Avustralya GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Red Bull RB7 – Yenilenen Egzoz Çıkışı

 

Red Bull takımı, Avustralya’ya gelirken egzoz çıkışında ufak bir değişiklik yaptı. Fotoğrafta da ana bölümde görüldüğü üzere (küçük resim eski çıkışı gösteriyor) egzoz çıkışında hafif değişiklik var. Takım bunun yanında arka difüzörün kenar kanallarının altına daha fazla hava akımı gitmesi için sarı bölümde görülen değişikliği yaptı ve böylece hava akımını kenarlara dağıtmak yerine direkt olarak difüzöre göndermeyi hedefledi.

 

Ferrari 150° Italia – Sezon Öncesi Aracın Gelişimi

Ferrari takımı yoğun geçen kış dönemi içerisinde lansmanda tanıttığı araç üstünde bir çok değişiklik yaptı. Fotoğrafta üstte yer alan araç, Ferrari’nin son aracını, altta yer alan ise lansmandaki aracını gösteriyor. Değişiklikler şu şekilde: 1- Ön kanat bağlantıları; daha genişler ve aracın altına akan havanın daha iyi olmasını sağlıyor. 2 – Yeni ön kanat kenarları da lansmana göre açık bir şekilde farklı görünüyor. 3 – Altı daha kesik olan sidepodlar. 4 – Orta bölümde yeni dikey kanatlar. 5 – Egzoz bölümündeki ısı yalıtım alanı daha da genişletildi. 6 – Yenilenmiş egzoz. 7 – Egzozun boruları Red Bull tarzı uzatılarak, difüzör kenarlarının egzoz gazıyla daha iyi beslenmesi sağlandı. 8 – Yenilenen egzoza uygun bir şekilde hazırlanmış egzozlar.

 

Williams FW33’ün Yegane Yerleştirilmiş Vites Kutusu

 

Bu tartışılabilir ancak 2011’in en yaratıcı çözümü Williams’ın oldukça düşük seviyede konumlandırılmış vites kutusu gösteriliyor. Bu sene çift katmanlı difüzörlerin yasaklanmasıyla birlikte araçların arkası oldukça daraldı ve Williams bu çerçevede yegane bir vites kutusu yerleşimi yaptı.Vites kutusunun dikey olarak boyutu önemli ölçüde kesilirken diferansiyel daha düşük yerde konumlandırıldı. Bu yüzden takım uzun araştırmalar sonucunda şaftı olağan dışı bir şekilde 16 derece açı ile arka kanadın destek bölümünde süspansiyonun üst koluna bağladı. Bu sistem oldukça faydalı olabilir ancak aracın motor kapağının boyutları nedeniyle bu kullanımda da sınır var.

 

Mclaren MP4 26 – Yenilenmiş Egzoz Çıkışları

Hem Ferrari hem de Mclaren takımları yarış öncesinde Red Bull’un egzoz sistemini kopyalarken Ferrari bu sistemi yarıştan önce Barselona’da yeni paketle test etme şansı bulmuştu. Mclaren ise kendisine has sistem üzerinde oldukça zaman geçirdikten sonra bu sistemi test etmeden Avuatralya’ya getirdi. Bu sistemde egzoz boruları daha uzun ve  Red Bull’da olduğu gibi arka difüzörün kenarları egzoz gazlarından besleniyor. Bir diğer değişiklik ise difüzörün sıcağa daha dayanıklı olan titanyumdan yapılmış olması.


Yorumlar

  1. bende çin malı gibi duruyor demiştim. titanyum'muş:] değiştirirler diye tahmin ediyorum diğerleri de sıcağa dayanıklı, eğer ısınmasından faydalanmıyorlarsa.

  2. Yusuf  Hitay avatarı

    yalnız titanyum difüzör harika gözüküyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir