2012 Formula 1 Araçlarında Egzoz Çıkışı Konumlaması

yazar:

kategori:

2012 için FIA, egzoz çıkışlarının konumlandırmasına yeni bir kısıtlama getirerek egzoz beslemeli aerodinamik kazanımların etkili bir şekilde önüne geçti. Artık yandaki resimde kırmızı çarpı işaretiyle de görüldüğü gibi egzoz çıkışları, artık zemin kısmında difüzörün hemen önünde yer alamayacak. Onun yerine siyah okla gösterildiği gibi daha ileriden ve yüksekten çıkacak. Dahası, aracın her iki tarafında bulunan egzoz borularının son bölümleri, düz olacak.

 

Egzoz beslemeli difüzörlerin önüne geçmeye çalışan FIA, araçların her iki tarafından sadece birer adet çıkışa sahip olabileceklerine ve bu çıkışların, resimdeki sarı çizgilerle gösterilen alanda bulunması gerektiğine karar verdi. Pratikte bu alan, 700 mm uzunluğunda (arka dingilden 500mm ile 1200 mm uzaklıktaki aralıkta) 350 mm yükseklikte (-RF- referans düzlemin üzerindeki 250mm ile 600 mm. aralıkta) ve 300 mm genişliğindedir (alttaki resimde görülüyor). Bunun ötesinde borunun son 100 mm’si (kırmızı okla gösterilen), düz, yuvarlak olacak; boylamasına eğimi 10 ile 30 derece arasında tercih edilebilecek.

 

Egzoz çıkışları konusunda bir başka kısıtlamaya göre borunun son 100 mm’lik bölümü, merkez çizgisine göre enlemesine 10 dereceden fazla eğime sahip olamayacak (üstteki resim).

 

2012’deki yeni kurallarla birlikte egzoz çıkışlarının konumlaması, üstteki resimde de görüldüğü üzere 2011’e kıyasla daha sade olacak gibi. Egzoz çıkış alanlara yerleştirilebilecek. Dolayısıyla daha kısa ve daha az karışık tasarımları olacak. Bu da demek oluyor ki takımların egzoz tasarımları birbirine daha çok benzeyecek.

 

 


Yorumlar

  1. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    artık egsozlardan kimse fark elde edemeyecek. Değşik tasarımlar zor ve herkesinki neredeyse aynı olacak. Kurallar sıkı. Bu konuda büyük avantaj kimsede olmaz.

  2. bu sistem olursa abu dhabi'de vettele olan şeyin aynısını defalarca görürüz.

  3. Eğer böyle bir şeye izin veriliyorsa, disklerin ısınma sorununu ortadan kaldırmak için fren tertibatını diferansiyelin hemen çıkışına monte edebilirler(eskiden transversal Alfa ve Maserati'lerde diskler diferansiyel çıkışında idi) frenleri orada birşekilde soğutabilirler diye düşünüyorum ve böylece yukarıdaki şemada gösterilen fren soğutma(!) kanalına egzos gazlarını yönlendirebilirler ancak nasıl bir katkı yapacağını kestiremiyorum – belki lastik ısıtmaya da katkı sağlar..

  4. Schumacher- avatarı

    Türlü yöntemler göreceğimiz açık ama şu varki bence egzozlar güzel görünecek

  5. Motorun performansı ve Aerodinamik kazanç için yine sıkı bir egzoz tasarımının önemli olacağını düşünüyorum. Egzoz tasarımları bir birlerine çok benzeyecek bu sene Ama hangi takımın Arka Aerodinamik verimliliği artırmada etkili olacağı kapalı bir kutu başlasın artık testler Okullarda tatil olmuşken.

  6. Scarb's F1 egzoz çıkışının arka fren diski havalandırma girişlerine yönlendirilmesiyle yasal bir EBD oluşturulabileceğini söylüyor. Tabi ısınma durumunu nasl çözerler bilinmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir