Analiz: Mercedes Durumu Nasıl Ferrari’nin Aleyhine Çevirdi?

2016 Formula 1 sezonu, Melbourne’de Ferrari ve Mercedes’in galibiyet için verdiği savaş ile başladı. Motorsport.com’dan Adam Cooper, yarışta yaşananları analiz etti…

Avustralya GP, özellikle fiyaskoyla sonuçlanan yeni sıralama sisteminin ardından gayet eğlenceli bir şov sunarak hafta sonunu kurtardı.

Şans eseri, 2016’da yapılan diğer kural değişiklikleri pazar günkü yarışın daha başarılı olmasını sağladı. Yeni lastik strateji kurallarıyla Ferrari ve Mercedes arasında galibiyet için bir savaş yaşandı. Ve talih bu konuda bir takımın yanında daha fazla oldu.

Yeni kurallarla birlikte kalkışta iki debriyaj yerine tek bir debriyaj yeterli. Bunun yanında telsiz konuşmalarındaki kısıtlamalarla pilotlar artık kendi startlarını kontrol altında tutmak zorundalar.

Avustralya’da işler Red Bull pilotu Daniil Kvyat’ın yaşadığı sorunla formasyon turunun tekrarlanmasının ardından daha da karıştı. Herkes bir tur daha dönmek, sıcaklıkları kontrol altında tutmak ve ayarları yeniden hazırlamak zorundaydı.

Hamilton pole pozisyonundan iyi bir kalkış yapamadı. Paddy Lowe “Analiz etmemiz gereken tek bir felaket yok.”

“Oldukça zayıf startın oluşmasına neden olan bir kaç şeyin birleşimi. Kuralları değiştirirken ya da yeniden yorumlarken amaç startların daha değişken olmasını sağlamaktı.”

“Ve bunu yarışta gördük. Bu yüzden bu öncesinde iyi düşünülmüş bir şeydi.” dedi.

Toto Wolff “100 metreyi geçtikten sonra Lewis, Nico’dan bir kaç metre daha kötüydü.”

“Yazılım ya da donanım sorunumuydu yoksa yavaş tepki mi verdi emin değilim. Bakmamız lazım.”

“Telsiz mesajı yasağı bunda kesinlikle rol oynadı çünkü geçmişte formasyon turunda çizgiden kötü kalkış yaptığında ne kadar kayma olduğunu görüyorduk. Orada ayar yapamıyorsanız fark yaratır.” dedi.

Rosberg’in startından bir şikayeti yoktu. Sonuç olarak o Hamilton’u geçmeyi başardı ancak Ferrari pilotlarına geçildi. Ferrari’den gelen bilgilere göre İtalyan ekibi bu sene tek debriyajla etkili bir sisteme sahip olacağını önceden biliyordu.

İşte bu yüzden Ferrari pilotları startlarına güvendikleri için 3 ve 4. sıradayken lastiklerini boş yere kullanmak istememiş olabilir. Kısacası Ferrari ikinci çizgiden öne geçme şansına sahip olacağına inandığı için lastiklerini saklamayı tercih etti.

Mercedes pilotlarının yaşadığı ufak sorunla Ferrari pilotları ilk turda ilk 2 sırayı almayı başardılar.

Ferrari Takım Patronu Maurizio Arrivabene “Start süperdi. Her iki pilotumuzun da roket gibi kalktığını söylemeliyim. Ardından avantajlı konuma geldiler ve durum bizim için iyiydi.”

“Bu yüzden belli noktada aradaki farka, strateji tahminlerine bakıyorduk ve oldukça rahattık…” dedi.

Kırmızı Bayrak Duraklaması

Ardından Fernando Alonso’nun korkunç kazasıyla kırmızı bayraklar sallandı. Yarış durakladığında pilotların temiz lastik değişikliği yapıyor olması gibi bir anormallik var.

Güvenlik açısından bu normal çünkü kaza esnasında pist üstünde çok fazla parça olduğu için muhtemelen araçların çoğu o parçaların üzerinden geçmiş oluyor.

Kaza olmadan bir kaç tur önce gerçekleşen pit stoplarda pilotlar sert olan lastiklerle yarışın geri kalanını tamamlamayı planladıklarının işaretini vermişlerdi. Bu isimler arasında Hamilton, Perez, Bottas ve Magnussen vardı.

O açıdan kırmızı bayrakların ardından en mantıklı seçim orta sert lastiklere geçmekti. Sadece stratejik hamle yapmak isteyenler farklı bir yolu tercih ederdi. Ancak galibiyet için savaşıyorsanız doğru kararı vermek her zaman daha zor olur.

Bunun yanında hatırlamanız gereken bir diğer şey, kimsenin rakiplerinin ne yapacağını bilmiyor olması. Ancak lastik battaniyeleri çıktığında rakibinizin hangi stratejiyi uygulayacağını anlıyorsunuz. O zaman buna tepki vermek için geç kalmış oluyorsunuz.

Mercedes kırmızı bayrakların ardından Hamilton’u yeni geçtiği orta sert lastiklerle devam ettirdi. Rosberg’e ise yeni orta sert lastikler takıldı. Cuma günkü yağmurda uzun sürüşlerin yapılamamış olması nedeniyle takımlar lastiklerin ne kadar dayanacağından emin olamadı.

Toto Wolff “Kırmızı bayrakla birlikte tek pit stop uygulayınca yarışın bize geleceğini biliyorduk.”

“Orta sert lastiklerle çok fazla bilgi sahibi değildik. Geçen seneki verilere ve testlere bakarak tahminde bulunduk. Lastikler dayanabilecek ve hayatta kalabileceğiz gibi görünüyordu.” dedi.

Paddy Lowe “Geçen seneden orta sert lastiklerle ilgili genel bir bilgimiz vardı. Ve bir sene sonra veriler çok fazla yanlış çıkmaz.” dedi.

Mercedes de rakiplerinin hangi lastiklerle devam edeceğini bilmiyordu. Battaniyeler açıldığında Ferrari pilotlarının ikisi de süper yumuşak lastiklerdeydi ve bir pit stop daha yapacakları garantiydi.

Daniel Ricciardo ve Toro Rosso pilotları ise yumuşak lastiktelerdi.

Lowe “Kırmızı bayrak potansiyel olarak bizim için gerçekten felaketti.”

“Çünkü biz kendimizi tek bir şey ile kilitledik. Tek bir orta sert lastik ile tamamlayacaktık.”

“Tabi ki bu kesin olması gereken bir karar değildi ancak etrafımızdaki tüm araçların böyle yapacağını düşündük. Yarışın ilk bölümünde geçiş yapmanın, performans avantajı olsa bile çok zor olduğunu gördük.”

“Etrafımızdakilerin hep yumuşak lastikle olup arkada yer alanların orta serte geçmelerine oldukça şaşırdık. Öyle olunca hemen 1-2 sıraya yükseleceğimizi fark ettik. Hiç umut olmamasındansa artık umut edebilecek durumdaydık.”

“Ferrari’nin böyle bir hamle yapmasını göz ardı etmiyorduk ancak yapmalarını da beklemiyorduk…”

“Lewis için kolay bir karar oldu. Onun önündeki araçları geçemeyeceğini biliyorduk. Daha öncesinde Verstappen’i geçme konusunda ne kadar zorlandığını gördük. Bu yüzden tek pit stop yapacağımız açıktı.”

“Bu Lewis’e en uyan yarış tipi değildi çünkü o atak yapmayı ve buna uygun lastikleri seviyor.”

“Nico için karar daha zordu. Tek bir pit stop yapıp defans mı yapmalıydı yoksa diğerleriyle aynı lastikleri mi seçmeliydi?” dedi.

Nico Rosberg “Lewis için ve benim için plan buydu. Yarışın o bölümü için bu tür senaryolar üzerine hazırlık yapmıştık. Ancak kırmızı bayrak geldiğinde orta sert lastiklere geçmek için mükemmel zamanlama yaptık.”

“Ancak diğerlerinin neye geçeceğini bilmiyorduk.  Ferrari de benim hangi lastiğe geçeceğimi bilmiyordu.  Süper yumuşaklara geçip atak yapabilirdim.”

“Bu yüzden süper yumuşaklarla avunma yapmaları gerekiyordu. Biraz poker oyunu gibi oldu. Ve biz zirvede döndük…” dedi.

Ferrari’nin süper yumuşak lastiklere geçmesine neden olarak her türlü geçilmekten korktuğu düşünülüyor. Ferrari orta sertlere geçip Mercedes süper yumuşaklara geçseydi, Mercedes performans farkıyla atak yapabilirdi. Aynı şekilde her iki takım orta sert lastiklere geçseydi, Ferrari’ye kıyasla orta sert lastikleri ısıtmada sorun yaşamayan Mercedes, Ferrari lastikleri ısıtana kadar yine atak yapabilirdi.

Mercedes de benzer şekilde Rosberg’in ilk turlarda süper yumuşaklı Raikkonen’in atak yapmasından endişe duyuyordu ancak bu korktukları başına gelmedi. Hatta bunun aksine Rosberg, aradaki iki lastik farkına rağmen önündeki Vettel’in performansına ayak uydurabildi.

Kırmızı bayrakla planları bozulan Ferrari’nin günü Kimi Raikkonen’in yaşadığı mekanik sorunla daha da kötüleşti. Ve ardından Vettel’in arkasındaki Rosberg ile yeteri kadar fark açacak performansa sahip olmadığı görüldü.

Kırmızı bayrakların ardından yarışın bitmesine 39 tur vardı. Ferrari pilotu Vettel bir kez daha pit stop yapacaktı ancak buna rağmen kalan 39 turu bir set kullanılmış süper yumuşak ve bir set yeni yumuşakla tamamlamak durumundaydı ve bu yüzden maksimum performansla süremedi.

Rosberg “Öyle olmalarına şaşırdım ancak açıklaması kolaydı. O 40 turu süper yumuşak ve yumuşak lastiklerle, tek pit stopla tamamlaması gerekiyordu.”

“Performansını kontrol altında tutuyor ve beni zorlamıyordu. Ve ben sonuna kadar dayanacağını bildiğim için orta sertlerle zorlayabiliyordum.”

“İyi mesafe kat etmesi gerekiyordu bu yüzden tam gaz gidemiyordu. Süper yumuşakları kontrol altında tutmak zorundaydı. Bunun açıklaması bu. Ancak evet, o an şaşırdım.” dedi.

Rosberg’in Fren Sorunu

Mercedes’in Takım Patronu Toto Wolff, yarıştan sonra yaptığı açıklamada Rosberg’in fren sorunu yaşadığını ve bir ara onu yarıştan çekmeyi dahi düşündüklerini söylemişti.

Wolff “Nico’nun frenlerinde sürekli ısınma sorunu vardı ve bir ara neredeyse aracın yarışı bırakmasını düşündük. Yarışın 3’te 2’si öyle geçti. Frenlere bir parça girmişti.”

“Ardından maksimum değerde sabitlendi. Sonrasında ise yavaş yavaş düzeldi. Ancak belli bir noktada takımın durumu kontrol altında tutması çok zorlaşmıştı.”

“Nico bunu bilmiyordu. Ona bunu anlatamazdık. Çok tehlikeli olsaydı alarm çalabilirdik. O ana gerçekten çok yaklaştık ve bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok.” dedi.

Mercedes için sıkıntılar fren sorunlarının aşılmasıyla geride kalmadı. Takım son turlarda lastiklerin artık iyice performanstan düşmesinden endişe duymuş.

Wolff “Bitişe 15 tur kala hesaplamalarımız lastiklerin dayanmayacağını gösteriyordu. Son 5 tur civarında sol arka lastikler performanstan düşmeye başladı. Ve her tur sıcaklıklar düşüyordu.”

“Ve lastik mühendisimiz: ‘Bitişe 5 tura kadar dayanır. Hepsi bu.’ dedi. Onları durduramazdık ya da daha yavaş gitmelerini söyleyemezdik çünkü o zaman lastik sıcaklıkları daha fazla düşerdi.”

“Sol arka lastikte yol tutuşunu kaybettik ancak bu sadece 4 lastikten birisiydi ve sonuna kadar dayandık. Gerçekten zordu çünkü ona lastiğini kontrol altında tutmasını söyleyemiyorduk.”

“Yıllarca tüm bilgileri pilotlara aktarmaya alıştıktan ve bir şekilde aracın yarışı tamamlayabilmesi için optimize etmemizden sonra iletişim eksikliği tabi ki mühendisin kontrolünün dışına çıktığımız durumları beraberinde getirecek.”

“Onlara zorlamalarını ya da zorlamamalarını söyleyebiliriz. Ancak gördüğünüz gibi bunu özellikle Lewis’in tarafında yapamadık.” dedi.

Ferrari Yanlış Karar mı Verdi?

Vettel de kırmızı bayraklardan sonra orta sert lastiklerle başlasaydı yarışı kazanabilir miydi? Bu daha damalı bayrak sallanmadan önce tartışmaya açılan bir konuydu.

Ferrari Takım Patronu Maurizio Arrivabene “Herkesin önünde çok, çok iyi performans gösteriyorduk. Oldukça rahattık ve kırmızı bayraktan sonra böyle karar aldık. Belli kararlar doğru ya da yanlış olabilir…” dedi.

Ferrari burada kilit bir kararı kaçırmış olabilir ancak yine de kesin bir cevap yok. Çünkü bu durumda rakibinizin ne yapacağını bilmiyorsunuz.

Her iki takım kırmızı bayraktan sonra orta sert hamurla başlasaydı, bu lastikler o stintin başında ve sonunda Mercedes’in avantajına olurdu ve Rosberg yine kazanabilirdi. Mercedes bu lastikleri kullanmada en iyi takım olarak görünüyor. İki takım da aynı lastikleri kullansaydı, Ferrari stintin başında lastikleri ideal çalışma aralığına getirmede, seansın sonunda ise lastikleri damalı bayrağa kadar iyi performansla götürmede sıkıntı yaşayabilirdi.

Asıl soru, kırmızı bayraklar olmasaydı neler olurdu?

Wolff “Bilmiyorum. Açıkçası orta sert lastikler kazanmamızda etkili oldu. Aslında diğerlerinin lastik seçimleri konusunda büyük sürpriz yaşadık ve strateji uzmanımız James Vowles ve takımı doğru zamanda doğru karar verme konusunda gerçekten mükemmel iş başardı.” dedi.

Açık olan bir şey var ki o da yeni kurallar altında sıralamalar istenenin çok uzağında kalsa da yarışa 3 set lastik getirme kararı stratejik açıdan yarışlara ekstra bir boyut kazandırdı.

Lowe “Geçen sene ortasından beri istediğimiz 3 set lastik değişikliği, yarışlara belirsizlik ve heyecan getirdi. Bu kararın yarışta gerçekten iyi çalıştığını gördük.” dedi.

 


Yorumlar

“Analiz: Mercedes Durumu Nasıl Ferrari’nin Aleyhine Çevirdi?” için 33 yanıt

  1. Ben hala Mercedes’in dokunulmaz olduğuna inanmıyorum. Bu lastik işi cidden eğlenceli olmuş. Pist üstünde yarış izlerken, arkada devasa bir satranç oynanıyor. Yalnız okuduğum en iyi inceleme yazılarından biridir.

  2. kırmızı bayrak sallanmasa ferrari yarışı alırdı bence..

    bu sene lastik savaşları işe şekil verecek..

    ilaveten ferrariler eğer böyle start alırlarsa vay geldi mersoların haline dağıldılar resmen..

    birazda pit duvarı yardım etse ahh hep uyku ve taklit modundalar

    lastikleri ve yarışı okuyamıyorlar yıllardan beri..

  3. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Rosberg’in startından bir şikayeti yoktu. Sonuç olarak o Hamilton’u geçmeyi başardı ancak Ferrari pilotlarına geçildi. Ferrari’den gelen bilgilere göre İtalyan ekibi bu sene tek debriyajla etkili bir sisteme sahip olacağını önceden biliyordu.

    İşte bu yüzden Ferrari pilotları startlarına güvendikleri için 3 ve 4. sıradayken lastiklerini boş yere kullanmak istememiş olabilir. Kısacası Ferrari ikinci çizgiden öne geçme şansına sahip olacağına inandığı için lastiklerini saklamayı tercih etti.

    Bu kısım hoşuma gitti. Umarım biraz sıralama performansı arttırır ve ilk çizgi için savaşırız yoksa sadece starta dayalı ok gibi öne fırlamayla olmaz bu iş. Düşünsene bunu 1-2 kalkıp yaptığını

    1. Bence herkes yanılıyor. Start görüntülerini tekrar tekrar izledim. Verstappen esasında Raikkonen’in yanına kadar geliyor. Bence Mercedes’ler çuvalladı. Ferrari’de ayrıcalıklı bir inovasyon yok diye düşünüyorum. Bahreyn’de daha iyi görürüz.

  4. Alonso.ElNano avatarı
    Alonso.ElNano

    Birisi, lastik seçimiyle ilgili bilgi veya haber içeriği paylaşabilir mi ? Teşekkürler.

  5. Ferrari güncelleştirme gitirecekmiş bahreyne.

  6. açık ara en detaylı ve en iyi formula 1 sayfası trf1’e çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

    yarışa gelirsek, güvenlik aracı periyodunda iken bile süper yumuşak lastikler çoktan aşınmaya başlamıştı. yani süper yumuşak lastiklere geçmek ferrari’nin yapabileceği en komedi stratejiydi. bence yapmaları gereken şey ;

    kırmızı bayrak esnasında soft lastikleri takıp mercedes ile arayı olabildiğince açmalıydı. pite girdikten sonra da süper yumuşak lastikleri takıp pitten çıktığında muhtemelen hamilton’ın biraz önünde, rosberg’in de 6-7 saniye arkasında yer alıcaktı ve 3-4 tur sonra rosberg’i yakalayabileceklerdi.

    bana göre

    1. Süper yumuşak ile açamadıkları arayı soft ile nasıl açacaklarını da izah edebilir misiniz?

      1. cgdsny_Ferr avatarı

        açamadı değil ki, açmak için zorlamadı; lastiği idareli kullandı. bence…

        🙂

  7. Kulağa biraz saçma gelebilir ama ben Ferrari’de casus olduğunu düşünüyorum. Neden ? Çünkü Mercedes Ferrari’nin hangi hamleleri uygulayacağını, hangi lastiği kullanacağını ve tur zamanlarını çok iyi biliyor ki ona göre lastik seçiyorlar. Farkındaysanız Ferrari yarış boyunca Mercedes’ten daha hızlıydı ama ne hikmetse Mercedes bunu avantaja dönüştürmeyi bildi. Yani ya ortada bir casusluk var -ki Merso’dan bunu beklerim – ya da Merso’nun strateji ekibi gerçekten mükemmel.

    1. Bence casus Raikkonen. Motoru yakıp pite geldi. Sonrada verileri Mercedes’e gönderdi.
      🙂

  8. Trf1’e bu çeviri ve diğer bütün detaylı formula 1 haberleri için teşekkürler.

  9. 1 – Tek debriyaj – Çift debriyaj özelinde Start Meselesi… Açıkçası debriyaj kulllanım tekniği konusunda net bir bilgim yok (varsa aydınlatsın lütfen) ancak Ferrari’nin cumartesi günü son seansta birer tur daha atmamasını garipsemiştim. Yazıda da bahsedildiği gibi biz bunları nasıl olsa startta geçeriz mantığı varsa bu sezon çok acayip yarışlar bizi bekliyor demektir. (Polü alan Mercedes, ilk virajı önde dönen Ferrari, tamamen farklı lastik stratejileri vs vs..)
    2 – P.Lowe’un da değindiği gibi bu sezonla birlikte gelen 3 lastik hamurundan en az ikisini tercih etme kuralı yarışa lezzet katma adına alınmış en doğru kararlardan biri gibi görünüyor.
    3 – Ferrari kırmızı bayraklarda 3 tur kullanılmış Süper Softu taktı. Kağıt üzerinde plan şuydu. Mercedes Medium taksa dahi Vettel uzayıp gidecek ve yeterli avansı alacak, Raikkonen de önündeki Rosberg’i zorlanmadan geçecekti. (Rai ve Vet’e Farklı strateji çizilemezmiş) Dün de dediğim gibi hesaba katılmayan şey Mercedes dehşet verici Medium performansıydı.
    4 – Vettel agresif davrandık dese de Ferrari cephesi tamamen pasif yani sürprizsiz tercih yapmıştır.
    5 – 2016 sezonu şu berbat sıralamaları saymazsak çok leziz olacak. İzlemelere doyaman. 🙂

    1. Üstat,yanlış bilmiyorsam geçen senelerde start sırasında 2 debriyaj kulakçığı kullanılırdı.Master debriyaj ve İkincil debriyaj.Start sırasında master debriyaj tamamen basılı durumda iken ikincil debriyaj kavrama noktasında basılı tutulmaya çalışılır ve kalkış sırasında master debriyaj tamamen serbest bırakılırken ikincil debriyaj aracı patinajda bırakmamak için yavaşça bırakılırdı.Bu debriyaj kulakçığını direksiyona yerleştirmeyi ilk defa 1994 yılında McLaren takımı denemiş.

      2016 ile beraber ise start sırasında bu iki işlemin tek bir debriyaj kulakçığı kullanarak yapılması gerekiyor.

      Bir de tek kavramalı debriyaj ve çift kavramalı debriyaj olayı var ama bu çok farklı bir konu.Çift kavramalı debriyaj 2003-2004 yıllarından bu yana takımlar tarafından kullanılan bir sistem.Sistem, vites değişimleri sırasında 1-3-5 ve 2-4-6 numaralı vitesleri hazır durumda tutarak vites değişimlerinde süreyi azaltırken devirin de fazla düşmesini engelliyor.Yani 4.viteste giderken hem 5.vites hem de 3.vites hazır durumda tutuluyor.Yanlış hatırlamıyorsam çift kavramalı debriyaj sistemi ile beraber yarış boyunca 30 saniyelik zaman tasarrufu sağlanmıştı.

      Ferrari’nin sıralama turlarında Q3’te tek zaman turu atmasının temel nedeninin de Q2’de iki set süper yumuşak lastik kullandıkları için Q3’te de 2 set kullanılırsa yarış sırasında kullanılmak üzere sıfır set süper yumuşak lastik kalmamış olmasıymış,Mercedes ise Q2’de tek set süper yumuşak lastik kullanmış.

      https://www.youtube.com/watch?v=p_lMtLdCjAI

      Videoda Vettel’in araçüstü startı devir göstergesi ile beraber verilmiş,araç özellikle 2.vitese geçtikten sonra tam gaz gitmesine imkan vererek hiç patinajda kalmamış,gayet iyi bir kalkış.Aynı zamanda Ferrari güç ünitesinin sesi bana biraz daha elektriksel geldi,Mercedes vites düşürmeler sırasında daha agresif bir ses çıkartıyor gibi.

      1. Yüklediğim fotoğraf tam çıkmamış,affedersiniz .

      2. ForzaFerrari avatarı

        Ferrari nin bu startının tasadüf ya da Mercedes in yavaş kalmasının sonucu olmadığının bir diğer kanıtı da Raikkonen de çok iyi ivmelendi çok iyi start aldı.Paddy Lowe de demiş zaten Rosberg in startı gyet iyiydi ancak Ferrari yanında geçip gitti diye.Tek debriyaj pedalı Ferrari nin en büyük yardımcısı bu yıl bence pazar günleri

        1. Raikkonen’in startı oldukça vasat. Hatta Verstappen yanına kadar geliyor. Bir daha izlemeni tavsiye ederim. Rosberg kötü kalkmış gibi.

      3. Direksiyondaki led ışıkların sol tarafında bir bölüm var. Sanırım lastiklerin yolu kavrama durumunu gösteriyor. İlk başta 2 ışık yanıyor, sonra 3 oluyor ve Vettel göstergeyi kapatıyor ya da gösterge otomatikman kapanıyor. Kısacası sanırım pilot patinaj durumunu direksiyon üzerinde görebiliyor. Mercedes’te tek ışıklı bir sistem var gibi. Eğer dediklerim gibiyse Ferrari pilotları startta biraz daha avantajlı olabilir. Fakat Ferrari’nin ciddi bir start üstünlüğü olmadığını düşünüyorum.

        1. Açıkçası Kemal üstat bence o ışıklar ile lastiklerin kavrama noktasının görülmesi pek olası değil.Muhtemelen yarışın ilk turunda veya 90 saniye boyunca sıralama moduna benzer bir yazılımın çalıştığını gösteriyor o ışıklar.Fotoğraf 2015 Brezilya startı,görüldüğü gibi geçen sene 2 ışık yanıyordu ve bunlar K1 ve K2 ismiyle adlandırılan Kinetik enerinin kullanımını değiştiren modların aktif olduğunu gösteren ışıklar.Ancak 3.ışık ne anlama gelebilir bilmiyorum.
          Genelde takımların bir çoğu kısa süre için daha fazla gücü kullanmaya imkan veren modu,direksiyonun arka tarafına yerleştirdikleri bir tuş ile kullanıyorlar,Vettel de bunu kapatmış olabilir.Hatırlarsak 2015 Japonya yarışında Kvyat o tuşu daha fazla kullanabilmek için baya bir uğraş vermişti 😀

          Ferrari’de Vettel temiz taraftan kalkmanın da avantajı ile iyi kalktı ve bu sene debriyaj sistemini motordan ayırıp vites kutusunun içine monte ettikleri söyleniyordu bu belki avantaj sağlamış olabilir ama 1 tur fazla formasyon turu atılması zaman zaman Mercedes’in işlerini bozabiliyor.Yani kimin ne kadar iyi start aldığını görmek için bir kaç yarış daha beklemek daha iyi fikir edinmemizi sağlayabilir.

  10. Ferrari’nin yaptığı kesinlikle saçmalıktı.Pozisyon avantajı sende ve geçiş yapmanın çok zor olduğu bir pistte en az bir pilotun ile bu stratejiyi denemeliydi.

    Medium lastiklerde Ferrari neden sorun yaşasın bunu anlamıyorum.Williams gibi lastik özürlü takım sıkıntı yaşamıyorda Ferrari mi sıkıntı yaşayacak.

    Kırmızı bayrak sallanmasaydi, Hamilton yarısı kazanamazdi.Rosberg de soft lastik ile devam etmek zorunda kalırdı.Yarısı normal şartlarda Ferrari rahat alacaktı.Ancak takım hem Kimi’yi geride bırakmaya, hem de Vetteli yarısı kazandırmaya uğraşınca kafası karıştı.

    Artık olan oldu, Ferrari bundan ders almalı iki pilotu ile böyle durumlarda saldırmalı, strateji de genişlik yaratmalı.Ferrarinin yerinde Redbull olsaydı eminim ki rahat bir şekilde yarısı kazanırdı.

    1. Kimi Niconun önünde kalabilseydi Vettelin yarısı kazanmasi kesindi.Kimi Nico ile aynı turda girse pite önünde çıkacak sonraki turda da Vetteli alsan iş bitecek.Bazen bizim düşündüğümüzü düşünemiyorlar.

      1. O bir hataydı zaten. Ama Kimi’yi önce alamadıkları için Vettel’in de liderliği tehlikeyte girince mecburen Rosberg’in akabinde Vettel’i aldılar pite.

    2. Merhaba Eren.
      Kırmızı bayrak sallanmasaydi, Hamilton yarısı kazanamazdi.Rosberg de soft lastik ile devam etmek zorunda kalırdı.Yarısı normal şartlarda Ferrari rahat alacaktı.Ancak takım hem Kimi’yi geride bırakmaya, hem de Vetteli yarısı kazandırmaya uğraşınca kafası karıştı.

      Yukarıdaki yazımda da bahsettim. Ben de düne kadar Kimi’ye çizilecek farklı strateji daha doğru olurdu diyenlerdendim ancak aslında bu da o kadar kötü değilmiş. Eğer Mercedes’in medium performansı Rai’nin Ros’u geçebilmesine olanak tanıyabilse, motor patlamadığını da varsayarak son pitlerden sonra iki Ferrari pilotunun galibiyet savaşını izleyebilirdik.

      1. bunu diyen kesin bir alonsocu veya hamiltoncudur.

        1. Haryantocu olduğundan şüpheleniyorum 🙂
          Ama Vettel taraftarı.

  11. Aslinda bunun tek cevabi var ki kimseden duymadim ferrari bilerek sert lastigi secmedi cunku o lastikleri sectiginde mercedes kadar iyi calistiramadigi icin bayagi zaman kaybedecekti. Zaten bunu testlerde de gorebiliriz. Sonuc şu ki mercedesin eline 1 koz daha gecmis oldu.

    1. cgdsny_Ferr avatarı

      yooo, 0,3 s fark var yarış temposunda o kadar da yavaş değil; hele ki Ferrari öndeyse…

  12. bir çoğunuz belki tamamını okumayacaksınız ancak ben tamamını çevirdim. sonunda bitti 🙂

    1. Yasin KESER avatarı

      teşekkürler tamamını okudum 🙂

    2. FAster Inside avatarı
      FAster Inside

      İşten eve dönerken okunacak çok güzel bir yazı 😀 Teşekkür ederim…

    3. Eline sağlık

    4. cgdsny_Ferr avatarı

      yok canım hiç mütevazi değil 🙂 eline sağlık

    5. Valla elinize emeğinize saglik süper olmuş ve sonuna kadar da okudum. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir