McLaren MP4/30 S – Kanalı Teknik Analizi

McLaren takımı Malezya pistine gelirken bu sezon Red Bull ve Force India’nın ardından S – Kanalı sistemini aracına adapte eden üçüncü takım oldu.

S – Kanalını araçlarına adapte ettikten sonra McLaren MP4/30 üzerindeki geliştirmelere devam etti. Bahreyn’e gelirken takım yeni bir difüzör getirdi. İspanya’ya gelirken arka süspansiyon kolları yenilendi. Ve Monako’da farklı bir ‘Maymun Koltuğu’ kullanıldı.

Belki de Formula 1’de bulunan sistemler karmaşık olduğu için sezon ortasında bir araçtan alıp başka bir araca uyarlamak zordur. Gerçi kendi açımdan düşündüğüm zaman komplike çalışan sistemler ne kadar çok zorlaşırsa ben o kadar çok sevmeye başlıyorum. Eminim ki bu sporu izleyen çoğu kişinin hoşuna giden yanlardan biriside budur. McLaren takımı Malezya pistine gelirken Red Bull ve Force India’nın kullandığı S – Kanalı sistemini aracına uyarladı. Sistemi basite indirgerek burnun alt tarafından gelen hava aracın üst tarafına yönlendirmekte. Bu sistem kokpit çevresindeki hava akımını iyileştirmekte.

Ferrari daha önce 2008 yılında F-2008 aracında bu sistemin benzerini kullanmıştı. Normalde McLaren’i yaklaşım olarak bakarsak sürekli gelişen bir takım olarak görürüz. (Ya da kendim için konuşmak gerekirse görürüm) Aynı zamanda teknolojik anlamda yeniliklere adım atan bir takımdır. Ancak McLaren S – Kanalına geçiş yapan son üyeler arasında.

Eskiden ön kanatlar daha fazla esnemekteydi. FIA bu hafta içerisinde yaptığı açıklamada ön kanat testlerini daha sert hale getireceğini açıkladı.

Ön tarafa baktığımız zaman aşağıdan gelen havayı ayıran iki adet yarık bulunmakta. Ferrari 2008’de buna benzer bir yöntemi kullanmıştı ancak yarıklar daha iç tarafta gözükmeyen bir şekilde bulunmaktaydı. McLaren takımı bu yarıkları biraz daha ortaya çıkarmış vaziyette kullanmakta.

Ferrari’de burnun altında bir delik bulunmaktaydı. (Aşağıdaki animasyonda göreceksiniz) McLaren takımında herhangi bir delik bulunmamakta. Mühendisler bu konuda ne kadar akıllı olduklarını göstermişler ve şasinin ön tarafına ufak yarıklar açmışlar.

Aşağıda AMuS’un bu konuyla ilgili yaptığı animasyon bulunmakta. Keyifli seyirler.


Yorumlar

“McLaren MP4/30 S – Kanalı Teknik Analizi” için 15 yanıt

  1. Güzel paylaşım ve yararlı analizler.Böyle yazıların devamını bekliyoruz Erdim bey.

  2. ismail fatih alkan avatarı
    ismail fatih alkan

    Mclaren mühendislerinin akıllılığı dediğiniz şey alt tarafı neredeyse kaplayan ince bir yarık. Delik değil. Yani dediğinize bakarak Mclaren mühendislerinin havanın geçeceği delik olmadan o havayı ordan alıp burnun üstünden kokpitin önünden dışarı çıkarabildiklerini anlayacağız. Hem 2008 de denenen bir sistemi 7 sene sonra ele alıp oooo bu mühendisler çok akıllı ve yaratıcı vs. vs. demeye gerek yok.

    1. katılıyorum bende delik yok deyince şaşırmıştım

    2. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Ben boşluk olarak nitelendirmiştim ancak yarık olarak yazıda düzeltiyorum.

  3. Bilgilendirici analiz için teşekkürler Erdim Bey 🙂

  4. Merak ettiğim bir şey var.
    Takımların motor kapaklarındaki farklılığın sebebi nedir? Motorun büyüklüğü, paketleme farklılıkları, soğutma ihtiyacı elbette etkendir ama aero amaçlı yapılıyor olabilir mi acaba? Renault ve Honda kullanan takımlarda durum farklı diğerlerine göre resimde görüldüğü gibi.

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Dediklerinin hepsi etken. Tabii ki takımdan takıma ve motor üreticisine göre farklılıklar olması normal.

      1. Teşekkürler. Peki motor kapağının aeroya çok etkisi var mıdır yoksa ana görevi arka kanada giden hava akımını düzenlemek midir?

        1. Erdim Şevket avatarı
          Erdim Şevket

          Komple arka bölüm üzerinde etkisi oluyor zeminden tut lastiklerin çevresine arka fren boruları bölgesine.

    2. Aeroya çok katkısı yok, yok denilebilir hatta arkadaşların bugün muhabbetini yaptığı dragforce’a etkisi var havayı yönettiği doğrudur. Kamera, askı kanadı hariç downforce’a etki edemez. Aynı yada benzer motor yani soğutma, yerleşim, boyut ölçeğine sahip takımların aynı görünümde motor kapakları olması normaldir. Belirleyici ana görevi soğutma için hava alıklarını yönetmek. Bu araçlar motor kapaksızda yürüyebilir ancak girintiler sebebiyle arkada istenmeyen bir hava türbülansı oluşur.

      1. Sağolun ikiniz de, kaptım olayı 🙂

  5. @erdim-sevket nereden çevirdin acaba? Kaynak neresi bu yazının?

      1. Orası neresiymiş ya ilk defa duyuyorum 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir