Analiz: Çok Yol Yapan Mercedes mi, Hızlı Ferrari mi Daha İyi?

yazar:

kategori:

Bir an için Ferrari’nin manşetlere taşına hızını unutun. Onlar Barselona’da test zaman tablosunun tepesine otururken Mercedes ise en çok yol kateden takım konumunda. Motorsport.com’dan Adam Cooper Mercedes ve Ferrari’yi analiz ediyor.

Hız testlerde her şey demek değildir. Kat edilen yol da öyle elbette, ancak çok daha şey ifade eder.

Formula 1 sezonunun bu aşamasında herkes değerli veriler toplamak için ellerinden geldiği kadar fazla tur kaydetmek ve yeni araçlarını ve güç ünitelerini kış arasında yararlandıkları simülatörlerle eşleştirmek ister.

Motor performansının çok önemli olduğu bu çağda alttaki grafik kümesin liderinin kim olduğunu hatırlatıyor…

f1-barcelona-february-testing-2016-kilometers-per-power-unit-22-23rd

İlk günde bile Mercedes’in dayanıklılık gösterisini göz ardı etmek imkansızdı. Pazar gününün sonunda Lewis Hamilton 156 tur atarak hemen arkasındaki Daniel Ricciardo’nun Red Bull’u 87 tur atmıştı.

Aşağıda görebileceğiniz gibi, aynı hikaye Salı günü de devam etti ve Nico Rosberg 172 tur, yani baş döndüren 800 kilometre yol kat etti.

Bundan sonraki en yüksek değer yine Mercedes motorlu bir araç olan Valtteri Bottas’ın Williams’ıydı.

Paddy Lowe ise bugün için 180 turu hedeflediğini söylemişti.

f1-barcelona-february-testing-2016-laps-per-team-23rd

Sağlam Başlangıç

Brackley kökenli takım geçtiğimiz hafta Silverstone’da piste çıkmanın (pardon ‘film çekimi etkinliği’ diyecektim) avantajına sahip, ancak Williams ve Ferrari de Barselona’da erken sürüşler yapmışlardı, yani bu takımın ilk baştan itibaren bu kadar fazla tur atabilmesinin tek sebebi değil.

Toto Wolff bu hafta şöyle demişti: “Beklentileriniz ve ulaşmaya çalıştıklarınız değişiyor. Geçtiğimiz yılki gibi iyi gittiği zaman bile gelişmek için hala alan vardır.”

“Bugünkü planımız çok fazla tur atmak ve çok yol kat ederek veri toplayıp sistemleri kontrol etmek. Sonraki aşamaya geçmeden önce bunu tamamlamalıyız. Performans bulma çalışmaları daha sonra başlayacak. Yani ilk günümüz iyi geçti.”

“Çok fazla kilometre yapma planımız vardı ve bunu testlerden önce Lewis ve Nico ile konuşurken Paddy günde 700, 800 veya 900 kilometre yapmamız gerektiğini söylemişti, bu inanılmaz bir hedef.”

“Ancak takımın bunu başarabilecek kabiliyette olduğunu gösterdik. Sürücülerimiz de buna dayanabilecek durumda.”

f1-barcelona-february-testing-2016-nico-rosberg-mercedes-amg-f1-w07-hybrid

Hedefleri Aşmak

Lowe kendi ağzıyla her şeyin beklenenden daha iyi gittiğini söylemişti ve Hamilton’ın beklediklerinden daha fazla tur attığını kabul etmişti.

“Planladığımızdan daha fazla yol kat ettik. Yani iyiydi ve araçta sorun yoktu. Bundan dolayı çok mutluyuz.”

“Son iki yıldır tek bir günde ulaştığımızdan daha fazla yol kat ettik. Şu ana kadar ki en iyi günü geride bıraktık.”

“Araç üzerinde yaptığımız mühendislikte çıtayı sürekli yükseltiyoruz ve bağımsız bileşenleri piste getirmeden önce yaptığımız testlerde ilerleme kaydediyoruz. Bence bu süreç yıldan yıla daha iyiye gidiyor.”

“F1’de araçların yıldan yıla giderek daha dayanıklı olmaya başladıklarını görüyoruz ve bu da daha iyi mühendisliğin bir sonucu. Buna önderlik eden takım olmak istiyoruz.”

f1-barcelona-february-testing-2016-valtteri-bottas-williams-fw38

Müşteriler İçin de İyi Bir Gün

Mercedes için daha da iyi olan bir şey de Williams, Force India ve Manor’un da herhangi bir sorunla karşılaşmadan yol kat etmeleri ve bunun da daha fazla veri toplanmasına yardımcı olması.

Salı akşamı Mercedes motoru 3846 km, Ferrari 1936 km, Renault/TAG Heuer 1294 km ve Honda 945 km yol kat etti.

Mercedes’in motor şefi Andy Cowell Pazartesi gecesi: “Güç ünitesi için iyi bir gün, son seviye motoru, Petronas yakıtları ve yağlayıcılarını kullanan dört araç yoldaydı.”

“Bu sonuç dört örnek sistem piste çıkıp mümkün olan en fazla turu atmak ve henüz ortaya çıkmamış sorunları zorlamayı hedeflediler.”

“Paddy’nin dediği gibi fabrikada pistteki sonuçların iyi olması için çok fazla çaba sarf ettik. Ancak piste çıkıp turlamanın yerini hiçbir şey alamaz ve bu da kış arasında ödevimizi ne kadar iyi yaptığımızı görmemizi sağlıyor.”

f1-barcelona-february-testing-2016-sebastian-vettel-scuderia-ferrari

Yol Kat Etmek Hayati Değil

Katedilen mesafenin her şey olmadığını söyledikten sonra Ferrari’nin Sebastian Vettel ile günün en hızlı ismi olduğunu söylemeliyiz.

Ancak Mercedes herkese Gümüş Oklar’ı yenmenin bir kez daha zor olacağını hatırlattı.

Paddy Lowe: “Bu aslında yol kat etme savaşı değil. Takip etmeyi planladığımız programımızı yürütüyoruz ve Ferrari de Melbourne’de en iyi hallerinde olabilmek için bunun için çalışıyor. Onlar bugün açıkça daha farklı bir şey yapıyorlardı.”

Toto Wolff her zaman ki şüpheciliği ile takımların planlarının farklı olabileceğini ve Ferrari’nin tehdidinin asla göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

“Aracınızdan ne umduğunuza göre planınız değişir. Açıkça araçlarına çok güveniyorlardı ve rakamları görmek istediler.”

“James Allison aptal değil. Hedeflerinin ne olduğunu biliyorlar ve neye ulaşmak istediklerini biliyorlar.”

“Aslında kendinize karşı ölçüm yapmak daha zordur, hangi gelişim seviyesine ulaşmanız gerektiğini bilmeniz zordur. Onların hala yenmesi gereken takım olduğunu düşünüyorum, bizim en güçlü rakibimiz olacaklardır.”

“Elbette güne bugünkü (Pazartesi) gibi başlamak önemliydi, ancak onların programında bu yoktu.”

f1-barcelona-february-testing-2016-nico-rosberg-mercedes-amg-f1-team

“Etkileyici Bir Gün”

Wolff yaptıklarının farkında: “Onların yerinde olsaydım bu günün Mercedes için etkileyici bir gün olduğunu söylerdim.”

“Ancak günün sonunda test bittiğinde ilk günün sonuçları tur zamanı ile ölçülemez. İlk gün üzerinden çok fazla yorum yapmamak gerektiğini düşünüyorum.”

Hamilton bugün araca geri döndü ve ilk günkü çabasının zorlu olduğunu kabul etti.

“Bugün oldukça iyi hissediyorum, ancak ağrılarım var. Eğer ilk kez bir Formula 1 aracı sürerseniz ne kadar antrenmanlı olursanız olun sonraki gün bu olur. Spor salonunda aylardır çalışmadıktan sonra bir gün birden çalışmaya benzer.”

“Sonraki gün ağrılarınız olur, aynı şey. Boynum ve sırtımda biraz ağrı çekiyorum.”

f1-barcelona-february-testing-2016-laps-per-team-22-23rd


Yorumlar

“Analiz: Çok Yol Yapan Mercedes mi, Hızlı Ferrari mi Daha İyi?” için 9 yanıt

  1. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    2011 yılında Ferrari yarış turlarında herkesten iyi görünüyordu. Durmdan tur atıyordu. Hergün +100 yapıyorduk galiba. İstikrar mistikrar dediler, sonra bir baktık ; 1.5sn fark var ilk yarışta. He bu demek değil ki Mercedes tırt. Zaten böyle bir şey olması nerdeyse mümkün değil. En hızlı zamanı yapmak güzel ama değeri yok.

    Her neyse. Sonuç olarak her iki koşulda da artılar ve eksiler olabilir. Melbourn’de araçlar çalışır işte o zaman anlarız anyayı konyayı. Tek bildiğim Mercedes uzay aracı gibi ve yine makul bir farkla önde olabilirler. Umduğum ise az da olsa farkı kapatmış olmamız.

  2. Çok tur atmak testlerde her zaman iyiye işarettir. Ancak Ferrari farklı bir strateji izledi. Kıyaslama yapmak çok zor. Ayrıca havalar da henüz ısınmadı. Melbourne’e kadar bazı değişkenler olacaktır. Ancak şöyle bir yorum yapılabilir herhalde: Mercedes ve Ferrari iyi durumda, Renault ise kötü.

  3. Hasan YALÇINKAYA avatarı
    Hasan YALÇINKAYA

    Başlığı doğru oku nedemek istediğini anlıcaksın virgül var orda?

  4. Her takımın kendi programı var. Ferrari, aracın aerodinamisine bakarken Mercedes ilk dayanıklılığına bakmayı tercih etti. Merak eden arkadaşlara da yazının manasını söyleyeyim: “Yormayın o güzel kafanızı, bekleyin Avustralya’yı!”

  5. Adam Cooper ne anlatmaya çalışmış sonuç olarak anlamadım.

    Haber başlıklarını almış derlemiş,Mercedes çok tur attı,Ferrari başka bir program denedi filan gibi bir yazı olmuş.

    Sonuç nedir anlayan beri gelsin

  6. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Güzel bir yazı olmuş teşekkürler Hasan. Ferrari’nin testlerin başlangıcından beri ne denediğini kestirmek zor. Pazartesi günü rutin bir çalışma yapıldı, Salı günü ise son 2 3 saate kadar yoğun bir lastik çalışması yürüttü takım. Son olarak ise orta sert lastikler ile uzun turlar atıldı ancak bu turlarda Mercedes’in 1.5 saniye arkasında kaldığını gördük Ferrari’nin, geçen sezon geneline bakacak olursak böyle bir farkın olması imkansız geliyor bana. Bugün Kimi’nin sorun yaşaması ise iki takımı doğru bir şekilde karşılaştırmamıza olanak sağlamadı. İlk testler sonucunda bariz ve kesin olan Mercedes’in oyunu yine yükselttiği ve dayanıklılıkla istikrar konusunda kendi levellerinin de üste çıktığı oldu. Geri kalan test günleri neler gösterecek hep beraber izleyeceğiz

  7. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
    Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

    Her ne yaptıkları önemli değil ister hile de ister başka birşey adamların hedefi var bitti.olay bunda bitiyor Alman disiplini İtalyan İspanyol varoşluğuna benzemez. Benzemedi benzemiyecekte.

  8. kıyaslama çok erken olmuş.
    Ve yazıdan hangi sonuca varıldığını da anlayamadım.

    1. Yazının özeti: “Melbourne’e kadar ne desek boş!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir