Formula 1'de Güvenlik Bölüm IV – Tüneller, Testler ve Antremanlar

yazar:

kategori:

1950’lerden bu yana hız, teknoloji ve Formula 1 yarışlarının büyüsü yeryüzündeki herkesi etkilemekte. Sporun gelişmesinin yanında araçlar daha hızlı ve pilotlar daha genç olmaya başladılar, güvenlik ise bu sporun içinde yeralan herkes için giderek artan en önemli unsur haline geldi.

Sporun ilk zamanlarında, ciddi hatta ölümle sonuçlanan kazalar hemen hemen Grand Prix haftasonlarının bir parçası haline gelmişti. İçinde bulunduğumuz günlede ise FIA, takımlar ve organizatörler hep birlikte ortak bir çalışma içerisinde çok yüksek güvenlik standartlarını korumaya çalışıyorlar. Geniş kapsamlı yönetmelikler, kendini adamış görevliler ve temel teknoloji üniteleri muhtemel riskleri yönetmekle görevliler böylece taraftarlar gerçekten önemli olan şeye yarışa konsantre olabiliyorlar.

Bunları Biliyor muydunuz?

– Pit alanı güvenlik sebepleri nedeniyle iki ayrı sürüş alanına ayrılır. Pit duvarının yanında kalan kısım ‘fast lane’ (hızlı alan) diğer ise garajların önünde kalan kısım olan ‘inner lane’ (iç alan). İç alan (inner lane) olarak belirtilen kısımda yalnızca araçların üzerinde çalışılmasına izin verilir -örneğin pit stop boyunca-.

– Monaco’daki 400 metre uzunluğundaki tünel pilotların güvenliği için FIA tarafından daha iyi ışıklandırma sistemleriyle donatıldı. 2001 yılında bu yana kullanılan optik sistem güneş ışığını tünelin girişine yeniden gönderiyor. Işık konosi yaratarak karanlık beton tüpün içine girerken pilotlar için kolaylık sağlıyor ve tünel içinde hemen hemen en iyi seviyede aydınlatma sağlıyor.

– Formula 1 yarışlarında kaskların kullanımı 1953 yılından beri zorunlu hale getirildi. Modern kasklar üç temel maddeden meydana geliyor : sertlik için karbon fiber, ateşe dayanıklı güçlü sentetik fiber ve kaskın dış kısmının delinmemesi için tasarlanan polietilen. Modern Formula 1 kaskının ağırlığı sadece 1,250 gramdır.

– Formula 1 yarışlarında ilk çarpışma testleri 1985 yılında yapıldı. Günümüzde Formula 1 araçları onaylanmadan önce üç dinamik ve on iki statik testen geçmek zorundadır. Bu işlem sırasında yaşam hücresi her zaman sağlam kalmak zorundadır.

– Pilotların güvenlik hücresi olan monokok yapı karbonun 12 katmanından meydana gelir ve ağırlığı 60 kg’dan azdır.

– Malezya Grand Prix’i için pistte konuşlandırılan 557 görevli ve 177 kişilik yangın ekibi yarıştan önceki üç hafta boyunca özel çalışma yapıyorlar. Bu çalışmalar pistte yeralan herkesin güvenliğini arttırmak için yapılıyor.

– Gezici ilk yardım takımları dört adet kurtarma aracı (S-car) ve iki adet ilk yardım aracına (R-car) sahiptirler. S-car kurtama için kesici alet ve söndürme aracı ile donatılmış olup eğer acil durum varsa hasar gören aracın halat ya da zincie yardımıyla çekebilecek çekilde tasarlanmıştır. Bunlar iki uzman yardımcı personel tarafından kumanda edilir. R-car ise ilk yardım doktoru, dört sağlık personeli ve sürücüden meydana gelir. Bu görevliler pistin herhangi bir noktasına 30 saniye içerisinde erişebilirler.

– 1994 Imola yarışından bu yana Formula 1 yarışları ölümcül bir yarışa sahne olmadı. Bu durum Formula 1 yarışlarındaki riskin çok önemli bir şekilde ele alındığının ve güvenliğin geliştiğinin bir kanıtı.

 

                                                                                                                                          


Yorumlar

  1. keşke 1994 e kadar beklemeselermiş:(( daha öncedde çok ciddi kazalar olmuştu.

  2. çok teşekkürler zevk alarak okuyorum bu yazılarında hiç bitmemesini diliyorum eyw 🙂

  3. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Bunları okudukça biraz önce yazdığım yazı aklıma geliyor bizim için zevk olan bir şey başkalarının işi onun için lütfen anlayış gösterelim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir