Sürüş Yüksekliğini Sıralama ve Yarış Arasında Değiştirme

yazar:

kategori:

Bu sene yarış esnasında yakıt ikmalinin kaldırılması ile sıralamalara çıkan boş depolu araçla yarışlara çıkan dolu depolu aynı aracın sürüş yüksekliği arasında, F1 standartlarında büyük bir fark bulunuyor, çünkü arada yaklaşık olarak 150 kg.’lık bir ağırlık değişimi söz konusu. Zaten 20-30 mm yerden yüksek şu anki araçlarda yüksek yere basma kuvveti elde etmek için düşük sürüş yüksekliği benimseniyor. Ama takımların sürüş yüksekliklerini çok aşağılara çekmemeleri için, aracın altında “plank” adı verilen uzun bir ahşap-reçine karışımı bir parça koyuluyor ve yarışın ardından ölçümlerde bu parçanın belli bir aşınmayı geçmemesi kurallarla sabitlenmiş durumda.

Bunun yanı sıra kapalı park alanı kuralları kapsamında araçlarda, sıralam ve yarış arasında bir değişiklik yapmak mümkün değil. Bu yüzden takımlar, hafif çıkılan sıralama ve dolu depo çıkılan yarış ayarları için bir uzlaşıya gitmek zorunda kalıyor. Bu durumda eğer ki bir takım, kurallara sadık kalarak, sıralama ve yarış arasında, veya yarış sırasında sürüş yüksekliğini değiştirebilirse büyük bir avantaj yakalar. Takımlar elinde sürüş yüksekliği ayarlayıcıları olduğunu ve bunu pitstop esnasında kullanabildiklerini biliyoruz. Yani ilk pite kadar araca müdahele edilemiyor ve bu dönemde tek pite yönelmesi ile ayarlarda değişim sınırlı kalıyor.

 

damper_chassis4_338631863.jpg

 

F1 araçlarının süspansiyonları, ön ve arkada benzer formatları benimser. Sürüş yüksekliği ve yaylanma/sönümleme, bir itme kolu ile sağlanır (veya Red Bull’un arka süspansiyonundaki gibi bir çekme kolu ile). Bu kol, salınımlı bir başka kolu harekete geçirir. Salınımlı kolun da çubukları vardır ve bunlar, torsiyon kol yayını, amortisörü ve üçüncü (veya yatay) amortisörü kontrol eder. Sürüş yüksekliği, torsiyon kolunun üzerindeki dişlerin çevrilerek verilen açı ile ayarlanır ve araya konan pullarla da hassas ayarı tamamlanır. Sürüş yüksekliği, yatay amortisör tarafından kontol edilmez ama sadece yüksek aero yüklerde, yüksek hızda, süspansiyonları sıkıştırdığında etkisi olur; bu yüklere maruz kaldığında süspansiyonu daha da sertleştirmeye başlamadan önce ise serbestçe hareket edeceği belli bir mesafeye, bir boşluğa sahiptir. Ama bu sadece hareket halinde, yüksek aero yüklemelerde olur, dururken herhangi bir ayarlamaya etki etmez. Her bir tekerler amortisörü, boşta iken süspansiyona biraz baskı yapar ama esasen sürüş yüksekliği ayarında kullanılmaz.

Mekanik çözüm

Öne sürülen çözümlerden biri, kilit mandalı yardımı ile sürüş yüksekliği belli bir yerde sabit tutulur, yakıt yüklendiğinde ise bu mandal kaldırılır, araç yine sıralamadaki haline gelir. Bu çöüzmü yarış içinde iyi kontrol etmek gerekiyor.

Tekrar baskı altında tutma

damper_detail1_623941401.jpg

Öne sürülen bir başka çözüm, amortisör içinde gaz baskılı silindir kullanımı. Bu silindir normalde, amortisör gövdesi içindeki amortisör kolunun hareketini karşılamaya yarıyor. Azot şarjı ile amortisör içinde ön yükleme sağlanıyor. Takımlar bilinene göre kapalı parkta azotu yeniden şarj edebiliyorlar. İnanılan o ki eğer takım, sıralamadan sonra üniteyi düşük bir basınçla aşırı basınca maruz bırakırsa, bu şekilde amortisör uyar, yarıştaki ağır yükü karşılaması için sürüş yüksekliğini arttırır.

Bu ayarla ilgili bir diğer senaryoya göre ise gaz silindiri, basınç düzenleyici valf ile ayarlanabilir ve böylelikle basınç kaybını kontrollü olarak yavaşlatabilirsiniz. Bu şekilde de süspansiyon, yarış ilerleyip yakıt azaldıkça alçalır.

damper_comparison1_112322258.jpg

 

damper_temps1_661135248.jpg

 

Bir başka teoriye göre ise amortisör, sıcaklığa duyarlı kılınabilir. Örnek olarak sıcaklığı daha düşük amortisör, daha düşük sürüş yüksekliği sağlayabilir.

Hatta bunların dışında da üç teori daha var, belki daha fazlası. Formula 1’de araçların görünen yüzleri ardından neler olduğunu tahmin etmek hiç de kolay olmuyor.


Yorumlar

  1. kaan kaanhan avatarı

    emeği geçen arkadaşlara teşekkürler, güzel bilgilendirme.

  2. burak bocek avatarı

    Şimdi sırada Çin Gp var.Redbull hem mekanik hem aerodinamik yol tutuşunda en iyi takım şu an ve Ferrariler Redbulla çok yakın.Mclaren'nin mekanik yol tutuşla ilgili sorunları var,viraj çıkışlarında istedikleri kadar hızlanamıyorlar bu yüzden f-ductan istedikleri tam faydayı göremiyorlar.Düzlük faydası virajlarda kayboluyor.Mclaren Çin için yeni updateleri var ve Whitmarsh 0.3sn kazanacaklarını söylemiş.Bizim bir güncellememiz var mı bilmiyorum ancak Mclarenin zemine benzer bir zemin geriticekmişiz bir etki eder umarım.Süspansiyona gelince Redbull'un halen nasıl bir sisteme sahip olduğu ve çalıştığı halen tam net değil.Bazı teoriler var ancak bunlardan farklı çalışıyor olabilir.Yukarıdaki bilgiler gerçekten çok güzel.Böyle bir sistemleri osla bile çok iyi gizlediler bunu ve sistemin nasıl çalıştığı f-duct gibi ortaya çıkmadı.Diğer takımlarda bu konu üzerine çalışıyor kim bilir belki daha iyi çözümler bulabilirler.Bizim halihazırda kullandığımız bir sistem var onu otomatik hale getirirsek çok iyi olucak.Emeği geçenlere teşekkürler

  3. Evet olur ama olumlu yönde olur.
    Yükseklik azaldıkça tutunma artar, yere doğru bir çetki kuvveti oluşur, artar. Böylece m2 başına yere uygulanan ağırlık etkisi düşer.
    Özetle araç daha hafifmiş gibi bir etki gösterir.

  4. Evet olur ama olumlu yönde olur.
    Yükseklik azaldıkça tutunma artar, yere doğru bir çetki kuvveti oluşur, artar. Böylece m2 başına yere uygulanan ağırlık etkisi düşer.
    Özetle araç daha hafifmiş gibi bir etki gösterir.

  5. ağırlık azaldıkça yüksekliği düşürebilir tmm ama hareketli bir araçta değişten g kuvveti altında aracın ağırlığı değişken olmaz mı ?

  6. akıllıca bir çözüm helal olsun bu tür buluşları severim

  7. tamamen amortisörlere yüklenen ağırlık basıncına göre çalışıyor yani ağırlık azaldıkça basınç azalıyor basınç azaldıkca yükseklik azalıyor..

  8. Onur, anladığım kadarıyla basınç valfinin görevi, yüklü ağırlıkla başlayan aracın, hafifledikçe sürüş yüksekliğini düşürmek. mesela yarışın başında 5 mm. olan yükseklik, hafifledikçe 4,5-4-3,5-3 mm… gibi alçalıyor ve bu işi de basınç valfi otomatik olarak sisteme binen yükü algılayarak yapıyor.

  9. Benim kafama takılan; yarış ilerledikçe, yani araç hafifledikçe sistem sürüş yüksekliğini sürekli minimum seviyede mi tutuyor (örneğin; ilk turdan son tura aracın asfaltla olan mesafesi 3mm), yoksa sıralamadan sonra yapılan yeni ayarla yarışın sonuna kadar geliniyor mu (örneğin; ilk turda aracın yüksekliği 3mm, yarışın tam ortasında 4,5mm ve son turunda 6 mm)?

  10. çok güzel bir bilgi. teşekkürler. bence basınç valfi ile yakıtın azalması sonucu sürekli düşen ağırlığa karşı aracın yüksekliğini düşüren sistem, en verimli olanı gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir