Formula 1'i Tanıyalım – Yarış Stratejisi

Yarışları kazanmak için teknoloji ve şanstan ayrı olarak doğru bir strateji çok önemlidir. Aslında yarışları kaybetmek konusunda da aynıdır bu. Strateji denkleminin temel elemanları oldukça basit: yakıt yükü ve lastik aşınması. Ancak bunlardan sonrası karmaşık.

Formula 1 yarışlarında, takımların yarış stratejistleri bazı pistlerde tek pit stop yapmaktansa iki ya da üç pit stop yaparak avantaj sağlamaya çalışırlar. Bunun nedeni, aracın düşük yakıt yükü (dolayısıyla aracın ağırlığı azalır) ile daha hızlı turlar atabiliyor olmasıdır. Aracın performansındaki farklılık, 30 saniye veya daha fazla zaman kaybettiren bir pit stop’un açığını kapatmak için yeterli olabilir.

Strateji, özellikle belirli takımlar pilotlarını pit stop’un ardından yeniden doğru yerde piste çıkabilmesi için çalışması ile devam eder. Böylece araçların kendinden yavaş olan ancak daha erken pit stop yapmış bir aracın arkasında piste çıkarak zaman kaybetmemesi sağlanır. Yavaş araç tarafından engellenen ve o aracın geçilemediği durumlarda erken pit yaparak önünü açan araç, hızlı turlar atarak yavaş araç pit stopunu yaptığında onun önünde yer alabilir. Bu da bir aracı pistte değil ‘pit alanında geçmek’ diye tabir edilir. Pit stop zamanları da bu stratejide önemli rol oynar. Ayrıca araçlar en doğru zamanda pite girip çıkarak pist üzerinde en doğru zamanda en doğru yerde olup en iyi stratejiye sahip olmayı amaçlar.

Ayrıca 2007 yılından itibaren tüm rakiplerin aynı lastik hamuru ile yarışıyor olması ve yarış boyunca pilotların sadece belirlenen lastik hamurlarını kullanacak olması zorunluluğunu içeren tek lastik sağlayıcısı kuralının benimsenmesi, takımları yarış stratejileri konusunda yeniden çalışma yapmaya sevk etti.

Sonuç olarak; hava tahmini, pistin hangi noktalarında geçiş yapmanın mümkün olduğu, pit alanının uzunluğu ve hatta olabilecek kazalar nedeniyle güvenlik aracının piste çıkıp çıkmayacağı gibi konulardaki verilerin hepsi yarış stratejisini belirlemek adına önemli rol oynar. Tabii daima olduğu gibi stratejinin en büyük parçalarından biri de şanstır.


Yorumlar

  1. resim süper tarihin ilk gece yarışı renault ve alonsonun süperr

  2. Aynen (:

  3. wearethechampions avatarı
    wearethechampions

    resim çok manidar :)))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir