‘Fren Sihri’ Nedir?

Monako GP’sinde Lewis Hamilton’ın yarış mühendisi ile arasında geçen konuşmalar geçtiğimiz hafta yayınlandı. Bir kaç bilinmeyen kelimelerin geçtiği konuşmayı sizler için açıklıyoruz.

Lewis Hamilton Verstappen’in yaptığı kazanın ardından pist üzerinde giderken lastiklerin sıcaklığının düşeceğini herkesin opsiyon lastiğine geçeceğini düşündüğü için ekstradan bir pit stop yaptı. Ancak yaptığı bu pit stopla beraber yanıldığı görüldü ve takım arkadaşı Rosberg yarışı kazanırken Ferrari pilotu Sebastian Vettel’de lastik değiştirmeyerek ikinci sıraya uzanan isim oldu.

Mercedes’in Telsiz Konuşmalarını Çözmek Biraz Zor Olabilir

Strateji anlamında kararı veren kişiler için zaman kısıtlıdır. Formula 1 gibi saniyelerin binde bölümünün önemli olduğu bir sporda yaklaşık olarak iki saniyede bu karara erişilir. (Pite girip girilmeyeceği konusunda)

Hamilton lastikler ile ilgili duyduğu endişeyi takıma yüzme havuzu bölgesi öncesinde vermişti ve takım yüzme havuzu bölümünün şikan çıkışında pite çağırmıştı. Bundan sonra geçen konuşmalar biraz ilginç olmuştu. Teknik dili sizin için çözmeye çalışacağız.

Hamilton’a telsizden ‘Sürekli Pozitif’ kalması söylenmişti

Hamilton’ın mental olarak sürüşe odaklanmaktan başka yapabileceği bir şey bulunmamakta. Formula 1 araçları güvenlik aracı sinyalini aldıktan sonra belli bir delta zaman içerisinde gitmek zorundadırlar. Bu da yaklaşık olarak yarış içerisinde attıkları turun %130’una denk gelmekte. Göstergelerde pilota uyması gereken süreler gösterilmektedir. Pilotlarda bu gösterilen zaman içerisinde pozitif kalmak zorundadırlar. Yoksa ceza alma ihtimalleri bulunuyor. – Konu dışı ancak Vettel’in Macaristan’da 10 araçlık mesafeye uymadığı için aldığı ceza akıllara gelebilir –

Hamilton’a telsizden ‘Devam Ediyoruz + 1 ½ Dönüş Veriyoruz’ mesajı

Yumuşak lastikte ön kanat 1.5 seviye daha fazla kullanılmakta. Hamilton’a telsizden ‘Sen bize aksini söylemezsen’ bu durumun gerçekleşeceği belirtilmişti. Daha yumuşak lastiklere geçildiğinde arka kanatta herhangi bir işlem olmamasına karşın arka lastikler daha fazla yol tutuşu yakalayabilir. Bu durumun tam tersi lastikler serte geçildiği zaman ön tarafta azalan yol tutuşa sebep olur. Takımlar bu durumu önlemek için daha fazla kanat açısı verirler.

Hamilton’a telsizden söylenen ‘Fren Sihrini İptal Et’ cümlesi ne anlama geliyor ?

‘Fren Sihri’ elektrik motorunun sahip olduğu tahrikle alakalıdır. Bataryalar dolu olduğu zaman jeneratör bunları boşaltmak için harekete geçecektir. Bu da arka frenlerin rahatlamasını sağlar. Bu durum frenler için iyi olabilir ancak lastik sıcaklıklarını olumsuz yönde etkiler. Pit stoptan önce lastiklerin fazla ısınmaması gerekir. Lastiklerin ısısının düşmesi için ‘Fren Sihri’ iptal edilebilir ve böylece bataryalar tekrar doldurulur.

RS Modu ve RS Modu İptali

RS modu – Race Start – pit stoptan önce devreye alınır. Vites kutusundan daha fazla güç (Tork anlamında güç) alır ve pilota pit stopun ardından bu modu devre dışı bırakması konusunda uyarı yapılır.

Frenleri ısıtmaya çalış

Yeni lastikler frenlerden gelen ısı sayesinde kolayca ısınabilir. Bu aşamada arka frenler daha fazla kullanılır ve bataryaların dolumu kolaylaşır.

Hamilton’ın telsiz konuşmasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

“‘Fren Sihri’ Nedir?” için 18 yanıt

  1. veterineren avatarı

    Ben de bu team radio haberinin altına sorular sıralamıştım, hepsi çözülmüş. Elinize sağlık.

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Rica ederim 🙂

  2. Güzel derleme Erdim teşekkürler.

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Teşekkürler 🙂

  3. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
    Alonso.ElNano #València2012

    Fren sihrini pek anlayamadim ama guzel yazi. Elinize saglik. 🙂

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Anlamadığın yer neresi ben gene açıklamaya çalışıyım ?

      1. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
        Alonso.ElNano #València2012

        Bataryalar dolu olduğu zaman jeneratör bunları boşaltmak için harekete geçecektir. Bu da arka frenlerin rahatlamasını sağlar.

        Bataryalar dolu oldugu zaman pilot iradesi disinda kendi otomatik olarak mi bosaliyor ve bu Safety Car periyodunda mi gerceklesiyor ?

        Pit stoptan önce lastiklerin fazla ısınmaması gerekir. Lastiklerin ısısının düşmesi için ‘Fren Sihri’ iptal edilebilir ve böylece bataryalar tekrar doldurulur.

        Fren sihri Ers kullaniminin durdurulmasimi oluyor ?

        1. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
          Alonso.ElNano #València2012

          Fren sihrinin iptali*

        2. Erdim Şevket avatarı
          Erdim Şevket

          Hayır pilot tahrik veren düğme ve ya buton gibi bir şey olması lazım.

          2.ye gelirsek ERS her fren yaptığında ve turbo döndüğünde şarj ediyor. Burada ki hassas nokta maksimum dolum oluyor.

          1. Alonso.ElNano #València2012 avatarı
            Alonso.ElNano #València2012

            Burada ‘fren sihri’ denilerek kast edilen sey ers kullanimi oluyor oyle degil mi ? Sizin dediklerinizle beraber fren sihri paragrafini tekrardan okuyarak her sey kafama daha iyi yerlesti. Yardimci oldugunuz icin tesekkurler. 🙂

  4. Bu söylenenleri anlayana kadar arabayı bir yere kütletirim ben. 🙂

    1. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
      [VET^01] #ForzaFERRARİ

      Maldonado kütletmiyorsa sen de sıkıntı olacağını zannetmiyorum 🙂 🙂

  5. Çok teşekkürler güzel yazı

  6. [VET^01] #ForzaFERRARİ avatarı
    [VET^01] #ForzaFERRARİ

    Sağol çok açıklayıcı olmuş.En çok brake magic’i merak ediyordum onu da bulmuşsun 🙂

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Rica ederim 🙂

  7. Harbiden pozitif kalmak bu muymuş? 😀 Ben çok farklı anlam yüklemiştim 😀

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Emin olmadan bir açıklama yapmamıştım bu konu ile alakalı çünkü Formula 1’de çok farklı anlamlar olabiliyor. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur 🙂

      1. Fazlasıyla oldu 😀 Hatta artık F1’de bilmediğim hiçbir terime yorum yapmıycam 😀 Yes deseler bile oturup düşünebilirim 😀 Sağol bilgiler için 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir