Barcelona Testlerinde Yapılan Aerodinamik Geliştirmeler

yazar:

kategori:

Takımlar İspanya GP öncesi son kozlarını geçtiğimiz 4 gün içerisinde Katalunya testlerinde araçlarında denedi. Yapılan geliştirme çalışmaları ile beraber aynı zamanda takımlar 2009 için oluksuz lastikler ile de çalıştı.

Bu hafta içerisinde takımların yapmış oldukları gelişim çalışmalarını sizlere yansıtmaya çalışacağız.

Ferrari

Ferrari takımı Michael Schumacher ile yaptığı oluksuz lastik ve 2009 aero testinin dışında çok önemli bir sistemi hayata geçirdi. Aylardan beri Ferrari’nin üstü açık bir burun kullanacağı söyleniyordu ve takım Barcelona’da bu parçayı tanıttı. Bu parça ile takım aracın ön burnunun altından giren havayı arkaya daha kontrollü iletmeyi amaçlıyor.

ferrari_500_barcelona_nisan_2008_148152961.jpg

BMW Sauber

BMW Sauber takımı bu hafta en önemli gelişimi aracın motor kapağında gösterdi. Eskisine göre daha kıvrımlı ve esnek bir görünüm kazandırdı Hinwil kökenli takım F1.08’e. Ayrıca 2009 sezonu çalışmaları için ön burunu geniş bir araç kullanıldı.

bmw_sauber_500_nisan_barcelona_438437161.jpg

Williams

Williams takımı da gelişim bakımından pek sessiz gibi göründü ancak takım aracın burnunda ve ön kanadında değişiklikler yaptı. Ön kanadın merkezinde takım BMW Sauber ve Mclaren gibi daha sert hatlara sahip bir sistem denedi.

williams_500_barcelona_nisan_729126281.jpg

Toyota

Aeodinamisi tamamen elden geçirilen TF108’in en dikkat çeken değişimi aynalarda oldu. Daha önceden sidepodların kenarında bulunan aynalar kokpit önüne alınmıştı. Bu testlerde ise Ferrari ve Toro Rosso tarzında sidepodların üst ön kısmına alındı aynalar.

toyota_500_nisan_barcelona_408750634.jpg

Renault

Sezonun ilk 3 yarışında bekleneni veremeyen Renault takımı bu hafta en fazla parça deneyen takımlar arasında oldu. Genel olarak elden geçirilen R28’de Red Bull tarzı arkaya doğru uzanan motor kapağı kullanıldı ve ön kanatta değişimler yapıldı. Ön köprü kanat eskisine oranla daha geniş bir yapıya sahip ve orta kısmında değişikliğe gidildi. Bunun yanında süspansiyonlar da elden geçirildi.

renault_500_nisan_barcelona_806936152.jpg

Honda

RA108 ile umutverici bir başlangıç yapan Honda Barcelona’da gelişmeleri sürdürdü. Takım burada yeni kıvrımlı bir arka kanat kullanırken en önemli değişim ise ön burunda oldu. Daha önceden de bu hafta kullanılana benzer bir ön burun deneyen Honda bu hafta yine bu sistemi biraz daha değişik şekilde test etti. Ön burun üzerinde dikey yanlara açılan kanatlar deneyen Honda takımı bu sefer bunu yarışta kullanma konusunda ciddi duruyor. Takım testlerde sürekli olarak bu kanatları araçta bulundurdu. Bunun yanında ön teker karenajları da kullanıldı.

honda_500_barcelona_nisan_118329463.jpg

Toro Rosso

Toro Rosso takımı mevcut STR2’de bir yenilik yapmadı ancak takım Türkiye’de yarıştırmayı planladığı STR3’ü ilk defa diğer takımlar ile teste çıkardı. Adrian Newey yapımı Ferrari motoru destekli STR3 Red Bull RB4 ile aynı görünüme sahip. Ancak ilk gün Sebastien Bourdais’in kaza yapıp aracın sol tarafına ağır hasar vermesinden dolayı takım tam olarak istediği çalışmaları yapamadı araçta.

tororosso_500_barcelona_nisan_491241904.jpg

Mclaren Mercedes

Mclaren takımı belkide ilk defa bu kadar pasif kaldı daha önceki testlere göre. Pek dikkat edilecek geliştirmeler yok gibi görünsede takım ön kanat ve barge boardlarda yenilikler test etti. Ön kanadın üst burunla birleştiği merkez alanı eskisine oranla daha geniş bir yapıya sahipti ve bargeboardların şeklinde ve bittiği yerde yeni bir çalışma denedi Mclaren. Aynı zamanda 2009 için çalışmalarda yapıldı.

mclaren_500_500_barcelona_394359354.jpg


Yorumlar

  1. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    F2008 bargeboardsuz daha güzel sanki 😀

  2. toyota nın on kanatta kucuk bir değişiklikle burnu değiştirmiştir.Güzel.Ben yeni farkediyorum:)

  3. erhan arkadasım napsın takımlar fia sınırlaya sınırlaya yakında butun geliştirmeleri sınırlayacak motor geliştirmeleri dondu takımlarda aeroda enteresan seylere gıdıyor 0,1 saniye kazanmak için bile

  4. BMW ye diyoduk her tarafı kanat diye Renault maşallah onuda geçti. Hiç olmazsa BMWninkiler estetik duruyodu. Renault kötü durmuş. Ne diyelim işe yarasında gerisi önemli değil.

  5. Süper bir çalışma olmuş. Renonun kanadı çok ilginç geldi bana. Teşekkürler.

  6. renault bunların yanında kütle amortisörüne alternatif olacak bi sistem uygulamaıs araçta mass damper sanırım ingilizcesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir