Teknik Analiz: 2008 Malezya Grand Prix

yazar:

kategori:

 

 

 

 

 

Ferrari F2008 – Havaakımı Yönetimi

Pit alanında araçların ön süspansiyon kısmında kanatçık, yüzgeç ve süspansiyon kolunu içeren bölüme dikkatlice baktığınız zaman daima ilginç konseptleri görebilme ihtimaliniz vardır. Aracın bu bölümündeki en etkin aerodinamiği bulmak için, F2008 buna en iyi örnek. Ferrari’nin bu bölümü aslında iki kısımdan oluşuyor. Üst kısım (üstteki ok) hava akımının geçişini sidepodların üzerinden aracın arka kısmındaki kanat profilini beslemek adına arkaya doğru gitmesini yönetiyor. Alt kısım ise (alttaki ok) aynı esnada hava akımını sideposların girişine ve aracın alt kısmına doğru yönlendiriyor, sidepodları önüne yerleştirilmiş olan barge boardları beslemeye yardımcı oluyor.

Honda RA108 – Eklenebilir Sidepod Yarıkları

Honda.Malezya

Malezya’nın tropikal iklimi takımların soğutma sisteminde değişikliğie gitmesine neden oldu. Yüksek nem havanın radyatörlere doğru bir şekilde akışını engelliyor. Bu yüzden bir çok takım sıcak havayı doğru bir şekilde dağıtmak için aerodinamik etkinliği bozmadan en etkin yolu bulmaya çalışıyorlar. Dayanıklılık en önemli nsur, bu nedenle etkinliği artırmak için uzlaşma yolu bulunamasa da sıklıkla radial çözümler üretiliyor.

Honda’nın sidepodların üzerine yerleştirdiği egzoz çıkışının ön kısmına ilave edilen yarık buna en iyi örnek. Bu yöntem sıcak havanın sidepodlardan çıkışını etkinleştiriyor (kırmızı ok) ve bu nedenle motor sıcaklığını aşırı artmasını azaltıyor. Alınan bu önlem iki yarışta bir motor kuralı göz önüne alındığında kaydadeğer bir gelişim olarak görülüyor.


Yorumlar

  1. bilgi için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir