Türkiye GP'deki Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Mercedes MGP W01 – Güncellenmiş F-Kanal Sistemi

Mercedes GP’nin ilk defa Çin’de denediği F-Kanal sistemi, Türkiye’de güncellendi. Sistem şimdiki halinde şasinin kenarındaki (mavi ok) daha büyük kanal sayesinde pilotun ayağı tarafından idare edilebiliyor. Bu kanal önceden çok daha küçüktü ve pilotları serinletmek için kullanılıyordu. Havayı arka kanada doğrudan ileten bu boru sistemi, çok karmaşık ve motor kapağı ile gizleniyor; sonunda da yan plakalar üzerinden arka kanadın ana profiline uzanıyor.

Red Bull RB6 – F-Kanal Sistemi

TurkiyeGP_Teknik_Red_Bull_RB6___F_duct_system_801623168.jpg

Red Bull, Istanbul Park’ta kendisinin ilk F-Kanal sistemini denedi. McLaren ve Ferrari’ninkine çok benziyor. Motor kapağı içinde (kırmızı ok) iki büyük boru aracılığı ile arka kanada hava taşınıyor. Ferrari’nin ilk versitonundakine benzer şekilde kanal, pilotun sol eli ile kontrol ediliyor. Takım, bu sistemi Cuma günü antrenmanda denedi ama sıralama ve yarışta her iki aracında da kullanmama kararı aldı. Çünkü yeteri kadar istikrarlı olmadığı, idaresinin zor olduğu görüldü. Red Bull, sistemi Kanada’da tekrar deneyecek.

 

Ferrari F10 – Revize Edilmiş F-Kanal Kontrolü

Ferrari, Türkiye için F-Kanal sisteminin yol haritasını değiştirdi, özellikle de pilotun kontrolü ile ilgili mekanizmada. Barselona’da pilot, sol elinin tersi ile sistemi idare ediyordu (iç resim), bu yöntem Alonso için pek rahatlık sağlamıyordu; direksiyonu daha ileride olan Massa için ise daha da zordu. İstanbul’da bu delik, pilotun sol ayağına daha yakın hale geldi ve resimde şasinin içinde, McLaren’inkine çok benzer olan boruyu görebilirsiniz.

 

TurkiyeGP_Teknik_Ferrari_F10___revised_F_duct_control__a__779944236.jpg

TurkiyeGP_Teknik_Ferrari_F10___revised_F_duct_control__b__886409850.jpg

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir