Valencia'nın Ardından

yazar:

kategori:

En iyi takım(lar)

  • Red Bull – araçlarına uymayan bir pistte, iyi bir stratejiyle yarış zaferini alabildikleri için
  • Sauber-sonunda bir yarışı iki araçla bitirip her ikisiyle de puan alabilecek bir konuma yerleşecek kadar hızlı oldukları için

En kötü takım

  • Mercedes – büyük bir geliştirme paketiyle gelmelerine rağmen yeterince hızlı olamadıkları ve strateji konusunda çok büyük hatalar yaptıkları için

En iyi sürücü

  • Kobayashi – 52 tur yaptığı sert lastiklerle Button’a 40 tur boyunca dayanacak kadar rekabetçi tur zamanları atabildiği ve yarışın sonunda da, geçişin neredeyse imkânsız olduğu bir pistte iki kişiyi geçmeyi başararak Sauber’e önemli puanlar kazandırdığı için

En kötü sürücü

  • Senna – Chandhok’un 30s gerisinde yarışı bitirdiği için

En ilginç an(lar)

  • Alonso’nun, telsizden Hamilton’ı şikâyet etmesi ve ceza aldıktan sonra hangi sıraya düştüğünü sorması; buna karşılık yarış mühendisinin de ona, “Âdil olmadı, ama yarışımıza odaklanalım,” demesi
  • Kobayashi’nin 52. tura kadar tek set lastikle rekabetçi turlar atması
  • Piste atılan bira(!) şişesi
  • Hülkenberg’in, hem Webber’e hem de Alonso’ya karşı yaptığı müthiş savunmalar

En iyi geçiş(ler)

  • Kobayashi’nin Buemi’yi ve Alonso’yu geçişi

En büyük sürpriz(ler)

  • Hamilton’a, çok geç ceza verilmesi ve aldığı cezaya rağmen yerini kaybetmemesi
  • Webber’in ilk tur tamamlanmadan 9.’luğa düşmesi
  • Webber’in, o kazayı tek bir sıyrık bile almadan atlatması
  • Mercedes’in, Schumacher’i bu kadar kötü bir stratejiyle yarştırması

SAYILARLA GP

  • Red Bull, bu yarışta aldığı pole pozisyonuyla toplamda takım olarak 13 pole pozisyonuna ulaştı. Böylece tüm takımlar listesinde 9.’luğa yükseldi. Yarış galibiyetleri sırasında da, toplamda 10 yarış zaferiyle 11. sırayı Alfa Romeo ile birlikte paylaşıyor. Her iki alanda da Ferrari, 203 pole pozisyonu ve 211 yarış zaferiyle zirvede. Sebastian Vettel de, Valencia GP’si ile birlikte 7. yarış zaferine imza attı. Bu galibiyet onu, Montoya ve Arnoux ile eşitledi. Aldığı 9. pole pozisyonuyla da Jenson Button’un (7) önünde tüm zamanlar listesinde 31. sırada.
  • Sebastian Vettel, bu galibiyetle birlikte bu sezon 2 yarış kazanan pilotlar arasındaki yerini aldı. Hamilton, Button, Webber ve Vettel’in dışında bu sezon yarış kazanan tek pilot Alonso. Hamilton, bu yarışı kazanamayarak bir kez daha hat-trick yapma şansını kaybetmiş oldu.
  • Valencia GP‘sinde Sebastian Vettel tüm turları lider götürdü. Yarış galibiyeti ve pole pozisyonuyla birlikte kariyerinin ilk hat-trick’ini yapan Vettel, hızlı turu Jenson Button’ın atması nedeniyle Grand Chelem fırsatını kaçırdı (Şu anda yarışan pilotlar arasında yalnızca Michael Schumacher bu başarıya [5] erişebildi). Webber, son beş yarıştır ilk kez burada lider gidememesine rağmen hâlâ en çok lider olan pilot sıralamasında ilk sırada (207). Lewis Hamilton, sadece 56 tur lider gitmesine karşın şampiyonada lider. Mark Webber, 6 yarışta en az bir kez yarış lider götürürken bunlardan yalnızca 2′sini kazandı. Hamilton ise, yalnızca kazandığı yarışları lider götürdü.
  • McLaren, 9 yarıştaki toplam 27 podyumun 10′unda yer almayı başardı. Red Bull 8 kez, Ferrari de 5 kez podyuma çıktı. Button ile Hamilton 5′er podyumla listenin en tepesindeler. Sıralamanın ilk dört sırasında yer alan takımların pilotlarından yalnızca Schumacher podyum yüzü göremedi.
  • Red Bull, 9 sıralama turundaki toplam 18 ön sıra pozisyonun 13′ünü elde ederek bu alanda rakiplerine büyük fark attı. Webber, 7 yarışa ön sıradan başlarken, Vettel 6 yarışa ya 1. ya da 2. olarak başladı. Vettel ile Webber’in ortalama grid pozisyonları 2! Fernando Alonso ve Jenson Button, hiçbir yarışa ön sıradan başlamadıkları halde yarış kazanan iki pilot. Massa, Rosberg ve Kubica da, ön sıradan başladıkları halde yarış kazanamayan üç pilot.
  • Robert Kubica, Valencia GP’si ile birlikte yarışlarda en fazla tur atan sürücü oldu (548).  En yakın takipçileri: Rosberg (547), Massa (547), Hamilton (546), Alonso (546) ve Alguersuari (546). Kobayashi, 226 turla en az tur atan sürücü. Ferrari, 1093 turla en dayanıklı takım olma unvanını sürdürürken, Sauber, bu yarışla birlikte tamamladığı tur sayısını ciddi bir biçimde artırarak (503) en yakın rakibi Virgin’e (656) yetişti.
  • Jaime Alguersuari, 9 yarış boyunca tüm seanslarda atılan turlar göz önünde alındığında en fazla kilometre kat eden sürücü oldu. İikinci Kubica’nın 6906 kilometresine karşılık İspanyol pilot 7038km yol tepti. Lotus’un Malezya’daki PR faaliyeti Fairuz Fauzy, 106km ile en az yol kat eden pilot.
  • Jenson Button, bu sezon ilk kez bir hızlı tura imza atmış oldu. Bu tur, İngiliz pilotun kariyeri boyunca kaydettiği 3. en hızlı zaman oldu. Bu alanda lider sürücü, eh tahmin ettiğiniz gibi Michael Schumacher (76). İkinci Alain Prost (41) ve üçüncü Kimi Raikkonen (35)’i topladığınızda Schumacher’e erişiyorsunuz.
  • Sebastian Vettel, iki yarış kazanmasına rağmen hâlâ şampiyonayı lider götüremeyen tek pilot. Yarış kazanan diğer sürücüler, şampiyonayı en az bir kez lider götürdüler.
  • Lewis Hamilton, bu yarışta aldığı podyumla, katıldığı toplam 61 yarışın 32′sinde podyuma çıkmayı başararak %51,67′lik bir orana erişti. Bu alandaki en yüksek yüzde, biraz sağlıksız da olsa, katıldığı 7 yarışın 6′sında podyuma çıkan İtalyan pilot Luigi Fagioli (%85,71)’ye ait. Daha sağlıklı bir veri için 2. ve 3.’lüğe bakmamız gerek: 2. Fangio (52 – 35 – %67,31) / 3. Schumacher (259 – 154 – %59,69).
  • Mark Webber‘in yarış dışı kalmasıyla, tüm yarışlardan puan alan herhangi bir pilot kalmamış oldu. 9 yarışın 8′inden puan alan isimler: Hamilton, Button, Webber, Alonso, Kubica ve Rosberg. Hiç puan alamayan 7 pilottan, yalnızca de la Rosa, F1′e yeni giren takımlardan birinin pilotu değil.
  • Fernando Alonso ve Ferrari, yarışın en hızlı pit-stop’una imza attı: 20,649s. 2010 sezonunun en kısa pit-stop’u ise, İspanya GP’sinde Mercedes ekibi tarafından Schumacher’in aracına yapıldı: 20,104s. Valencia’daki pit yolunun, İspanya’ya göre kısa olduğunu da belirtelim.
  • Sıralama turlarında Williams takımından Rubens Barichello ve Nico Hülkenberg, saniyenin binde biri hassasiyetine kadar aynı dereceyi (1:38.428) kaydettiler. Bu durum en son, yine bir Avrupa GP’si olan Jerez’in sıralama turlarında gerçekleşmiş ve Michael Schumacher, Jacques Villeneuve ve Heinz-Harald Frentzen, tamamen aynı dereceleri (1:21.072) yapmışlardı. Bu durumda, dereceyi kim önce yapmışsa, diğerine göre önde sıralanıyor. Bu yarışın komiserler kurulundaki eski F1 sürücüsünün de Heinz-Harald Frentzen olduğunu belirtelim. Kozmik şakacı evren 😉
  • Ali Ünal, bu yarış hafta sonu boyunca toplam 38 kere Valencia GP’si dedi. Halbuki Avrupa GP’si demesi gerekiyordu. Kendisini kınıyorum

Ali Ünal

http://www.ali-unal.net/f1/


Yorumlar

  1. @HAM1LTON

    Kesinlikle haklısın, tamamen atlamışım.

    @massathebest

    Sen de haklısın, ama o kaza ânındaki sürüşünü de yeterince iyi bulmadığımı hatırlıyorum. Bir de sanırım, o bölüm boş kalmasın diye birini seçmiş olabilirim.

  2. bende bir ekleme yapmak istiyorum. en iyi takımlara williams ve iyi pilotajda barichello da gecilmemsi gereken takım ve pilot diye dusunuyorum.bence iyi iş yaptılar aracta sorun cıkmasa hulkenberg de iyi bir yerde bitirebilirdi…

  3. Dünya kupasından fazla etkilendim heralde fotoğrafı görünce vuvuzela çalıyorlarmış gibi geldi. Sesi hala kulağımda çınlıyor =) Yarışın değerlendirmesi yerinde olmuş. Senna olayına pek hakim değilim ama kırık bir kanat hatırlıyorum. F1 ile ilgili haberleri sadece bir forumdan takip ederken orda da enler yazlıyordu. En çok hoşuma giden yazılar da onlar oluyordu. Benim için nostalji oldu 🙂

  4. Harika bir değerlendirme.Resime bakınca aklıma tek gelen sözcük 'Yarasın' =)

  5. MASSATHEBEST 'E aynı düşüncelerle katılıyorum. Bir F1-gp2 aracı arasında bir araçla yarışan Bruno Senna zorunlu 2.pite girmeden önceki turunda da ön kanattan dolayı 11 sn kaybetmişti. Ama yine de arayı hızla kapatmaya çalıştı. İnşallah önümüzdeki sezon daha iyi bir araçla ya da takımla yarışır da AYRTON'un onu öven cümlelerinin doğru olup olmadığını görürüz.

  6. güzel bir yazı daha. teşekkürler Ali Ünal.

    ama bir noktada düzeltme yapmak istiyorum.

    En kötü sürücü

    * Senna – Chandhok’un 30s gerisinde yarışı bitirdiği için

    timo glock senna'nın ön kanadını kırdığından dolayı chandok 1 pit yaparken senna 2 kez pite girdi. hatta 2.pitinde 40,5 saniye kaybetti. bu durumda aradaki farkı 40 saniyeden 30 saniyeye düşürerek iyi bir iş yaptığını bile söyleyebiliriz.

    önemli bir ayrıntı değil ama, aklıma geldi işte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir