Malezya GP'deki Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Mercedes MGP-W01 – Düzenlenmiş Arka Şasi

Burada Mercedes’in, MGP-W01’in egzozları etrafında şasiyi nasıl değiştirdiğini görebiliyorsunuz. Melbourne’de (küçük resim) egzoz açıklığı (mavi renkli) ile bağlantılı bir yarık vardı; takım bu şekilde tek açıklığa izin veren kurallara sadık kaldı. Sepang’da (ana resim), soğutmaya yardımcı olması için daha geniş bir açıklık oluşturma adına şasisini düzenledi. Takım ayrıca şasinin, aracın zemini (mavi ile belirtilmiş) ile birleştiği noktaya iki küçük pencere açtı.

tmlz2_678387966.jpg

Toro Rosso STR05 – Düzenlenmiş Egzoz

Malezya’nın sıcak şartlarında Toro Rosso’nun soğutulması için takım, şasinin egzoz civarında düzenlemeye gitti. Melbourne’de kullanılan egzoztan (iç resim) farklı olarak, egzoz açıklığı artık kenardan görülmüyor (ana resim). Bu çözüm ayrıca Bahreyn’de de kullanılmıştı.

tmlz3_919594299.jpg

Dışa Taşan Aynaların Yasaklanması

Geçtiğimiz günlerde açıklandığı üzere FIA, dışa taşan aynaların çok tehlikeli olması nedeniyle bunları yasaklayacağını söylemişti. Bu yasak, Çin GP’den itibaren yürürlüğe girecekti ama takımların, yeterli zamanlarının olmadığını söylemesi üzerine İspanya GP’ye ertelenmişti. Ferrari 2006 senesinde aynalarını oldukça dışa taşıran ilk takım olmuştu (resimde görüldüğü gibi). O zamandan bu yana bir çok takım, benzer çözümler üretti. Şu anda Ferrari, Red Bull, Williams, BMW Sauber, Force India ve HRT, aynalarını sidepodların önünde radyatörün üzerinde konumlandırıyor. Aynalar genelde iyi bir aerodinamik şekilde olmazlar ama bunları, ön lastiklerden gelen gelen akımın yoluna koyarsanız, yani zaten hava sürtünmesine maruz kalan alana, aynaların olumsuz etkisi azalır. Yarattığı fark, tur başına 0,05 saniye olarak öngörülüyor.

tmlz4_478238010.jpg

Ferrari F10 – Yeni Zemin

Ferrari, Malezya’da yeni bir zemin denedi. Bu zeminde, arka lastiklerin önünde bir açıklık da bulunuyor. Bunu sezon başından beri sadece McLaren uyguluyordu. Amacı ise, difüzörün verimini arttırmak amacıyla bu parçanın kenar kanallarını hava ile beslemek. Bu çözüm, Cumartesi günü Sepang’da araçtan çıkarılmıştı ama Çin’de geri dönmesi bekleniyor. Takım ayrıca sıcak şartlar nedeniyle kokpitin yanlarındaki soğutma pervaneleri üretti ama bunlar yine Cumartesi günü kullanılmadı.

 

tmlz5_273822410.jpg

Red Bull RB6 – Ön Fren Çemberi Eklentisi

İlk iki yarışta hafta sonunda da Red Bull, ön tekerler fren çemberi eklentisinde sorun yaşadı: hem Cuma sabahı Bahreyn’de hem de Avustralya’da. Malezya için ise takım, sorunlarun önüne geçmek için sıkı çalıştı ve neredeyse her sürüşten sonra o grubu (göbek-bijon-çember) kontrol etti. Resimde de görebildiğiniz gibi Red Bull, göbek plakada kilit pimleri (oklar gösterilen) kullanmıyor, bunun yerine çemberin içinde koyuyor.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir