Motor Dondurulmasındaki Gerçekler

yazar:

kategori:

2007 öncesinde motorların dondurulmasından bu yana çeşitli tartışmalar yaşandı. Bu kural ile motorların gelişimi tam olarak durdurulamadı.

Kimi üreticiler sıkı sıkıya kurala bağlı kalırken bazı takımlar dolaylı yolla da olsa büyük ölçüde gelişim gösterdiler.

Ortaya atılan görüşler Ferrari’nin kurallardan en çok faydalandığı, Mclaren’in de aynı şekilde onu takip ettiği yönünde. Melbourne’den başlamak üzere Ferrari motoru her iki İspanyol pistinde farklı bir şekilde en güçlü motor görünümü çizdi.

Motor dondurma kuralı gelmeden önce 2006’da bir çok üst düzey üreticinin motoru sorun yaşamıştı(2006 Monza – Renault, 2006 Japonya – Ferrari). Ardından tüm takımlar motorlar tamamen dondurulmadan önce gelişimi tamamlamak için zorladı.

Ancak motorlar dondurulduktan yaklaşık bir sene sonra bazı üreticiler kuralları kendilerine göre yorumlamaya başladılar ve üreticiler arasında büyük farklar oldu.

Ferrari ve Mercedes gibi üreticiler çeşitli yollardan gelişimi sürdürürken Renault ve Toyota gibi üreticiler kurallara daha bağlı kaldılar. Renault takımı bu bakımdan kendisini güç olarak daha geride görüyor.

Ferrari’den Aldo Costa bu durum hakkında "Kurallar motorları dondurmak için ancak dayanıklılık gibi konularda parçaları değiştirebiliyorsunuz. Eğer daha ucuz ve ekonomik bir parça kullandığınız kanıtlarsanız izin isteyebilirsiniz." şeklinde özetledi.

2007 kuralları sadece motoru içeriyordu, bu kurallar içerisinde debriyaj, çark, yağlar, ekzos manifoldu, yağ tankları ve bir çok parça bulunmuyor.

Bu şekilde bu bahsi geçen alanlarda gelişim devam edebiliyor. Mclaren ve Ferrari yağlarında gelişim gösterdiklerini gizlemediler. Shell ve Mobil 1 motor içerisindeki sürtünmeyi azaltmak ve daha hızlı olmasını sağlamak için daha az cıvık yağlar üretmeye başladılar. Mclaren bunun yanında motordaki yağ oranını azaltmak için yeni bir yağlama sistemi geliştirdiğini açıkladı.

Eğer FIA bu konuya ayrıntılar getirmezse yakın zamanda tüm üreticiler kurallar çerçevesinde gelişimi sürdürmeye devam edecektir.


Yorumlar

  1. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    giderek GP ye benzedi bu iş hiç zevkli deil.F1 nedir? teknolojidir ve hızdır başka bişey degildir F1 çevreci olamaz F1 sınırlı olamaz F1 tekdüze giden bir şey OLAMAZ!

  2. Motor geliştirmeleri durdurmak saçma. Teknolojinin gelişimini durduruyorsunuz beş sene nekadar saçma.

  3. murat korkut avatarı

    f1 de hiçbirşeyi tam anlamıyla kontrol edemessiniz motor kuralıda öyle veya böyle delindi,motor sporlarının zirvesinde ipler hiçbir zaman fıa nın elinde olmayacak en güzeli gelişimi serbest bırakmak.

  4. Motor dondurma olayı motor üreticilerini bi bakıma pasif hale getirdi..belki mobil ve shell gibi şirketlerin gövde gösterisine döndü artık olay..Motor üreticilerinin bu sporun bel kemiği olduğu düşünülürse, nerden bakılırsa bakılsın bu kuralın elle tutulacak hiç bir yeri yok

  5. Serbest hale getirsinler, kim ne biliyorsa yapsın…

  6. kaan kaanhan avatarı

    serbest kalsın istiyoruz ama fia öle düşünmüyor malesef. belki "saygıdeğer insan" mosley gidince farklı şeyler olabilir.

  7. o krizin çözümüde geyet güzeldir Şener:) katılıyorum

  8. Şener  SALİH avatarı

    F1 bir motorsporu ise motorun dondurulması tuhaf değilmi ?
    Bence tuhaf ve her zaman yazdığımı tekrar yazayım bu spora üst limit değil alt limit koymak lazım bazı arkadaşlar fia gibi sakın harcamalar fazla olacak demesin şayet derlerse cevaben global ekonomide para harcanmazsa işte o zaman ekonomik kriz çıkar (1929 Amerika ekonomik krizini yorumlayan iktisatçı Keynesin görüşüne göre parayı nasıl dağıtacağınız önemli değil yeterki dağıtın isterseniz uçaktan atın) o sebepleki krizi çıkaranlar harcamaları kısanlardır f1 i sadece takımlar olarak görmek yanlıştır bu işin sponsorlarıda var ve bence daha iyi idare edilerek daha iyi hale getirilebilir ….

  9. kaan kaanhan avatarı

    saçma diyorsunuz, bırakın geliştirsinler diyorsunuz.. katılıyorum ancak motor geliştirme serbest olduğunda motor bütçesinin ne olacağını tahmin etmek hiç zor deil geçmiş yıllara bakınca.. buda Fia nın gıcık olduğu durum.

  10. f1 deki en saçma kural zaten. bırakında geliştirsinler. Ancak kural varsa da uysunlar tabii :)) millet bir şekilde hızlanmanın yolunu buluyor, yağ mağ 😀

  11. kaan kaanhan avatarı

    günün birinde rally deki gibi beygir sınırlaması getirirlerse şaşırmam, Misal F1de motorlar 800HP geçemez die bir kural 🙂 çünkü fia ne yaparsa yapsın açık bir kapı bulunuyor. Renoyu batıran bence michelin gitmesi oldu, 2 fransız çok iyi çalışıyorlardı.diğer faktörler de var tabi.

  12. ferrariyle mclarennin rakibiysen sende o konularda gelişim gostermeye cabalarsın.

  13. bizi bu durum batırdı işte vay bee

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir