McLaren’ın Yenilikçi Arka Süspansiyonu – Teknik Analiz

McLaren’ın testlerin ikinci gününe damgasını vuran yenilikçi arka süspansiyon tasarımı günün tartışma konusu oldu ve Gary Anderson yeni tasarımı değerlendirdi.

Takım arka süspansiyon bağlantılarının her birine geniş aerodinamik engelleyiciler yerleştirdi.

Bu konsept araçların düşük hızda daha fazla yere basma kuvveti elde etmesini sağlarken yüksek hızda ise sürüklenmeyi azaltıyor.

Bu engelleyicilerin süspansiyonun bir parçası olması gerekli, ancak bağımsız kollar arasında bir açıklık var, bu kurallara uygun olmayabilir ve bu parçada bir şey tek parça halinde ve McLaren’ın bunun kurallara uygun olduğunu düşündüğüne eminim.

Bu aerodinamik parçalar difüzörün arkasındaki hava akışını engelliyor ve arkasında oluşan düşük basınçlı hava aracın altından geçen havanın akışını hızlandırıyor ve alt tabandan daha fazla yere basma kuvveti elde edilebilmesini sağlıyor.

Daha önce arka kiriş kanat bu işi yapıyordu, ancak 2014 kurallarında bunu kullanmak yasaklandı ve takımlar bunu çözmek için yeni yollar arıyorlar.

Bu paket hakkındaki ilginç olan şey aracın sürüş yüksekliğinin yüksek olduğu zamanlar bu bölümlerin düfüzörün üstündeki boşluğu tamamen kapatması ve düşük hızda çalışmasına imkan vermesi.

Yüksek hızlarda ise süspansiyon esniyor ve alttaki engelleyici ile difüzör arasında bir boşluk oluşuyor, bu da sürüklenmeyi azaltıyor.

Bu size frenlemede ve yavaş virajlarda daha fazla yere basma kuvveti kazandırırken yüksek hızda ise daha az sürüklenmeye sebep oluyor.

Bu McLaren’ın gizli silahı olabilir, eğer çalışırsa beş dakikada kopyalanabilecek bir şey olmaz, çünkü çalışması aracın arkasındaki bir çok tasarım parametresine bağlı.


Yorumlar

“McLaren’ın Yenilikçi Arka Süspansiyonu – Teknik Analiz” için 16 yanıt

  1. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Parçanın süspansiyonda tek parça halinde durduğunu düşünürsek yasallık konusunda bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Zaten FIA yasal olmadığı ile ilgili olarak bir durumdan söz etmedi. Sorun çıkacağını sanmıyorum. Aksine ilk yarışa kadar özellikle Mercedes ve Ferrari bu sistemi kopyalamaya çalışabilirler. 🙂

  2. Yalniz bir tane illegal diyen yok bu sisteme millet redbulldan o kadar sıkılmışki 40 yıllık mclaren düşmanları bile mclarenin şampiyon olmasına bile razı demekki.

    1. Aras Tekiner avatarı

      Bu pilot kadrosu ile zaten olamayacagi icindir 😀

      1. Hamiltonada ilk geldiginde ayni seyi diyorlardi. Bekleyip görelim.

  3. Yalnız benim en çok hoşuma giden buluntular da bu şekilde olanlar oluyor. Harbiden F1in F1 olduğunu hissettiren, arkadaki beyinlerin neler çıkarabildiğini gösteren yenilikler bunlar. Araç yavaşken belli bi halde duran parça katkı sağlarken, araç hızlandığında aynı parça başka bi hal alıyor, ve o hali de başka bi katkı verebiliyor. Böyle değişim yaşayıp, yaşadığı değişimler sonucunda da her türlü fayda sağlayabilen parçalar gerçekten çok hoşuma gidiyor.
    Bu parça da önceki yıllardaki F-Duct ve esneyen kanatları hatırlattı bana. Onlar hemen anında yasaklanmayıp bazılarının şampiyon olması beklendiyse sezon sonuna kadar, umarım bu yenilik de hemen pat diye yasaklanmaz da McLaren o kadar düşünüp uğraşıp çözüm bulduğu bi bulgudan sezon sonuna kadar en azından faydalanabilir.
    Bu sene baya iddaalı gözüken bi McLaren var ortada. Sanırım geçen senenin intikamını almaya kararlılar. Baya agresif bi tasarım felsefi ugyulamışlar gibi geldi bana. Zaten geçen sezonu da erkenden boşverip bu sezon için çalışmaya başladıklarını da düşünürsek güzel bi sezon geçirme ihtimali var McLaren’in ve umarım öyle olur.
    McLaren’i alıştığımız yerde görmek istiyorum bu sezon ben. 🙂

  4. işte bunlar hep button için 🙂 button arkadan kayıyor diye söylenmesin diye adamlar tüm kış arka tarafla uğraşmış 😀

  5. Elalemin anaları ne mühendisler doğuruyor 😀 bizim ferraride daha 2004’te kullandığı kanadı kullanıyor ya tutarsa diye 😀

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      😀

  6. işte görmek istediğim şeyler bunlar 🙂

    bu arada çok hassas bir konu bu, ciddi olarak protesto olabilir bu sisteme, çünkü Mclaren bunu araca monte edebilmek için gri alanları limitlerine kadar zorlamış durumda… Hareketli aerodinamik parçadan mı protesto edersin, yoksa süspansiyon parçasından aerodinamik kazançtan mı, artık o bile muamma. Tabi ki Mclaren tüm detaylarına kadar düşünüp sistemi legal saydırabilecek şekilde tasarlamış durumda, ama geçmişte böyle olan sistemlerin yasaklandığını gördük…

    Bu arada bu sistemin aracın arkasında bulunması ve görece homologasyonlu olan parçalardan biri olmaması sebebiyle, istenildiğinde çok kolay olmasa da kopyalanabileceğini düşünüyorum. Özellike Mercedes ve Ferrari gibi düşük burun tasarımı yapıp kağıt üstünde arka kısımda görece downforce sıkıntısı çekmesi beklenen takımlara altın madeni gibi gelebilir bu sistem 🙂

    1. Sanki… Ferrari yada Mercedes de buna benzer bir şey hazırlamış gibiler.Arkaya ilginç şekilde bir düz üfleme konumu oluşturmuşlar.Zaten ne hikmetse şu Mercedes ve Ferrari nin benzeşen tasarımları ik senedir fazlasıyla dikkatimi çekmiyor değil… ALdo Costa halaa Ferrari nin içinden haberdar gibi duruyor.

      Andrea Stella nın gıdığını çekiştirip durduğu bir pozisyon olmadı yada ALonso direksiyona geçtikden sonra anlarız ama gülerek dolaşması hayra alamet değil.

      RBR ,n çalışmalarda geç kalması çok sorun değil… çünkü başındaki adam iyi bir şase hazırlattırması yanında yeni sistemede çabuk uyum sağlıyor.

      Herşeyin çok başındayız …

  7. MercedesAMG avatarı

    Sitede bayanlar var yoksa çok deli bir yorum atardım 😀

  8. asıl redbulun önündeki burundan geçen delik nedir bunu açıklasınlar.

    1. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      eskiden de benzer delik vardı ve elektronikleri soğutmak maksadıyla yada kokpitte sürücü serinlesin maksadıyla demişlerdi.büyük bir etkisi olduğunu sanmıyorum.yani birinin anlattığı gibi yok mükemmel hava akışı,herkesin konuştuğu tırt kanal gibi bir efsane değil.

  9. Bizim için sevindirici olan sistemin çok çabuk kopyalanamamasıdır herhalde.

  10. ForzaFerrari avatarı

    Bi gün bizim araçtan böyle bişe çıksa dişimi kıracağım arkadaş ya. Millet neler düşünüyor. Legal olmasa bile yaratıcı çözümler olmalı araçta. Fduct yaptılar esneyen ön kanat yaptılar çift katmanlı difüzör yaptılar egzoz beslemeli difüzör yaptılar hareketli arka kanat yaptılar. Son yıllarda bizimkilerin yapıp da başkalarının kopyaladığı bişe hatırlamıyorum. 2009 da bi jant kapağı yaptılar şeytanın aklına gelmez,kim düşündüyse selamlarımı yolluyorum ona.

    1. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      Malesef haklısın dostum.F10 temeli çok iyi ancak oldukça muhafazakar bir araçtı.Uzun zaman üzerinde uğraşıldığı için çok hızlıydı.Fakat f-kanal olsun,Red Bull’dan egzoz çözümü olsun hep kopyalamakla geçirdik o sezon.Şu zamana kadar McLaren dışında öyle aman aman bir aerodinamik yenilik getiren yok.Belki biraz erken ama 1.5ay kaldı sezona.Bizimkiler ve diğer takımlar,bu nedir diye anlamaya çalışırken onlar geliştirebilir.Kaldı ki süspansiyona bağlı olması öyle kolay olmyacağını gösteriyor kopyalamanın.Bütün araç aksamlarını etkiliyebilir haberde de belirttiği üzre.Ben hep diyorum;bu kadar motor-dayanıklılık kurutunsu yapıp aerodinamiyi 2.plana atmamalıyız.İlk olarak şu ön kanattan,sonra burun en son ise bu zımbırtıyı kopyalarsak baya bir ümitliyim.Tabi diğerleri de enayi değil beklemeyecek kimse bizi.İnşallah bir an evvel sistemi adapte ederiz en azından ilk 4-5 yarışa kadar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir