Rusya GP Teknik Yenilikler

Takımlar ay sonunda İspanya’da tanıtmayı planladıkları, sezonun ilk büyük gelişim paketlerini tanıtmak için devam ederken, haftasonu boyunca Rusya’da görülen bazı teknik yenilikleri, motorsport.com’un ünlü teknik çizeri Giorgio Piola ve Matt Somerfield ile inceliyoruz.

McLaren MP4-31 Fren Kanalı Yenilikleri

McLaren, Rusya’da fren kasnağında şekil, pozisyon ve sıcaklığı sabit tutmaya yardımcı olan aralıkların yönelimi değişikliklerine gitti.

Küçük resimde görülen, ısının diskten çıkarak tekerleğe doğru yayılmasını sağlayan gözyaşı şekilli çıkışlar, daha büyük aralıklarla değiştirilmiş.

Bu aralıklar içteki diski dışarıya maruz bırakmıyor ve ısının diskten yayılmasını sağlamaktan çok, ana giriş tarafından toplanan hava akımı, lastik omuzunu soğutmak için buraya yönlendiriliyor.

Pirelli lastikleri özellikle ısıya olan duyarlılıklarıyla ünlü; yani ısıtılma şekilleri, direk veya dolaylı olarak pistten piste stint ömrünü ve performansını geliştiren çok önemli bir detay hâline geliyor.

McLaren MP4-31 Sidepod Hava Akımı Düzenleyicileri

McLaren Rusya’ya yeni ve artık sidepod omuzu ile birleşen bir sidepod hava akımı düzenleyici setiyle gelmiş.

McLaren şimdiye kadar tek, tabanın balta kafası bölümünde birbirinden ayrı olarak duran ve sidepod’a bağlı, yan çarpışma koruma sütunlarıyla hizalı kanat ana elemanı tarafından desteklenen hava akımı düzelticisi barındıran basit bir sidepod hava akımı düzenleyici tasarımı kullanmıştı.

Yeni tasarımda da dikey düzen konusunda selefine benzer bir yol izlenmiş. Ancak yaklaşık olarak girdap oluşturucularla aynı boyda bitmenin yanında hava akımı düzenleyicisi, en uç bölümde sidepod’u çerçeveleyerek bir girdap oluşturucuya dönüşmüş.

Mercedes W07 Ön Fren Kanalı

Mercedes, daha önce incelenen ön kanadı Rusya’daki pazar gününde kullanmadı. Bunun yerine set-up ve lastik yönetimi konusuna yöneldi.

Yine de, açılış yarışlarında karşılaşılan sorunlara karşı devam eden çözümlerin bir parçası olarak ön fren kanalları yeniden revize edildi.

İlk defa Çin’de görülen kanatçık(alttaki resim) bu yarışta da kullanıldı; ancak giriş geriye taşındı.

Bu yer değişimine imkân vermek için girişe pisliklerin birikmesini engelleyen ızgara biraz değiştirildi.

Ferrari SF16-H Detayları

Aşağıdaki resim yardımıyla yönlendirme kanatçıkları görülebiliyor. Normalde şasinin alt kısmına yerleştirilen bu kanatçıklar, araç hazırlanırken yerde daha detaylı bir şekilde görülebiliyor.

Ferrari’nin yönlendirme kanatçıkları, iki elemandan oluşuyor. İleri uçtaki parça burun konisinin alt kısmına montajlanıyor.

Bu arada, Ferrari’nin fren kasnaklarında McLaren incelenmesinde görülen gözyaşı şeklindeki çıkışları kullanmayı tercih ettiği de görülebiliyor.

Bu gözyaşı şeklindeki çıkışlar frenler tarafından üretilen sıcak havanın tekerleğe yayılmasını sağlayarak lastik performansını arttırmak adına çalışma sıcaklıklarını arttırıyor.

Toro Rosso STR11 Arka Kanat Revizyonları

Toro Rosso yine Çin’de tanıtılan arka kanadı kullandı. Ancak arka kanat bu sefer Sochi Autodrom’un değişken isteklerine cevap verebilmek için daha yüksek yere basma set-up’ı ile kullanılmış. En bariz değişiklik ise, arka kanat kenar plakasının üst bölümünde kullanılan yatay yarıkların sayısının Çin’de dört olmasına karşılık burada ikiye düşürülmesi.


Yorumlar

“Rusya GP Teknik Yenilikler” için 12 yanıt

  1. McLaren’in fren kanalinda yaptigi yenilikler lastik kullanimina dogrudan etki ediyor mu? Biraz bilgi verir misin? @vw-tdi-power 🙂

    1. Şafak Soysal avatarı
      Şafak Soysal

      Sanıyorum ki evet. Bu düzenin pistten piste tekrar gözyaşı düzenine dönebileceğini düşünüyorum. Ama bu konuya teknik olarak bi araştırma yapıp öyle döneceğim @14sulonso , kusura bakmazsan bekletiyorum 🙂

      1. Yok sıkıntı degil 🙂 @vw-tdi-power

    2. Şafak Soysal avatarı
      Şafak Soysal

      Baştan belirteyim otorite değilim, yanılıyor da olabilirim; yanlış gören arkadaşlar lütfen müdahil olsun güzel teknik bir tartışmaya vesile olalım en azından 🙂

      Şimdi McLaren’ın bu yaptığı değişiklik ile frenden çıkan ısı lastik ısıtmaktan çok lastik omuzunu soğutmaya yönelik bir hareket olmuş. Lastik omuzu denilen bölge lastiğin iç ve dış tarafında kalan kenarları oluyor. Buraların önce bozunmasını etkileyen şeyler yanal yük, kamber/toe/caster ayarları, sık şekilde görülen deformasyon ve şekil geri kazanma sırasında yaşanan enerji salınımı gibi şeyler.

      Bu son dediğimin adı histerezis sanırım, enerji/şekil değişim bağıntısı. F1 lastiklerinde yapay kauçuk daha fazla o yüzden enerji değişimlerini şekil değişimi olarak az yansıtıyor lastik; bu da ısı birikmesine neden oluyor ve lastiğin genelini etkileyen bir bozunma tetikliyor.

      Bun normal bir etken, asıl olay toe/camber/caster denilen lastik-yer arası temasın karakteristiğinde bitiyor.

      Sochi pistinde oldukça keskin virajlara sahip bir son sektör var. Bunun haricinde ardışık olarak apeksi gereği çokça yer değişimi isteyen viraj da var. Bu kadar çabuk değişimlere iyi tepki vermek için yol tutuşu ve iyi bir yanal yük taşıma gücü gerekiyor. Bundan dolayı zaten Sochi yüksek downforce isteyen bir pist. Yukarıda saydığım camber/toe/caster da uygun ayarlarla buna etki eden ayarlar. Ama haliyle normal yol araçlarından gördüğümüz düz duran lastik düzenini bozduğunuz anda lastikte düzensiz bozunma görülür.

      Bunlara F1 lastiklerinin yüksek oranda yapay kauçuklu karakteristiğini de koyduğunda lastik omuzlarında ısı birikimi yüksek oluyor Sochi’de(genel lastik aşınması az olsa da). Bu yüzden McLaren lastik performansı-lastik ömrü arasında böyle bir denge yakalamış gibi yüksek downforce pistlerinde.

      Gözyaşı düzeni ısı iletimi için uygun bir karakter sanırım, daha geniş alan da her zaman soğutmada istenen bir şeydir. Bu yüzden böyle bir değişiklik gördük sanıyorum. İspanya’da bu düzen görülebilir sanırım orası da yüksek downforce isteyen bir pist diye biliyorum.

      Umarım açıklayıcı olmuştur @14sulonso ve diğer tüm arkadaşlar 🙂

      1. Emegine saglik tesekkur ederim 🙂 @vw-tdi-power

        1. Şafak Soysal avatarı
          Şafak Soysal

          @14sulonso ne demek 🙂

  2. McLaren şimdiye kadar tek, tabanın balta kafası bölümünde birbirinden ayrı olarak duran ve sidepod’a bağlı, yan çarpışma koruma sütunlarıyla hizalı kanat ana elemanı tarafından desteklenen hava akımı düzelticisi barındıran basit bir sidepod hava akımı düzenleyici tasarımı kullanmıştı.

    :)))

    1. Müthiş çeviri, tek bir hata yok. Açıkçası ben öyle bir cümle için bu kadar uğraşmazdım.

      Eline sağlık Şafak.

      1. bence de müthiş çünkü bu kadar uzun bi cümleyi bu kadar anlamlı çevirmek başka bi şekilde düzgün değil

    2. Şafak Soysal avatarı
      Şafak Soysal

      Teşekkür ederim bu cümleye çekilen dikkat için, göbeğim çatladı çevirirken 🙂 ben de pek anlamadım ortaya koyduğum şeyi çevirirken, ama sonuçta mutluyum 😀

  3. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    Ferraide psikopata bağladı sürekli fren kasnaklarını değiştirip duruyor kaç yarıştır.
    Aslıdna Ferrarini daha detayları varda canım istemiyor yazmak 🙂 eline sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir