Formula 1'de Güvenlik Bölüm III – Hastaneler ve Helikopterler

yazar:

kategori:

1950’lerden bu yana hız, teknoloji ve Formula 1 yarışlarının büyüsü yeryüzündeki herkesi etkilemekte. Sporun gelişmesinin yanında araçlar daha hızlı ve pilotlar daha genç olmaya başladılar, güvenlik ise bu sporun içinde yeralan herkes için giderek artan en önemli unsur haline geldi.

Sporun ilk zamanlarında, ciddi hatta ölümle sonuçlanan kazalar hemen hemen Grand Prix haftasonlarının bir parçası haline gelmişti. İçinde bulunduğumuz günlede ise FIA, takımlar ve organizatörler hep birlikte ortak bir çalışma içerisinde çok yüksek güvenlik standartlarını korumaya çalışıyorlar. Geniş kapsamlı yönetmelikler, kendini adamış görevliler ve temel teknoloji üniteleri muhtemel riskleri yönetmekle görevliler böylece taraftarlar gerçekten önemli olan şeye yarışa konsantre olabiliyorlar.

Bunları Biliyor muydunuz?

– FIA kendisine ait olan Motorsporları Güvenlik Enstitüsü’ne sahip. Bu durum 1994 yılında beliren felaketin bir sonucu olarak FIA Başkanı Max Mosley tarafından başlatılan Formula 1’deki en üst seviyedeki güvenlik önlemlerinden birisi. Enstitü başkanı Profesör Sid Watkins uzun yıllar Formula 1 Sağlık Direktörlüğü rolünü üstleniyor.

– Monaco Grand Prix’inin düzenlendiği Monte Carlo sokaklarına her yarışta 5.500 adet eklenebilir çarpışma bariyeri yerleştiriliyor.

– Yaklaşık 15 hastane yarış haftasonu boyunca acil durum pozisyonunda bekletiliyor. Pistteki bazı özel servislerde bazen diçşi bile hazır durumda bekletiliyor.

– Pist etrafındaki kaçış alanlarındaki çakıl havuzları 25 cm derinliğinde, 5 ila 16 mm arasında çapa sahip küresel çakıl taşları ile dolduruluyorlar. Çakıllar mümkün olan en iyi sürtünme kuvvetini üretecek şekilde tasarlanıyor (buz kaplı yüzeye kum yayılmış gibi) ve kayan aracın hızını çabuk ve etkin bir şekilde azaltıyor.

– Formula 1 yarışlarında emniyet kemerleri 1972 yılından beri zorunlu hale getirildi. Pilotun omuzlarındaki, leğen kemiğindeki ve bacaklarındaki kemerlerden tek bir el hareketiyle kurtulması gerekiyor. Çünkü yönetmelikler pilotun beş saniye içerisinde araçtan dışarı çıkması gerektiğini zorunlu kılıyor.

– Formula 1 yarışlarında seyircilerin güvenliği yaklaşık olarak 150 güvenlik görevlisi buna ek olarak yaklaşık 130 tıp öğrencisi ve doktor tarafından kontrol ediliyor.

– İki adet ambulans ve helikopter içinde doktorla birlikte iki tıbbi teknisyen ve pilot yarış boyunca ayakta hazır durumda bekletiliyor. İkinci helikopter pistin dışında her an hazır durumda bekletiliyor ve ek olarak dört adet ambulans acil durumlar için yarış pisti yakınlarında yerlerini alıyor.

                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                         


Yorumlar

  1. f1 i her yönüyle bizlere sunduğunuz için teşekkürler.

  2. Teşekkürler bilgiler için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir