan sansayonel teoriler üretiliyor. Coulthard'a tamamen katılıyorum. Bu kadar çok kişinin bildiği bir içinde olacağı bir hileyi yapmak pek mümkün değil. Renault konusundaki iddiaları da pek gerçekle bağdaşır bulmuyorum.

  8. "Tolga KARDAŞ" bmw ye maliyetler düşsün diye sıralı otogaz sistemi mi taktınız :)))) ama işe yaramış :p

  9. Doğru söylüyorlar bizim araca N2O taktık arada basıyoruz çaktırmadan 😀
    Tüpüde Hava koridorunda dolduruyoruz NFS serilerindeki gibi 😀

  10. e at yarışlarında handikap var o hesap. takımlar büyük başarısızlıklardan ötürü f1'i bırakacaklarına ağızlarına biraz bal sürmek iyi olur. tadını alsın devamı için daha fazla gayret göstersin.

    Aytıyetten handikap uygulaması çokda saçma gelmiyor bana. bir yörüngeye oturtulmuş gibi dönen araçları izlemektense…

  11. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Türk Magazin Haberlerine Dönderdiler yaa

  12. niye imkansız? Fia da ilahi adaletle mi yönetiliyor ne? f1 spor değil , ticari bir organizasyon..daha çok getiri için her şey mübah sayılıyor.Fia nın ferrari ile gizli antlaşmaları daha geçenlerde ayyuka çıktı, bu misal, spor mantığına ve etiğine uygun mu ? o halde, bu organmizasyon spor mantığına etiğine hatta adaletine uymayan , ama ticari anlamda organizasyona getirisi olan, onu ayakta tutan herşeye açık

  13. Yok Artık Yani, magazin Haberlerini geçti Bunlar Yahu.Force İndianin Başarısını Hasılda Baltalıyorlar pes Artık.

  14. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Downforce u zayıf olan takımlar hızlı pistte daha başarılıydı..

    Yoksa bu kadar aynı özellikteki arabanın aynı başarıyı göstermesi tesadüf olamaz sanırım

  15. David Coulthard çok doğru konuşmuş böyle bişeyin olması imkansız

  16. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Ya yok öyle bir şey tamamen gündem yaratma uğraşı… Couthard mantıklı konuşmuş ve haklı da.

  17. doğru ya da yanlış bu f1'deki spekülatörler adamı dinden imandan ederler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir