2015 Ferrari’de Hangi Değişiklikler Fark Yarattı ?

2014 Ferrari için kötü bir yıl olduktan sonra Ferrari takımı kendi içinde yeni bir yapılandırma süreci geçirdi.

Ferrari takımı sezona başlamadan önce yaklaşımını değiştirdi ve aracı tasarlarken farklı bir yol izleyerek önceki senelere göre daha rekabetçi bir araç ortaya koydu.

Teknik departmanda çalışanlar değişti ve takım içerisinde yeni bir yapılanma oluşunca 2015 sezonu daha şimdiden 2014’ü başarı anlamında geride bıraktı diyebiliriz. İçeride büyük değişikliklerin olduğu Ferrari’nin araç üzerinde neleri değişmiş gelin biz bunu ele alalım.

Güç Ünitesi ve Vites Kutusu

Ferrari SF15-T engine cover detail. 21.02.2015. Formula One Testing, Day Three, Barcelona, Spain. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images

Ferrari şasi anlamında aracı geliştirdi bunu herkes kabul ediyor ancak unutulmaması gereken önemli bir gerçek var o da bu performansın belli bir bölümünün güç ünitesinde kazanılan performans sayesinde olduğu.

Geçtiğimiz sene V6 1.6 litre turbo hybrid motorların ilk senesiydi. 2014 aracında bulunan bazı eksikler ve güç ünitesi olarak pek parlak bir performans ekleyemeyen Ferrari makul seviyenin altında bir sezon geçirdi.

Kısaca göz atarsak geçen sene Ferrari yağ tankını vites kutusunun içinde bir bölüme yerleştirmişti. Buradan geçen seneki versiyonu görebilirsiniz. Bu sene yeniden geleneksel olarak motor önüne yağ tankını konumlandırdı. Egzoz boyları da revizeye uğradı ve geçen seneye göre daha kısa hale getirildi. Bütün bu değişimlere rağmen (Bazı kesimlere göre) hala Mercedes takımı güç ünitesi anlamında daha ileride.

Karbon fiber yapı içerisinde bulunan vites kutusu tamamen yenilendi. Geçen sene turbonun bir bölümü ‘O’ şeklinde vites kutusunun bulunduğu bölümün içerisinde geçmekteydi. Bu sene yapı tamamen değişti ve ‘U’ şeklinde açık bir yapıdan geçmekte.

Intecooler yapısı geçen sene bulunduğu konumu korumakta. V motorun ortasında bulunan intercooler turbo şarjdan aldığı sıcak gazlara soğutarak yeniden ateşleme için hava girişine gönderilmekte. Bu Ferrari’nin bulduğu başarılı çözümlerden bir tanesi. Sidepod veya yakıt tankının bulunduğu alandan büyük düzeyde tasarruf edilmiş.

Sürülebilirliği arttıran Ferrari sezon içerisindeki gelişimde hala geliştirme puanı olarak belli bir miktara sahip. Mercedes’ten Niki Lauda’ya göre Ferrari sezon içerisinde beygir gücü anlamında Mercedes’i yakalayabilir. Güç ünitesi performansı anlamında bu iki takımın mücadelesi sezon içerisinde dahada kızışacak gibi gözüküyor.

Sidepod ve Radyatörler

1431602998

 

Daha önce Ferrari’nin soğutma yapısını sizlere anlatmıştım. Ferrari bu alanda büyük bir kazanç sağladı. Güncellenmiş (Büyük güncelleme Kanada’da yapılacak) motor paketlemesi daha fazla güç üretmekte, bu yüzden ortaya çıkan ısı daha fazla. Daha büyük radyatörlerin kullanılamayacağını düşünürsek bu paketleme Ferrari için büyük bir avantaj.

Ferrari içerisinde dalgalanan yapı bulunan radyatörleriyle beraber oluşan yüksek ısı problemini çözmüş görünüyor.

Ferrari hava akımını düzenlemek için sidepodların üzerinde bulunan ufak kanatçıkları bölmeyi tercih etti. Bir kanatçık kokpitin olduğu taraftan gelirken diğer kanatçık sidepodun omuz bölgesinde konumlandırılmış.

Barcelona güncellemesiyle beraber Ferrari daha yüksek profilli sidepodları kullanmaya başladı. Düşük tutulan sidepodun omuz bölgesi hava akımına önemli ölçüde etki ettiği düşünülmekte.

Arka Kanat

1431603018

Ferrari takımı geçtiğimiz 2 seneye göz attığımızda uç plakaların bittiği yerde uzatılmış olan ızgaraları keşfetmişti. Bu trendi Ferrari kurallar çerçevesinde revize ederek kullanmaya devam etmekte.

Gridin geri kalanına bakarsak Ferrari’de onları takip ederek arka kanat yan profilleri üzerinde hava akımını arttırmak için çok fazla bölümde ufak boşluklar açmış vaziyette.

Ferrari’nin oluşturduğu bir fark varsa oda aşağı uzanmış ızgaraların hemen önünde (Arka tekerleğin arkasında) bulunan bölüme birden fazla ‘Panjur’ olarak tabir edebileceğimiz boşluklu bölüm eklemiş. Arka bölümde fren borularından çıkan hava akımının aracın genel hava akımını etkilememesi ve daha fazla downforce üretmesi için kullanıldığı bilinmekte.

Ön Kanat

1431603047

 

SF15-T ilk tanıtıldığında göze çarpan değişikliklerden bir tanesi de ön kanat profilinin sekiz parçadan oluştuğu olmuştu.

Dış bölüme bakıldığı zaman (Siyah olan parçalar) bu bölümün zorluğu oldukça fazla. Ancak bu yeni yapı hava akımını tekerleğin dış bölgesine doğru taşımakta. Mercedes’te aynı yapının daha agresif ve kendilerine göre revize edilmiş başka bir versiyonuna sahip.

Ferrari takımı gridin aksine daha uzun profilli bir burun yapısına sahip. James Allison’a göre yeni bir burun inşa etmenin zorluğu oldukça fazla.

Ancak Ferrari’nin yakın zamanda çarpışma testlerine yeni bir burun sokacağı düşünülmekte ve burunun daha kısa bir yapıya sahip olacağı düşünülmekte.

İspanya Güncellemeleri

1431603084

 

Ferrari ve diğer takımların yaptığı İspanya güncellemelerini daha önceki yazımda ele almıştık. Sezon ilerledikçe Ferrari’nin yapacağı güncellemeler gelmeye devam edecek.

1431603111

Tifozilerin beklentisi yüksek. Aynı zamanda Ferrari kampı başarıya aç ve hasret. Sezonun gidişatını düşünürsek sadece Ferrari’nin değil diğer takımlarında bu yolda neler yapacağını iple çektiğimi söyleyebilirim. Hepinize keyifli günler diliyorum. Monako hafta sonundan sonra görüşmek üzere.


Yorumlar

“2015 Ferrari’de Hangi Değişiklikler Fark Yarattı ?” için 31 yanıt

  1. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    Yazı gayet güzel, bilgilendrici, dozunda, diğer teknik haberlere köprü yaparak oluşturulmuş. Ferrari severleri iştahlandıracak cinsten. Tam çeviri değil; blogtaki makale tarzına yakın gayet objektikçe bilimsel sayılabilecek bir yazı olmuş. Tebrik ediyorum, başarılarınızın devamını diliyorum.

    1. tifozi02063 avatarı

      hocam şimdi bu gelişim hakları aynı anda her motora uygulanmıyor mu ?

      1. Erdim Şevket avatarı
        Erdim Şevket

        Gelişim haklarını motor üreticileri eğer belirtilen güvenlik veya dayanıklılık konusunda problem yaşarsa kullanabiliyor.

      2. Gelişim hakkını yeni motorda kullanabilirsin. Dolayısı ile Ferrari en erken 3. motorda bu hakkını kullanabilir.Diğer iki motor mevcut hali ile kalır.

        1. Burak Karaküdük avatarı
          Burak Karaküdük

          Bahreyn’deki çatlaklar iyi olmadı. Yok yere gitti bir motor hakkı. Belli ki o yüzden Kanada için düşünülen motoru erteliyorlar. Bana kalsa risk alırım, denemeye değer. Şampiyonluk imkansız zaten arkadan gelen bir tehlike de yok. O yüzden farklı şeyler denemeli takım

        2. Ferrari Racing avatarı
          Ferrari Racing

          Gelişim hakkını şayet performansta kullanmıyorsanız dayanıklılığı artırmak adına mevcut motorda açabilirsiniz.. Bu herhangi bir motor olabilir. Yani performansına güvenilen ama dayanıklılığı zayıf olan bir motorun dayanıklığı artırıp sezonun herhangi bir yerinde kullanabilirsiniz.

          Yoksa Renaulta 15 motor gerekecek. 😀 Ki dediğim yöntemle sezonu 7-8 veya 9 motorla bitirebilirler. O söylenen mevcut haliyle donma kuralı geçen seneki kurallardaydı sanırım. Mevcut halinde hem dayanıklılığı hem performansı kötü bir motoru her yarış değiştirmek lazım.

          Milletin işi gücü yok sezon boyu 15-16 motor mu kullanacak? parasızlıktan, personelsizlikten motor yapamamışlar ne yapalım? Tekrar yamayıp 1 yarış fazladan kullanma yoluna gidebilirler. Zaten eskimiş motoru da 1 yarıştan fazla kullanamazsınız. Size en fazla 1 yarışlık kredi sağlar.

          1. Motor mühürleniyor.Buji,eksoz borusu vb parçalar dışında değişim yasak diye biliyorum.Yani motoru açıp tamir edemiyorsunuz.
            Bloktaki çatlak türü bir soruna Ferrari geçmişte açmadan dışarıdan bir sıvı vererek çözüm bulmuştu diye hatırlıyorum.

    2. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Teşekkürler 🙂

  2. Abdullah, Erdim’i rahat bırakmayın, yüklendikçe yüklenin, güzel iş çıkartıyor 🙂

    Emeğine sağlık Erdim kardeşim.

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Teşekkürler 🙂 Hafta sonlarını iple çeker oldum artık 😀

  3. fark derken..))

    komik olmuyormu neyin farkı geçen seneye göre evet dökülüyorlardı..

    ondan önceki senelerde ise hep 2.liğe oynayan bir sistem

    bu senede aynısı neyin ve kime karşı olan farkı.

    haa bazıları bunu bile arşa çıkarıyor ayrı.

    şerefli 2.lik farkını doya doya yaşayın

    ayrıca Alonso gitmesi ve aradaki fark ne alaka değişen nedir ki

    yine 2.lik demekki herşey sabit

    sadece yönetim değişmiş.

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Teşekkürler doya doya yaşayacağız FORZAFERRARİ…

      1. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
        Alonso.ElNano #València2012

        İ degil I.

        1. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
          Alonso.ElNano #València2012

          Misal, FORZAFERRARI, gibi.

          1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
            [VET^01] #ForzaFERRARİ

            Takıldığın şeye bak 🙂

  4. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Türkçesini incelemek daha güzel oluyor. Teşekkürler değerlendirme için. Ferrari motor güncellemesi Kanada için gecikebilir diye okudum

    1. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      Bu arada bizim şu Rivola denen eleman dönecekmiş eski görevine bu hafta

      1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
        [VET^01] #ForzaFERRARİ

        I remember correctly Sporting director ?

        1. Burak Karaküdük avatarı
          Burak Karaküdük

          he ya o eleman işte

      2. Faturaları cepten mi ödemiş? 😀

  5. Dur suraya en buyuk fark yaratan Alonso’num gonderilmesi yazayimda senlik baslasin.
    :o)

  6. şu laz burnu da olmasa araba süper olacak ama bir türlü adamlar değiştiremediler gitti…

  7. Yazılarda genellikle geçen sene ki üniteye göre kıyaslamalar oluyor da ben ferrari’nin yeni bir block döktüğünü biliyorum bu konuda kesin bir bilgisi olan var mı?

    1. Jetonlarin kullanim alanlarina bakmak lazim.Mercedestem Andy Cowell 25 jetonla nerdeyse tum motoru degistirdiklerini soylemisti.Renodan Abiteul 20 jetonla 2/3unu( %70te olabilir)degistirdik gibi bir sey soylemisti.Guvenlik vs icine sokup jeton bile kullanmamis olabilirler.

    2. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      O konuda herhangi bilgim yok zaten olsaydı bende paylaşmış olurdum.

  8. Ellerine saglık güzel derleme olmuş Erdim 🙂

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Rica ederim 🙂

      1. Eline saglık…Benim gibi işin bu tarafını bılmeyenlere acıklayıcı bır yazı olmuş…Cahilliğimi mazur görde jeton??

        1. Erdim Şevket avatarı
          Erdim Şevket

          FIA takımlara dayanıklılık anlamında ve ya güvenlik unsuru konusunda motorlarda değişiklik yapabilmeleri için hak verdi onları da jeton olarak adlandırdı.

      2. Müthiş akıcı bir yazı olmuş eline sağlık. Daha iyi çevrilemezdi.

        1. Erdim Şevket avatarı
          Erdim Şevket

          Teşekkürler xtrabit. Artık yazı çevirmeden çok kendi yaptığım analizle yazıyı bütünleştiriyorum diyebilirim. Biraz farklılık yaratmak iyidir, bu koşullarda daha iyisine gidemem herhalde 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir