Teknik Analiz: Haas VF-16

yazar:

kategori: ,

Haas sadece bir Amerikalı F1 takımı olduğu için özel değil, aynı zamanda ‘izin verilen parçalar’ kurallarının da bir öncüsü. Ancak Autosport’tan Craig Scarborough’a göre bu aracın Ferrari kopyası olduğu anlamına gelmiyor.

30 yıldan sonra ilk Amerikan F1 takımı olması ile birlikte Haas’ın spora girişi büyük ilgi topladı.

Ancak Haas’a ilgiyi yönelten asıl şey kuralların takımların kendisinin üretmesi gereken parçalar listesi haricinde hemen her şeyi satın alarak ve çok çok az bileşeni kendisi üreterek bir F1 üreticisi unvanı kazanmış olması.

VF-16 Haas, Dallara ve Ferrari üçlemesinin bir ürünü, ancak şüphelere rağmen Ferrari’nin B takımı değil.

 

Parça Listesi Pratikte Nedir?

Bu kurallar dahilinde, Haas kendi burnunu monokok şasisini, radyatörlerini ve kanatlar, zemin, difüzör ve benzeri gövde parçalarını kendisi yapmak zorunda.

Ferrari sadece güç ünitesini vermiyor. Motor, ERS, vites kutusunun yanında tüm mekanik parçalar, arka kaza yapısı ve hatta direksiyonu takıma tedarik ediyor.

Bu parçalar Haas’a birleştirilmesi gereken kitler olarak tedarik ediliyor ve Haas Dallara’nın merkezinde bunları birleştirmek için bir ofise sahip. Dallara da listelenmiş parçaların tasarımı ve üretilmesinden sorumlu.XPB_f906ef5f65cd75dea778c80f8cce0aa7-4Haas’ın Ferrari rüzgar tünelini kullandığı biliniyor. Ancak takım kendi yüzde 60 orandaki modelini kullanıyor ve kullanılmadığı zamanlarda Dallara’da muhafaza ediyor.

Tasarım bölümleri arasında herhangi bir veri transferi veya bağlantı yok, yani gövde parçaları yüzde 100 Dallara’nın tasarımı, elbette Ferrari’nin mevcut fikirlerinden esinlenilmiş.

 

Temel Yapılar

Burun ve monokok şasinin temel yapıları üzerlerinde çok fazla Maranello parçası takılı olsa da görsel olarak Ferrari’den daha farklı. Elbette yakıt deposu ve süspansiyon gibi konularda benzerliklerin olması normal.

Haas kısa dar ve yuvarlak bir tasarıma sahip Mercedes stili burun üzerinde durmuş Bu benzerlik burun altındaki yönlendirme kanatçıklarının görünür olmasıyla kanıtlanıyor. Burnun üzerinde fark edilir bir yükselti var, bu da Mercedes ile aynı şekilde saklanan bir S kanal olabilir.XPB_8b098887f4400a5147f57369720a85c2-4Monokok şasinin büyük kısmı kurallar tarafından belirleniyor, ancak Haas Ferrari’nin tasarımından çok farklı takla yapısı ile ayrılıyor.

Yine Dallara tasarımı bir parça olan takla yapısının altı boşaltılmış ve motor hava alığını destekleyen ön dikmeler açıkça görünüyor.

Aynı şekilde şasinin ön kısmındaki yapı ve şekiller de takıma has. Araç S kanala göre tasarlanmış ancak bu çıkış kapatılmış gibi görünüyor. Bu çıkış burun içinden değil de Haas’a özel bir şekilde şasinin yapısına dahil gibi görünüyor. Şasinin ön tarafında süspansiyon parçalarına erişim için daha da fazla sökülebilir panel var.

Haas yeni bir takım ve tasarımdaki olgunlaşmamışlık kokpit kenarlarının arka gövde parçalarına bağlandığı yerlerde açıkça görülüyor. Bu aralar meşhur olan ‘sıfır beden’ felsefesini takip edip alçak bir arka kısım oluşturmak yerine bu profil egzoz borularına kadar uzanıyor.

 

Gövde Parçaları

Haas’ın Ferrari’den bağımsız olarak farklı bir rüzgar tüneli programı olmasına rağmen iki takım arasında konseptlerde benzerlik olduğunu söylemek adil olur.

Haas İtalya’daki merkezinde ciddi sayıda deneyimli F1 çalışanına sahip, elbette bunların büyük çoğunluğu Ferrari’den geliyor. Ancak burada önemli olan bu insanların Maranello’dan kiralanmamış oldukları.

Sıfırdan başlamalarına rağmen tasarımcıların daha önce çalıştıkları yerlerdeki fikirleri referans almaları kabul edilebilir. Tasarım ekipleri zamanla bağımsız kendi tasarımlarını üretmeye başlayacaklardır.1456161609Aslında Haas’ın Ferrari’yi andırdığını söylediğimiz parçalar Ferrari’nin Mercedes’i andıran parçaları. Bu bileşenlerin tasarımları güncel F1 tasarım trendleri tarafından şekillendiriliyor, Ferrari/Haas ilişkisinden dolayı değil.

Aracın gövde parçalarında harika bir karmaşıklık var. Arka tekerleklerin önündeki zemin slotları bu yıl çok kez kopyalanan bir tasarım trendi. Bu tasarım aracın sezon başında orta gruptakiler kadar hızlı olma potansiyelinin olduğunu gösteriyor.

Son yeni F1 takımı grubunun (HRT, Caterham ve Manor) tasarımlarını olgunlaştırmaları yıllar almıştı.

Haas bu büyüme safhasını atladı ve listelenmiş parçalar yollarını takip ederek tasarımlarını daha yüksek seviyede optimize edebildi.

İlk testler ön kanat sorunu dışında iyi gitmiş gibi görünüyor, bu tepedeki takımların bile ilk testlerde yapmakta zorlandıkları bir şey.

Programları sistemleri kontrol etmekten çıkıp performansa odaklanmaya başladığında onların bu özel satın alma yaklaşımlarının işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz. Haas’ın bu sistemle arkadaki takımları geçerek doğrudan orta grupta olma potansiyeli var.

XPB_1f246ee3f05c53afcaeff5ea38b7fda4-4


Yorumlar

“Teknik Analiz: Haas VF-16” için 3 yanıt

  1. Bu sayede daha fazla takım girer mi? İlginç. Neyse takım olsun da taştan olsun.

  2. vw-tdi-power avatarı

    Ön kanat bağlantısı oldukça sakat göründü bana. Sorunu çözdük dediler ama, bakalım nasıl olacak yarın onlar için

  3. Ön kanadın kopması dışında gerçekten büyük iş başardılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir