A'dan Z'ye Stepney Davası

Stepney’in Ferrari takımına sabotaj girişiminde bulunduğu haberleri son zamanlarda Formula1 Dünyasının temelini oluşturuyordu. Dün de Mclaren’den bir mühendisin Ferrari’ye ait belgeleri ele geçirdiğinin ortaya çıkması olaya farklı bir boyut kazandırdı.

Mclaren ve Ferrari takımları arasında son 30 yıldır bir rekabet yaşanıyor ancak ortaya çıkan en ilginç olay ise bu sonuncusu.

Stepney ve Rüya Takım

Stepney, Shadow ve Lotus takımlarında Ayrton Senna ile çalışmadan önce kariyerine 1970li yıllarda Broadspeed binek otomobil yarış takımında başladı.

1988 ve 1992 sezonları arasında Benetton takımında baş teknisyen olarak çalıştı. Giriştiği işlerde yaptığı detaylı çalışmalar ve organizatörlüğü ile ün kazanmaya başladı. 1993’te Jean Todt’un Ferrari’ye gelmesinin ardından takım böyle bir çalışana ihtiyaç duyduğunun farkındaydı.

Michael Schumacher, Ross Brawn ve Rory Byrne’ı Benetton’daki günlerinden biliyordu ve 1996-1997 yıllarında eski başarlı takımı tekrar oluşturma çalışmalarında kendisini Ferrari’de buldu.

Schumacher ve Ferrari’nin baskın olduğu dönemlerde Stepney’in de etkisi gözardı edilemez. Araçtaki dayanıklılık ve sürekli gelişimde Stepney büyük rol oynadı. Stepney, Schumacher’in 2000 İspanya yarışında pitte ona çarpmasının ardından daha da tanındı. O günden sonra lolipop görevini başkasına verdi.

Daha sonra baş teknisyenlikten teknik menajerliğe geçirildi. Bu isim değişiklikleri "Rüya Takım"ın bir parçası olduğu için yapıldı. Artık Stepney, Ferrari adına podyumlara çıkıp kupa alarak Ferrari’yi temsil edecekti.

Stepney’den hiç bir şekilde şüphelenmenin anlamı yoktu ancak bu geçen seneye kadar geçerliydi. O 2008’de fabrika merkezli bir işe geçeceğini umduğunu söylemişti.

Schumacher emekli oluyordu ve Brawn’da aynı şekilde 1 senelik izine çıkıyordu. Stepney’de aynı şampiyonluk mücadelelerinde yorulmuştu ancak o daha çok yavaşlamayı ve yenü mücadeleler için düşünmeyi seçmişti.

2007 sezonu başında Schumacher’in takımda artık sürmeyecek olması ve Brawn’ın da olmamasıyla takımın artık eski takım olmadığını söylemişti. Stepney kış testleri sırasında Autosport ile yaptığı röportajda açıkca Ferrari takımında artık mutlu olmadığını söylemişti.

Stepney’in Evinin İncelenmesi

Sezon Avustralya’da başlamadan önce, yeni görev adıyla fabrikada performans geliştirme takımının başına getirilen Stepney’den işaret yoktu hiç. Stepney’in bu göreve getirilmesinin ardından adı artık Japon takım Honda ile anılmaya başlanmıştı.

Brawn’ın Ferrari’de çalışırken hep 2 evi oluyordu. Birisi İtalya, diğeri ise İngiltere ancak Stepney’de tamamen İngiltere’ye gitmekten mutlu olacaktı.Son çıkan haberler Brawn ve Stepney’in birlikte Honda’ya geçeceği yönündeydi o zamanlar.

Ardından kısa süre önce Ferrari’nin Stepney’e sabotaj girişiminde bulunduğu ve casusluk yaptığı gerekçesi ile dava açması haberleri ile çalkalanmaya başladı Formula1 Dünyası.

Hakkında açılan dava sırasında Stepney’de ailesi ile birlikte Filipinlerde tatildeydi.

Kafa karıştırıcı haberler çıkmaya başladı bu olaydan sonra. Haberler Monaco yarışı öncesinde Ferrari F2007’nin yakın tankının içinde ya da çevresinde un ya da vb. maddenin bulunduğu, Stepneyin bu şekilde sabotaj girişiminde bulunduğu yönündeydi.

Polisin tatilde bulunan Stepney’in evini incelemesinde araçlarda bulunan un ya da vb. madde ile ilgisi bulunan metal bir kutu bulunduğu duyuruldu.

Ancak bu haberlerin ardından olaylar The Times gazetesinin haberi ile tamamen farklı boyutlara ulaşıyordu. The Times gazetesi Stepney’in savunmasına yer vermişti ve bu savunmada Stepney suçsuz olduğuna yemin ediyordu.

Gazetede Stepney’in "Eminim bu yasal işlemden aklanmayı başaracağız. Bu bize karşı oynanan çok çirkin bir oyun ve herşey avukatımın bilgisi dahilinde. Neler olacağını bekleyip göreceğiz. Şuanda ailemle birlikte Filipinlerde planlanmış tatildeyiz. Neden ulaşılamaz olduğumuzu söylüyorlar? Uçak biletlerinin Ferrari seyahat şirketi üzerinden kestirdik. Nerede olduğumu biliyorlar." sözlerine yer verildi.

Spekülasyonlar ortalıklarda dönüyordu ancak çok az gerçek bilgi basına sızıyordu. Stepney’in evine yapılan incelemede sadece metal kutunun bulunmadığı bunun yanında orada olması ilginç hatta olmaması gereken direksiyonlar bulunduğu duyuruldu.

Ayrıca bazı kaynaklara göre Stepney’in kendisini takım içerisinde yalnız hissettiğinde aracın yanında tuhaf ve şüpheli şekilde hareket ettiği görüntülenmişti CCTV yayınında.

Sabotaj girişiminin yanında Stepney belgeleri casusluk yaparak kaçırma iddiası ile de suçlanıyordu aynı zamanda. Söylentiler Stepney’in bu belgeler ile Honda’ya geçmeyi planladığı yönündeydi ancak geçtiğimiz hafta Mclaren’in de alabileceği söylentileri ortaya çıktı.

Olay gittikçe daha da ilginç bir hâl alıyordu. Araçları sabotaj etmek ve Mclaren’e gizli belgeleri sızdırarak yardımcı olmak…

Takım içerisinden bir çalışan Ferrari’nin anlaşması gereği Honda’ya geçmesine izin vermemesi sonucu Stepney’in bu şekil öç almaya çalıştığını söylüyor.

Mike Coughlan’ın Evinin İncelenmesi

Mike CoughlanFerrari takımının salı sabahı Stepney’i kovmasını açıklamasının ardından olaylar daha da ciddi bir hal alıyordu.

Aynı gün öğleden sonra Woking kökenli Mclaren takımı da, önemli bir konuma sahip bir mühendislerininde Ferrari’ye ait belgeleri almasının anlaşılmasından sonra görevinde askıya alındığını duyurdu.

Ancak yapılan açıklamada takımın bu konu ile alakasının olmadığı, bu mühendisin nisan ayı sonunda kendi başına belgeleri aldığı belirtildi.

Söylentiler Stepney ile daha önce beraber çalışmış birisinin bu olayda bulunduğu yönündeydi ancak Mclaren’de 1den fazla kişi vardı Stepney ile çalışmış olan.

Daha sonra Ferrari takımı Stepney’e ve bu Mclaren çalışanına hem İtalya hem de İngiltere’de dava açtığını duyurdu.

Kısa süre sonra ise Mclaren takımında şüphelenilen kişinin dizayn şefi Mike Coughlan olduğu ortaya çıktı. Coughlan, Benetton’da Stepney ile çalışmış, 1993 ve 1998 arasında ise Ferrari’de görev yapmıştı.

Salı günü, İngiliz polisi Coughlan’ın evine yaptığı baskın sonucunda Ferrari’ye ait belgeleri orada buldu.

Açıkçası yaşanan bu olaylar Ferrari takımı içerisinde karışıklığa neden olmuştu ancak olayların Mclaren’e de sıçraması ile Ferrari biraz daha rahatlamış olabilir. Coughlan büyük ihtimalle araştırmanın tamamlanmasının ardından artık ofisine gidemeyecek ve Mclaren takımında doldurulması gereken personel boşluğu oluşacak.

Mclaren güçlü bir takım ancak tam şampiyona ortasında ve gelecek sezon aracının hazırlanması aşamasında dizayn şefi gibi bir çalışanı kaybetmenin takıma faydası olmaz.

Henüz kesin kanıt olmasada bazıları İspanya yarışından sonra Mclaren Mercedes’in performansındaki artışı Ferrari’den çalınan belgelerlerle bağdaştırıyor.

Coughlan’ın Mclaren’in faydalanması için bu belgelerdeki bilgileri kullanıp kullanmadığı ya da Mclaren takımının bu belgeler karşısında tamamen yeni bir araç yapıp yapmadığı ya da gerçekten böyle birşey oldu mu olmadı mı henüz belli değil.

Bazı görüşlere göre de Mclaren takımı Ferrari’de ki esner kanatlar ve zemini bu belgeler sayesinde öğrenmişti.

Ferrari takımı bu olayda gerçekleri öğrenmelerinin yasal hakları olduğunu söylemişti. Ferrari benzer bir şikayette 2003 sezonunda, Mclaren’in kurallarda belirtilenden daha geniş Michelin lastikleri kullandığı gerekçesi ile bulunmuştu. Ancak yasal işlem başlatmadı ve şammpiyonluğu kazandı o sene. Yasal işlem başlatılmamasına rağmen Maranello kökenli takım bazı takımların kurallara uygun şekilde yarış kazanmadığının açık olduğunu söylemişti.

Ancak bu sefer Mclaren yaptığı açıklamada olayın takımla alakası olmadığını tamamen kişisel olduğunu duyurdu. Açıklamada "Mclaren’in bu konu ile ilgisi yoktur ve araştırmada beraber çalışılacaktır" sözüne yer verildi.

Sonucu ne olursa olsun bu haftasonu yapılacak İngiltere yarışını gölgede bırakabilir bu olay.

Ross Brawn’ın da çıkan bu haberlerin ardından ne yapacağı bilinmiyor. Brawn, Stepney’in yakın arkadaşı ancak yinede tam bir Ferrarici. Eğer yanlış bir şey varsa o zaman takımdan yana olacağı tahmin ediliyor.

Bakalım Stepney tatilinden döndüğünde ne tür bir açıklama yapacak ve Mclaren takımında neler olacak? Aynı zamanda bakalım FIA Stepney, Coughlan, Ferrari ve McLaren’e karşı neler yapacak?

En son 2 eski Ferrari çalışanının, Ferrari belgelerini Toyota’ya verdiği ortaya çıkmıştı. O olayın 4 senede sonuca ulaşıldığını varsayarsak, Stepney davasının daha yeni başladığını söyleyebiliriz…


Yorumlar

  1. agron kucuk prizren-kosova avatarı
    agron kucuk prizren-kosova

    Ya buyle devam ederse f-1 sercinin guzunden dusecek.Zaten bu tip insanlar Schumacherin 8-inci dunya sampion olmasini engeledi.Kardesim Meclarene dev bir ceza vereceksin ki bu tur siyler artik tekrarlanmasin.Sampion kim olacak ismi yoksa parami?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir