Teknik Analiz: Honda’nın McLaren İçin Hazırladığı Radikal Turbo V6 Motoru

McLaren MP4-30’un lansmanına kadar Honda’nın yeni Formula 1 motoru teknolojisine dair bir çok şey söylendi.

Yeni araç ve motor piste çıktıktan sonra testler ve sezonun ilk yarışları McLaren için felaket oldu. Özellikle Honda motorunun dayanıklılığında büyük sıkıntılar çıktı.

Honda’nın rakiplerinin çok sonrasında bu motora başlaması nedeniyle radikal ve henüz kanıtlanmamış bir teknoloji hazırlaması sonucunda dayanıklılık sorunları fazlasıyla ortaya çıktı. Sezon içerisindeki gelişimin kısıtlı olması nedeniyle Honda, gelişimi zor olan temel bir motor hazırlamak istemedi.

Honda gibi McLaren de bu seneki aracın aerodinamik konseptinde agresif bir tutum sergiledi ve Honda’yı arka tarafın sıfır beden felsefesine uygun bir şekilde paketleme yapması konusunda zorladı.

Bahreyn GP’de Jenson Button’un yaşadığı sıkıntılarla birlikte Honda’nın yeni motoru tam anlamıyla görüntülenmiş oldu. Uzmanlara göre Honda paketleme konusunda minimum seviyeye inerek radikal bir yaklaşım sergilemiş.

Turbosunu ayıran Honda bunu Mercedes’ten farklı yapmış. Honda’nın turbosu MGU-H ile birlikte motorun V bloğunun içerisinde yer alıyor.

Turboyu bu bölgeye yerleştirmek için Honda eksen akış kompresörü denilen sistemin öncülüğünü yapmış gibi görünüyor.

Geniş radyal bir fan yerine Honda, şaft boyunca küçük fanlar kullanmış.

Bu tasarımda maksimum gücün alınmasında sıkıntı olma ihtimali olsa da günümüzde kullanılan yakıt akış limiti nedeniyle bunun bir sorun olması beklenmiyor.

Kompresör ile aynı şaft üzerinde MGU-H ve egzoz güdümlü türbin yer alıyor. Bahsi geçen türbin motorun arkasında yer alıyor ve daha geleneksel bir tasarıma sahip. Honda motorun bu yapısıyla sürüşü iyileştirmeyi hedefliyor.

Turbonun üzerinde ince alüminyumdan giriş basınç odası yer alıyor. İçerisindeki parçalar odanın yüksekliğini azaltmak için 90 derece döndürülmüş ancak buna rağmen değişken uzunluklarda giriş borularının kullanılmasına izin veriliyor.

Yakıt deposu ve MGU-K ise geleneksel bir şekilde motorun önünde, soldaki silindirler bankasının altında yer alıyor.

Son olarak normal olmayan şey motor üstünde yer alan ERS modülünün batarya ve elektronik kontrol ünitelerini tek bir kutuda birleştirmiş olması.

Böylece daha düşük ve hafif bir ünite üretilirken yakıt deposunun altında daha az yere ihtiyaç duyulmuş. Bu aerodinamik paketlemede yardımcı oluyor.

Tüm bu sıkı paketleme ise dış soğutmada çok az yer olmasına neden oluyor.

Tüm ERS parçalarının su ya da yağ ile soğutulması gerekiyor ve sonuç olarak dayanıklılık sorunları ortaya çıkıyor. Honda’nın sıcaklıkları kontrol altında tutması ve contalardaki sızıntıyı engellemesi için gücü kontrol altında tutması gerekiyor.

Honda’nın dayanıklılık sorunları hala devam ediyor olsa da bu güç ünitesi tasarımının sonunda dayanıklı ve güçlü olması bekleniyor.

Motorda maksimum güce ulaşıldığında ise McLaren’in aerodinamik paketlemesi de kendisini göstereceği düşünülüyor.

Autosport / Craig Scarborough


Yorumlar

“Teknik Analiz: Honda’nın McLaren İçin Hazırladığı Radikal Turbo V6 Motoru” için 57 yanıt

  1. Honda bu tasarımı adam edemezse yani bir tarifle şasi ile eksikleri tolere edilebilir düzeye getiremezse gelecek sene ferrari gibi komple çöpe atarlar söyliyim. 🙂 Bu dönem böyle bunların ki gibi radikallikleri kaldırmaz. Kimse de durumu fazlaca iyileşemyecek ünite için 2 sene beklemez yani çöpe atmaz. Ki edebilecek olsalardı bu zamana kadar ederlerdi çok basit dinamikler block tepe ısı, yalıtımı çözemeyen bundan sonra zor çözer. Ferrari gibi yanlış ata oynamışlar çakılmış eh oynamadan da bilinecek birşey değil tabi vakit, uygulama kısıtlı. Neydi bir zamanlar 4 ayda ayrı block döküp motor topluyorlardı.

    1. çöp mü olur yani ?

      1. Bu yazı ve taslak çizim üzerine birşey diyemedim diyemem bası kısımları anlatımdan anlayamadım dahi ingilizcesine bakayım dedim pek vaktim de yok hoş bir değerlendirmeye çalışma olabilirdi ama çok daha bilgi, söylenti vs derleyip toplama lazım bunun için bence onu da yapamıyorum.
        Kısaca karmaşıklığın burada geçen birkaç şeyin ve temelinde sezon başından bugüne kadar ki yaşadıkları üzerinden bunu toparlayamayacaklarına yüksek oran veriyorum.

    2. Ne turboymuş arkadaş. Nerden böleceklerini şaşırdılar. Hangi yol sportunda türbin V’nin içinde ki? F1’deki mantıksız paketleme ihtiyacı adamlara neler yaptırıyor. Yok Mercedes kompresörü öne koymuş, yok ortaya türbin koyan olmuş.

      Tamam beğendiğimiz denemeler bunlar ama ne işe yarıyor? 0. İlla turbo yapacaksan yap 2 tane koy kenarlara bitir işi. MGU-H’si de olsun bah o iyi 😀

      1. Ne duydum ne gördüm… Saçma sapan çaresiz uygulamalar işte 😛
        Sonucunda hiçbir işe yaramaz bunlar f1 için yaparsın sonucu çöp dünya için uygulanabilir değil. Eski motorları çok kullanabildiler sanki de bu ucubeleri kullanabilecekler anca cosworth’ün ingilizlerin kara hız makinesine motor vermesi gibi şeyler çıkarsa karşılarına kullanırlar 😀

        F1 araçlarının şasileri değişmeli artık boyunu bilmem ama genişliği arttırılmalı yada herkes için bir standart form, ebat kanunları getirilmeli. Yok uzun dingil yok kısa dingil bunların öyle uzun vadeli bi kazancı yok dünyaya. Hem bu işi ucuzlatırda küçük takımların tekrarlı şasi masraflarını önemli ölçüde azaltır. Birikim de motorsporlarına daha kolay yayılır.

        Şimdi ki turbolar ölçeklerine bakınca sanıyorum 160k nın üzerine çıkıyordur regulations da bunla ilgili sınır var mıydı hatırlayamadım yoktu galiba genelde bilgilerde mgu-h 100k üzerinde çeviriyor deyip geçiyorlar.
        Ortada doğru düzgün hiçbir bilgi yok nasıl yorumlasın insanlar güya dünyaya yeni birşeyler kazandırılıyor toptan hikaye…
        🙂

      2. Mercedesin yeni 4.0 litre V8’inde turbolar V’nin içinde.

        1. Onda içinde değil üstünde duruyor. Farklı bir şey yok.

          1. İçindee.
            :O)
            Tabii krank milinin hemen üstünde değil.Avantajı motorun kompakt olması.Bu sayede SLK’ya bile sıgacak.
            http://www.autoblog.com/2014/07/25/mercedes-4l-twin-turbo-v8-amg-gt-official/#image-1

  2. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Hiçbir şey anlamıyorum şu motordan. Bildiğin teknik çizimler ve tek tek parçaları ve işlevleri anlatılmalı bana.Birisi motor hakkında beni bilgilendirsin lütfen 😀 bujiyi falan biliyorum ama hp falan piston ahah 😀 araştırsam bile fazla ayrıntı var çok formül var kafam karışıyor

    1. kimse öyle hüüp diye beleşe o kadar şeyi vermez. İlgi varsa peşine koyulman lazım çok çok fazla ayrıntı var. 🙂
      Kaba haliyle bile bu tip sitelerde anlatmak zor. Bir piston taslağı üzerinde konuşmak için sayfalarca veri taşımak lazım buraya onu da kimse yapamaz. Meraklıysan adım adım araştır derim anlayamadığın ince noktaları sorarsan bilgili arkadaşlar var burlarda takılan anlatırlar ama ince meseleler olmalı hani yoksa yine sayfalarca tutuar 🙂 tr kaynak olarak DH de daturkishulan, liontech ismi aklıma gelmeyen birkaç kişinin daha parça bazında geçmişte yazdıkları iyi konular var yine ünite mekaniği bazlı techturkey e vs bakabilirsin.

    2. Görmeden bu kadar yorum yapılabiliyor. Kompresör olarak axial flow compressor kullanılmışmış. Bildiğin türbin yani, jet motorlarındaki ön kısım. Google’da aratırsan bulursun, peşpeşe türbin çarkları. Dizel gemi turbolarında Mitsubishi de kullanıyor bunu. Ama bunların iyi bir basınç üretebilmeleri için 200k devir çevirmesi gerekiyor. Şimdiki turbolarda sınır 100k veya 150k olmalı. Bi de deli gibi ısınıyorlar.

      Bunu da Alonso geliştirmiş diyorlar. Hani pilot araç geliştiriyor ya 😛

    3. anlasan ne olacak mühendis mi olacaksın? motor mu yapacaksın? işine bak hadi boşver motoru tekniği 😀

      1. Burak Karaküdük avatarı
        Burak Karaküdük

        Michael üstad, senle motor konuşmak isterdim gerçekten. Bir kaç uzman arkadaş daha var burda ama çok konuşamıyoruz. Geçen bir sitede İngilizce açıklamalı grafikli bir anlatım vardı ama formülleri görünce bu ne dedim 🙂 Abdullah, öğrenmek istiyorum çünkü ne kadar teknik bilgi o kadar iyi benim için.Sadece aerodinami yetmiyor.Bu turbo dönemi ile ben de Red Bull gibi oldum. Artık mekanik önemi arttı.Bazen elemana yorum yazıcam şu şöyle bu böyle diye açıklamak istiyorum ama olmuyor 🙂 Günay ,sen de bu habere bile Alonsoyu kattın helal olsun yani 🙂

        1. Motor öğrenmek ayrı F1 e motor öğrenmek ap ayrı. Arada dağlar kadar fark var F1 motorlarını bildiğimiz felan söylenemez. Onca yıldır birşeyler okur izlerim şunun şurasında 2-3 yıl önce tanıdıkların birşeyler uyguladıklarını sadece duyunca akışkanlar ve g etkisi üzerine onlara göre basit bi mevzu daha netlik kazandı yinede tam kavradığımız söylenemez. Motorları öğrendikten sonra en hafifinden motorsporları uygulamalarını öğrenmeye başlamak lazım yollardakiler ile çok fark var. Burada ki an gelince çoğu genç arkadaşın yanıldığı noktalarda bunla ilgili oluyor genelde günlük otomobil uygulamalarına göre yorumluyorlar olmuyor nadir olan sport car haberlerinde de benzer durumlar görülebiliyor.

          Mekanik şimdi önemini arttırmış birşey değil ki 10 yıldır mekanik yol tutuş önemli diyoruz 😛 motorlar her zaman önemliydi globale göre zirveydi fark şimdi kileri öğrenmek istemiyorum cezbetmiyor beni arzu yok ve gel geç ürünler devamlılığı yok bu tekniklerin.

          1. Burak Karaküdük avatarı
            Burak Karaküdük

            Abi mekanikten kastım motor önemini arttırdı yoksa tabi uzun zamandır önemi var 🙂

          2. Gerçekten dediğin gibi sitedeki çoğu arkadaş yol otomobillerinde de bu tarz sistemler yaygınlaştığı için bunun F1 için iyi olduğunu zannediyorlar. Bana göre bu motorlar yarış için tasarlanmamış daha çok tasarruf üzerine tasarlanmış motorlar olduğu için F1’in yarışçı doğasına aykırı. Daha öncede yazmıştım F1’in hiçbir şeye benzemesine gerek yok hatta her şey den farklı olması gerekir bana göre. O yüzden bu motorları savunan bütün herkes bana göre gerçek F1 kavramını bilmiyorlar. Güya motorsporlarının zirvesi ama artık daha çok üretici firmaların yeni ürettikleri motorların kalitesini ölçtükleri yere döndü kiminki daha az yakacak kiminki daha az yakıp daha çok performans verecek. Bu nedir Allah aşkına F1 nerede?
            Bu saçmalıklar yetmezmiş gibi birde aero sınırlamaları, araçların iğrenç tipleri gerçekten böyle mücadele olacaksa olmasın.

            1. +5k
              milletin kafasını tersine çevirdiler hani f1 yol otomobillerine referans olurdu şimdi yol otomobilleri f1’e referans oluyor hatta tüm motorsporlarına bunu koca koca adamlar söylüyor yahu.. Neymiş dünyada artık turbo çağı düşük hacim yaygınmış mış 🙂 söylenilenleri çok güzel yiyorlar referans kavramları karışmış bilmediklerinden motorsporlarının öyle bir derdi yok olamaz olmamalıydı da. Emisyonla işi olmaz m.sporlarının hiç olmadı. Cücük hacimlilerin yüksek hacimlilerden az yaktığı felan yok hatta harcanılanlar kazançlarının 3 katı… işi eğip bükmeseler amerikan italyan aygırları devam edecek tek olay var emisyon. Hız jetlerinin emisyon derdi olmaz arkadaş biryerden bir yere götürecek yolcu uçağı değil bunlar ama işte o hale getirdiler ve dünyaya da bunları yedirtiyorlar malesef.
              Evet dediğin gibi F1 hiçbirşeye benzememeli referansı otomotiv piyasasının otomotivci kafaları olmamalı insanlarıartık 1.4-1.6 dönemi diye yemeye çalışmamalı… benzeyecekse de diğer motorsporlarında ki koca hacimli V8-V10-V12 lere benzemeli golf’lere clio lara değil hani..
              Çok ayar oluyorum çoook anlatabilmem mümkün değil.

              1. Ayar olmamak elde değil. He birde motorlarımız doğa dostu oldu 😀 Sanki dünyayı en çok F1 yarışlarında çıkan gazlar kirletiyorlar. Hocam geçeceksiniz bu işleri. En çok koyan da Ferrari gibi felsefesi yarış olan, o yeri titreten motorlar yapan bir şirketin böyle motorlara karşı bir duruş sergilememesi. Birde üzerine bu motorların kalması yönünde bir duruş sergileyecekmiş gibi bir izlenim bırakmaya başladılar. Artık ne diyeceğimi bilemiyorum.
                Bu bir aralar rekabet ve heyecan için yapılan bir spordu. Artık resmen şirketlerin dünya pazarındaki değerini arttırmak için yapılan bir projeye döndü. Kim kurtaracak bu sporu ya da yok olup gidecek mi? gerçekten durum içler acısı.

              2. @EmreF1
                sonuna kadar katılıyorum ama elden de başka birşey gelmiyor…
                Piyasayı MB – Renault’nun otomobil departmanı kafasıyla yöneten adamlarına bıraktılar…

  3. honda turboda sıkıstırılan havanın ıstenılen sıcaklıga dusurulememesınınde performans dusuklugune yol actıgını belırtıyordu.
    bakalım barcelona da ne olacak.kendı adıma fazla umıtlenmıyorum.beklentıler hep en alt sevıyede.3. seansı zorlarsak ılerleme dogru yonde derım

    1. turbo’yu bu şekle sokmanın avantajı nedir acaba, aero dışında o da ayrı bir merak konusu. eğer cidden büyük bir avantaj sağlamıyorsa şanslarını fazla zorladılar

  4. Alonso Bahreyn arac ustu goruntuleri, motorun sesini ve tepkilerine bakmak isteyenler icin;

    1. Linki tekrar atarmısınız çıkmamış çünkü

        1. Link’te bir yanlışlık var sanırım hata veriyor.

          1. dns kullaniyorum ondan dolayi galiba dns olmadan bendede link kirik cikiyor 🙂

            1. Anladım dns ayarını tekrar gözden geçireyim o halde 🙂

        2. Gayet güzel çalışıyor link.

  5. Aracın görüntüsü de sesi de oldukça agresif. Bu hoş birşey. İspanyaya kadar sıkıntıları ve sorunları tamamen çözeceklerini umuyorum.

  6. Mclaren’in Honda motoruna geçme kararı kesinlikle doğru bir hamleydi, çünkü mercedes motoru ile şampiyon olma şanları neredeyse hiç yok. Mclaren’e daha güçlü motor tedarik edecek bir başka fabrika takımı yokken Honda motoruna geçmek en mantıklısıydı. Honda ise motorunu öyle bir tasarlamalıydı ki Mercedes motorun’u yenme şansları olsun. Onları kopyalayıp hemen hemen aynı motora sahip olmak onları öne geçirmeyecekti. Honda ise bu motor tasarımını, Mclaren ise agresip fir aero tasarımını seçti. Şampiyon olmak istiyorsan bu gibi riskleri almak zorundasın. Yok bazı yarışlar podyuma, bazı yarışlarda ilk beşe girmek istiyorum diyorsan o zamam Mercedes motoruna benzer bir tasarım sergileyip, aero ile aradaki farkı kapatmaya çalışırsın ki bu da gerçekten zor bir iş. Ama Honda ve Mclaren bu hesapları yaparken evdeki hesap çarşıya uymadı tabiki. Daha Honda ve Mclaren’in katetmesi gereken çok mesafe var. Bu sene içinde podyum gelmesi bile mucize olur ki öyle bir durumda önümüzdeki senenin bence en büyük favorisi Mclaren – Honda olur. Tabi görünen bunun çok zayıf ihtimal olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Honda ve Mclaren’in katedmesi gereken yol çok, ama baskılara dayanırda bu motor ve şasi ile düzgün ve yavaş bir şekilde ilerlemeyi becerebilirlerse ve şasi ve motoru dayanıklı hızlı hale getirebilirlerse gerçekten çok büyük bir iş başarmış olurlar. Ama gerçekten büyük bir sabır gerekiyor bunları gerçekleştirmek için. Sene başından beri küçük ama etkili adımlarla geldiler buraya kadar. Gerçekten iyi bir gelişim gösterdiler 4 yarışta. Şimdi bahsettikleri İspanya güncellemelerinin ne kadar etkili olduğunu görmek gerekiyor. Eğer İspanya güncellemeri de motor ve şaside etkili olursa, bence Honda hiçbir podyum yapamasa bile bu felsefe’de hareket etmeli. Ha eğer İspanya güncellemeleri tırt çıkarsa o zaman tehlike çanlarını çalmaları gerekir.

    Bir de Mclaren’in motorda gücü ve dayanıklılığı bulduktan sonra renk tasarımında bir değişiklik bekliyorum. Eğer orta grubu geçerlerse ve cesaret bulurlarsa, Kırmızı-beyaz bir renk Mclaren-Honda görebiiriz diye düşünüyorummmm

    1. O kırmızı-beyaz renk Marlboro rengiydi, McLaren rengi değil, sponsor Marlboro olmalı ki imkansız, çok beklersin o rengi.

      1. Olmaz diye birşey yok, istedikten sonra niye olmasın, yani eğer bir daha bu renkleri benim reklamım dışında kullanamazsın diye birşey imzalatılmamışsa… ben sadece kırmızı beyaz örneğini verdim illa o olur diye bir iddiam yok ama bir renk değişikliği olacak diye düşünüyorum…

      2. Dövseydin bari adamı. Sanki boya ihalesini sen almış gibisin. 😀

      3. Unutmamak lazım ki Honda’nın kendi rengi de kırmızı beyazdır aslında. Yani hem 80ler sonu klasik McLaren Honda’sına bir gönderme yapabilirler bu sayede, ki bence pazarlama ve sponsorluk için de çok iyi bir hamle olur, hem de Honda kendi renklerini kullanmış olur bir yandan. Bir taşla iki kuş anlayacağınız. Ben de yeni dönem ortaklık açıklandığından bu yana kırmızı beyaz araç bekliyordum, ama bu araca da alıştı gözlerim. Ama bu hala kırmızı beyazı beklememi değiştirmiyor.

        1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
          Fernando Alonso 05-06

          sayfadan arakladım resmi 😀

  7. benim anladığım her bölümde yeni bir şey denenmiş. bu ilk bakışta iyi gibi görünse de aslında hata. bu yüzden şimdiki konumları hakediyorlar bu yıl ve gelecek sene sonuçlar tatmin etmezse arai ve bikaç kişi gönderilir.
    Şu anki haliyle ferrari’nin geçen seneki ısmarlama motoru gibi olmuş ama bir f1 ve honda fanı olarak farklı olmasını sevindim

  8. Honda’yı sempatik buluyorum ben nedense. Destekliyorum. Yanlış anlaşılmasın; fakat sesi çok garip. Denizli’de jandarma olarak askerlik yaparken, orada pancar motorları vardı. Hep onlar geliyor aklıma, bunun sesini duyunca. 😀 Bu yorumu yazarken bile suratıma amansız bir gülümseme belirdi.

  9. İlk dört yarış başlangıç motorunu kullandı takım..Barcelona dan itibaren yeni versiyona geçilecek..Motor da sorun çıkaran kısımlarda değişiklikler yapılacak..Motorun maksimum gücü ve yakıt tasarrufu diğer motorlara göre nasıl acaba ? Tabi birde ağırlığı..

    Turboyu motorun V bloğunun içine yerleştirmek..Çok iyiymiş :))

    HONDA yı ilk defa motor üreten cahil bir üretici sanıp bir yıldır Mercedes motorunu kopyaladılar diyen muhterem motor gurusu F1 taraftarlarını yüzleri kızarmazlarsa sahneye alalım…

    1. kopyalamaya calıştılar ama beceremediler

  10. MuhammedAlonso avatarı
    MuhammedAlonso

    en kötü 1 podyum çok güzel olur bu sene
    her hafta yarış olursa demekki honda şansı azalır allahtan bi yarış yapıyorlar 1 ay ara veriyorlar sonra 2 hafta üst üste yarış sonra 1 hafta var 1 hafta yok böyle karışık ama planlı bir takvim varken honda motoru dahada güçlendirir zaten ilk başta 2 tur atamayıp geri garaja geliyorduk sonra ilk yarış turlar yedik sonraki yarış yarışı 2 araçla bitirdik
    sonraki yarış 2 araçda yarışın sonlarına doğru tamamlayamadılar
    ve son yarış bahreyn gp button tamamen sorunlu bir hafta sonu geçirdi
    alonso ise tam tersi bir performans gösterdi ve ilk defa q2 ye kaldı erken den tur atmaya başlasaydı son bölüme geçebilirdi 10 . olsa bile bahreynde yarışta 5 tur daha olsaydı alonso 8. hatta zorlayıp massayı geçse 7. olacaktı hamilton rosberg ve ricciardo sorun yaşadılar neyse giderek artan bir performans ve mücadele tam gaz devam ediyoruz doğru yoldayız ve şimdiki hedef son seansa kalmak ve ilk puanları almak koşmak için önce yürümek gerek
    dayanıksız dediğiniz motor renault motoruna 1000 basar
    ilk yarışla son yarış arasındaki fark giderek azaldı ve azalıyor
    sonuçta japonların ve hondanın başarılarını ve yaptıkları işleri biliyoruz
    çok sıkı çalışıyorlar ilk yarışlar test gibi geçiyor ve veriler elde ediyoruz ve veriler elde ettikçe çok akıllıca bir işle sene sonu büyük işler başarıcaklarına inanıyorum sizde göreceksiniz zaman herşeyi gösterecektir keşke şu v8 lerde gelsede eski heyecanlı zamanlarki gibi spora olan ilgi artsa (benim düşüncem=yakın zamanda böyle bir olay beklemiyorum) neyse okuduğunuz ve sabrınız için teşekkür ettiğiniz küfürler içinde ALLAHA havale ediyorum FORZASCHUMACHER
    FORZABİANCHİ

    1. inşallah ispanya ile önlere döner mclaren de ferrari mercedes ve mclaren 3 takım 6 araba yarışır değme keyfimize sonra 😀

      1. İspanya da olmasa bile Belçika da olsun ben ona da razıyım. Eski günleri özledik ya. 3 takımın pole için mücadele ettiği eski günler off off. 😀

    2. MuhammedAlonso dostum ikimizin tuttuğu pilotun çifte şampiyonluğu renaultan geçer.
      renault motorunu asıl gücünü yakın zamanda göreceksiniz. renault redbulla uyarı veriyor.
      ben olmassam siz şampiyon olamassınız. renault kesenin ağzını açtı. siz bundan sonra görün renaultu.

  11. Adamların başından beri söylediği şeydi zaten; dayanıklılığı 2.plan atmak. Kurallarda dayanıklılıkla ilgili düzenlemeler serbest olduğundan er ya da geç sorunsuz bir ünite ortaya çıkacak.
    Bu arada egzoz borularının şekli dikkatimi çekti. Uzman değilim bu tip konularda ancak bildiğime göre her silindirden çıkan borunun birbirleriyle aynı uzunlukta olması gerekiyor. Gördüğüm kadarıyla mercedes ve renaultda bu borular kıvrımlı yapıdayken hondanın sistemi düz yapıda. Virajlarda aracın garip homurtusu bu yüzden olabilir.

  12. evet rist almak iyidir bu zor olsada fedakarlık istesede ama gucu tam kullanmaya baslayınca mclareni biri durdursun dicekler :))) o gunu sabırsızlıkla bekliyoz

    1. o gün gelmeyecek çünki turbo sarjı motorun en sıcak yerlerınden bir yere koymuş o sıcak havayı sogutarak yanma odasına vermesi gerekki veremiyor

      1. ee bu durumda değişiklik yapması mı gerekiyor ? yoksa bu sezon böyle mi gider ?

        1. bu saatten sonra degiştıremez ANCAK sıcak basınçlı havayı sogutacak bilinmedik EXTRA bir yöntem bulurlarsa büyük ADIM atarlar

  13. Teşekkürler

    Yazıda axial kompresörün faydalarından bahsedilmemiş. Eğer bilen biri açıklarsa süper olur

    1. Orjinal haberde buradakine ek olarak tepki süresi daha iyi olduğu söylenmiş. Boyut daha küçük olduğu için sıcak hava türbinleri normalden daha erken döndürüyor, bu da turbonun daha erken devreye girmesi demek. Ama anladığım kadarıyla birincil öncelik sistemi daha kompakt hacimde oluşturmak. Bunun sonucu olarak da böyle faydalı bir getirisi olmuş.

      1. Daha küçük hacim daha yüksek sıcaklık havanın volumetrik veriminin düşmesine neden olmaz m? Tam güçte sıralamalarda, yarışa göre daha kötü görünmelerinin sebebi bu mu acaba?koskaca honda tabiki bunları düşünmüştür ama yinede bazı şeyler kafaları karıştıracak gibi

        1. Yanlış açıklamışım, egzoz gazının döndürdüğü türbin normal, soğuk havanın çekildiği türbinler ufak ve çok sayıda. Verimi buna göre tekrar düşünebiliriz. Soğuk havayı daha erken çeken türbinler maksimum devire de daha erken ulaştığı için yazıda bahsedilen maksimum güç eksikliğine neden oluyor demek ki.

          1. Yok yok doğru anlattınız, doğru anladım. Ben düşüncemi açıklamamışım. Axial kompresör daha dar ve daha fazla eleman içeriyor değil mi? Eğer öyleyse içeri alınan hava daha fazla ısınacaktır diye tahmin ediyorum. Bu durumda atıyorum 2.5 bar basan radyal mercedes turbosuyla yine aynıbasıncı basan axial honda turbosu motora aynı miktarda hava gönderemez göndersede aynı verimi alamaz

            1. Dediğiniz gibi aynı miktarda hava olduğunu düşünsek bile sıcaklık farkından dolayı oksijen miktarı farklılık gösterecektir. Ama bu dezavantajı daha erken havayı yanma odasına göndererek telafi edebilirler bu sistemle. Bu avantaj maksimum devire yaklaştıkça dezavantaja dönüşmeye başlayacak(iki sistem arasındaki devir sayısı ve birim zamanda çekilen hava miktarı farklılıkları yüzünden). Bu noktada da yazıda belirtildiği gibi yakıt akış sınırı yardıma koşacaktır diye düşünüyorum. Tamamen yanlış da düşünüyor olabilirim tabi 🙂

              1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
                Fernando Alonso 05-06

                amin 😀 nece konuşuyonuz la siz 😀

              2. Dediğiniz gibide olabilir

                Bu turbo işleri biraz aşıyor beni çok değişkeni var

                Mühendiz arkadaşlar varsa yorumlarını görmek isterim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir