Formula 1'de Olması Gerekenler

yazar:

kategori:

         90’lı yıllarla 2000’li yılları kıyaslayacak olsak araçlar artık daha dengeli ve daha çabuk durup, hızlanmaktadır. F1 de geçişi artırmak istiyorsak firanajı uzatmak en önemli öncelik olmalıdır. Bunu da şu şekilde yapmalıyız;

         1.  KANAT BOYUTLARI: Ön ve arka kanatların yeni hali görsellik açısından kötü bir etki yaratmasıyla beraber araçların birbirini daha rahat takip etmesini de sağlamamıştır. Ön kanadın eski hali daha iyi olabilir. Fakat sorun arka kantlar. Arka kanatların enleri daraltılıp boyları yükseltilmiştir. Ama bu bir çözüm olmamıştır. Bence yapılması gereken arka kanatların (eski hali olmak üzere) yanlarını yani yere veya difüzöre kadar uzanan kısımlarının ( resimde görüldüğü gibi sponsor çıkarmaları ve aracın numarasının yazılı olduğu yer) boylarını minimuma indirmeliyiz. Bu ne mi kazandırır? Arka taraftaki yol tutuşu özellikle firenaj da, azaltarak pilota daha erken firen yapmasını ve motor firenini daha az kullanmasını sağlar. Bu da geçiş imkanını artırır.

          2. DİFÜZÖRLER: Çift katmanlı difüzörün geçişi imkansız hale getirecek kadar büyük bir etkisi var bence. 2011 de yasaklanması iyi ve yerin de bir karar. Peki difüzörler nasıl olmalı? 2009 un sezon başında çift katmanlı difüzörleri kullanmayan takımların ki gibi olması lazım. Bu pilotları viraj alırken daha çok çaba harcatan bir unsur çünkü.

          3. MOTORLAR VE ŞANZIMANLAR: Araçların motorlarının küçülmesi geçiş imkanını düşüren başka bir etken. Çünkü araçların max. hızı düştü için (F1 araçları çok çabuk max. hıza ulaşıyor) bu düzlüğe iyi çıksa bile pilotun yada düzlük ne kadar uzun olursa olsun, düzlüğün 3 de 1 lik kısmında max. hıza ulaştığı için araç, pilotların birbirini geçmesi çok zor bir hal alıyor. Ör. Olarak kuru bir Monza pistinde bile geçiş çok zor bir hal almış durumda.

          Şanzımanlar ise 7 ileri olduğundan firenajı kısaltan bir etken (motor fireni açısından). 6 ileri olması araçların 300 km den daha geç durmasını sağlar. Bu da geçiş imkanını sağlar. Ayrı yeten motor fireninin kullanılmasını minimuma indirmek pilotun pilotajını,  bizlerin yani seyircilerin daha iyi görmesini sağlar.

          Olması gereken bence; V8 çift turboşarjlı 6 ileri şanzımanlı araçlar.

          4. LASTİKLER: Ön lastiklerin daraltılması firenajı uzatsa bile, viraj çıkışında öndeki aracın türbilansından arkada ki araç daha çok etkileneceği için iyi bir tercih değil bana kalırsa. Lastik boyutlarının (ön ve arka) aynı kalması daha iyi şu an için.

           Kurallar getirilirken avantajı ve dezavantajı düşünülerek uygulanması lazım. Formula 1 ayrıntının çok önemli olduğu bir spor ve kuraları da aynı şekilde ayrıntılı ve ince hesaplamalar sonucu konulması lazım…

 

İlyas Yatman

F1ilyoF1


Yorumlar

  1. F1 Racing Temmuz sayısında bu yazıma yer verdiler fakat kısaltmışlar ve yazım hatası yapmışlar.

    Burda ki orjinalidir.

  2. Bunlar teorik olarak güzel düşünceler.Ve lakin realde ne kadar işe yarar soru işareti.Formula 1 dekiler 2009 senesi için çok yoğun çalışmalar yaptılar geçişi arttırmak için.Ancak sonuç bildiğimiz üzere hüsran oldu.2011 için en önemli değişiklik(geçiş açısından) difüzör olacak bakalım normal difüzörlerle durum ne olacak.

  3. TRF1 yazıya koyduğum resmi değiştirmiş.Bu yüzden 1. şıktaki anlamsızlık bu yüzden.

    Bir arka kanat resmiydi. Herhalde reklam olmasın diye çıkardılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir