Analiz: F1'deki Güç Mücadelesi

Formula 1 dünyası Spa ve Monza gibi 2 önemli güç pistine giderken, son günlerde gündemde olan konusu motor güçleri tekrar gündeme gelecektir.

Üreticiler arasındaki farklar ilk olarak Renault patronu Flavio Briatore ve şampiyon pilotu Fernando Alonso tarafından dile getirilmişti. Renault cephesi bazı motor üreticilerinin motor dondurulma kurallarını farklı yorumladıklarını düşünüyor.

Bu konu Valensiya’da Ferrari motoru kullanan Sebastian Vettel’in yıldızlaşan performansı ile tekrar gündeme taşındı ve öyle görünüyorki Ferrari motoru Renault motorundan daha iyi bir durumda ve bu durum takımlar arasında farka neden oluyor.

Autosport’tan Gary Anderson konuyu detaylı şekilde inceledi ve Ferrari, McLaren, Toro Rosso, Red Bull ve Renault takımlarını aerodinamik ve motor performansları bakımından karşılaştırdı.

Özellikle saf hız bakımından inceleme yapıldığı için Valensiya’daki sıralama performansları dikkate alındı.

Hız noktası ölçümleri:

                                Start/finiş            1. Geçiş   2.geçiş     Maksimum hız
 Ferrari – Ferrari            245.6 km/h      287.7     308.2      316.1
 McLaren – Mercedes      246.0               284.0     307.9      312.2
 Toro Rosso – Ferrari      243.8               287.1     308.4      316.4
 Red Bull – Renault        239.4               281.1     303.5      313.6
 Renault – Renault         242.6               282.0     305.9      312.2

Bu rakamlar ne anlama geliyor?

Start-finiş çizgisi çekiş ve beygir gücünün ölçümü, 2. vites ile dönülen virajdan sonra gelen düzlük.

1. Geçiş, 1. şikan ile köprü öncesinde yer alan fren noktası arasında kalan düzlüğün sonunda yer alıyor. Bu bölümde beygir gücü oldukça ortaya çıkıyor.

2. geçiş, 17. viraj öncesinde bulunan daha uzun düzlük sonunda yer alıyor. Maksimum hız, en uzun düzlüğüm sonunda, 12. vciraj öncesinde ölçülüyor. Bu noktalarda temel olarak araçların gücü ortaya çıkıyor.

Start-finiş bölümündeki rakamlar Mclaren ve Ferrari’nin benzer şekilde mükemmel çekişe sahip olduğunu gösteriyor. Ferrari motoru kullanan Toro Rosso biraz geride yer alırken onları Renault motorlu Red Bull ve Renault takımları takip ediyor. Buradaki rakamlar STR3, RB4 ve R28 araçlarının çekiş olarak zayıf kaldıklarını gösteriyor.

1. geçiş rakamları Red Bull’un Toro Rosso’dan 6 km/sa daha yavaş olduğunu gösteriyor. Bu hızlar Renault’un Ferrari karşısında yaklaşık 30 beygir güç eksikliğinin olduğunu gösteriyor. Mercedes ise ikisi arasında bir noktada yer alıyor.

2. geçişte maksimum hızlar Ferrari ve benzer şekilde Toro Rosso’nun daha az sürüklendiğini gösteriyor. Red Bull bu bölümde beygir kaybını kapatmak için daha az kanatla piste çıkıyor.

Aynı tablodan Mclaren’in de yüksek hızlarda ya Ferrari’den ya da Toro Rosso’dan daha fazla sürüklenmeyle karşılaştığı görülüyor.

Renault 2. geçişte Mclaren’den4.4 km/sa daha yavaş ancak bu beygir farkını kapatmak için Renault da daha az kanatla yarışmak zorunda kalıyor.


Yorumlar

  1. kaan kaanhan avatarı

    piste göre,özellikle araçta kullanılan kanat açısına göre değişiyor max hızlar, özellikle ferrarinin aero avantajı olduğu bilinen bir gerçek, motor pisti monza da merco geçen senede iyiydi bu senede. motor gücü ölçülecekse valencianın tam olarak uygun olduğunu düşünmüyorum çünkü aero verimlilikleri değişkenlik yaratır. sonucun farklı aero seviyeleri ile ortaya çıktığı açık, "Start-finiş çizgisi çekiş ve beygir gücünün ölçümü" burda merco en iyisi ama max hızda pek iyi gözükmüyor, buda aero ayarlarındaki farklılığın işareti.

  2. umit isbilen avatarı

    bir şey sormak istiyorum bilen varsa açıklasın lütfen, ferrari, toyota, renault gibi başka takımlara da motor sağlayan takımlar kendi araçlarında ki motorun birebir aynısını mı veriyorlar ya da aralarında ne gibi farklar var?

  3. bir tek bmw nin motoru eksik kalmış ama kötü bir motora sahip değil aerodinamik ile ilginenmedikleri için hız noktalarına uyum sağlayamıyorlar ama zaten toro rossonunda ferrarı motoru kullandıgını bılıyoruz

  4. murat korkut avatarı

    FIA motorları v8 düşürdü eyvallah bari motor dondurma olayını çıkartarak yarışları iyice monotonlaştırdı ve karşımıza zevksiz tarışlar çıkmaya başladı.Renault en çok etkilenen olarak görülürken zirve yarışındaki heyecana ferrari ve mc laren i yanlız bırakarak hem renault taraftarlarını hem f1 seyircisini cezalandırdı mosley bunağı.

  5. bir gün mutlaka gelecezz mutlaka

  6. reno motoru ferrariden mcarenden bmw geri nedeni ise alonsonun deiği gibi büyük bütçeli takımlar hersaman kazanı ama mutlaka sonuna kadar RENAULT F1 TEAM

  7. İlk olarak benim sana verdiğim örneklerden de anlaşıldığı gibi, spa monza ve canadaya gerek kalmadan ferrarinin total hızdaki üstünlüğünü tartışmamıza gerek bile yok. Apex hızları ve ya hızlanmalarda mc laren ve ferrari arasındaki farkları tartışabiliriz.
    Mc larende hamiltonun patlattığı lastik, testlerden geçen fabrikasyon bir arızadan meydana geldiği açıklanınca komik olmuyor da neden ferrarinin yapmış olduğu açıklama seni güldürüyor. Ayrıca başka f1 sitelerine gitmene gerek yok buradan bile valensiyadaki yarışın ardından ferrari ekibinin böyle bir motor arızasından şüphelendiğini açıklamış olması da bana göre çelişkili bir ifade değil.
    Ferrari ekibinin inceleme yapmadan önce vermiş olduğu demeçlerde çelişki görülmesi de gayet normal. Çünkü adamlar problemin nereden kaynaklandığını araştırmadan önce yorumlar yapıldı.
    50 rpm nin bile fark yarattığını hatırlattığın için teşekkür ederim. İşte tam benimde söylemek istediğim bu. eğer 50 rpm hatrı sayılır bir fark yaratıyorsa senin deyimninle "Massa motorunu değiştirmezse devir limitörü 19000 rpm yerine 18700 civarı olacaktır" O zaman hamiltonun hiç endişelenmesine gerek yok çünkü massa sıralamalarda q2 ye bile kalamaz.

  8. gurcan hezer avatarı

    massathebest arkadaşımın verdiği verilere istinaden canada örneği vverdim ki total olarak sezona bakarsan canada ,spa ve monzadır motorların en yüksek performası sergilemesi gereken pistler arasında…
    "testlerden geçen ancak fabrikasyon bir arıza olan piston kolu" böyle bir meden komediden öteye geçemez ,sezon başından beri yaşanan ağrızalar hangi sebepten kaynaklıydı bak ferrari teknik ekibinin yorumlarına şaşkınlıkla karışık birbirini tutmayan ifadeler görürsün ..aynı şekilde patlayan torro rosso takımının motorları da ayrı bir soru işareti…
    Bak f1 sitelerine hatta italyan basını bile şüpheyle yaklaşırken ferrarinin önümüzdeki yarışlardaki motor bilinmezine ,sen sorun yaşamıyacağından eminsin ,haber kaynağını açıklarsan seviniriz,,italyan basınını da içini rahatlatırsın…
    19000-18700 rpm arasındaki güç farkı yada motor devir aralıkları açısından 50 rpmlik farkın bie hatırı sayılır bir fark yarattığı günümüz f1 motor teknolojisinde ,biraz araştırıp daha yetkin bir şekilde yorum yaparsan daha sağlıklı bir tartışma platformu olur burası…

  9. Gürcan sana bir şey sormak istiyorum. Neden Ferrarinin son hızlarda ezici üstünlüğü olan malezya (307.6 km / 305.2)Bahreyn (314.1 / 306.0 ) İspanya (313.1 / 310.7)Türkiye (323.8 / 319.8) fransa (307.6/305.1) Britanya (301.1/299.5)Almanya (319.2/315.6) Valensiya (316.1/312.2) motor performansı açısından belirleyici olmuyorda sadece kanada belirleyici oluyor bun anlamış değilim.
    Motor sorununa gelince, hatırlarsan hamiltonda lastik patlattığında, patlamaya testlerden geçen bir parçanın sebep olduğu açıklanmıştı.
    Ferrari de son iki yarıştaki motor sorununu testlerden geçen ancak fabrikasyon bir arıza olan piston kolundan kaynaklandığını açıkladı.
    Sen hiç merak etme önümüzdeki iki yarış farrari hiç bir sorun yaşamadan finiş görür.
    Massa moturunu değiştirmese ve 18700 devir çevirse bile o da bize son hız olarak mclareni geçmeye yeter.

  10. gurcan hezer avatarı

    canada:
    raikkonen-316,2
    hamilton-322,0
    verdiğin istatistiki pist bilgilerindan ,motor performansı açısından belirleyici tek pist olan Canada da ki veriler ortada…
    Motor arıza vermeden uyarı vermiyor iyimser bir cümle f1 için ,zaten uyarı verse de yarış içinde ,çift taraflı telemetri sistemlerinin 2004 yılından itibaren yasaklanmasından ötürü ,motorun devrini düşürmek dışında bir müdehalede bulunulamıyor..
    Ferrari motoru sezonun EN DAYANIKSIZ motoru şu anda …torro rosso takımında da patlayan motorlarını sayrsak v12 dönemlerinden itibaren bu konuda kendi rekorlarını kırıyorlar…
    Ayrıca ferrarinin motor sorunu yaşadığı yarışlara bakın ,yarış sonrası ferrari teknik ekibinin yorumlarına ..
    Gelecek iki yarış gerek sıcaklık ,gerekse performans bakımından takvimin en zor yarışları..Macaristan gibi bir pistte problen yaşayan ferrari motorunun bu pistlerde sorun yaşamasını öngermek için teknik bir bilgiye ihtiyaç var mıdır?..Massa motorunu değiştirmezse devir limitörü 19000 rpm yerine 18700 civarı olacaktır beraberce izleriz sıralamalarda ,ayrıca ferrari takımıda problemi bilmiyor 3. kısımdan parçaalr diye şarkılandırıyorlar mantıklarına göre,çünkü hataya mahal olmaz ya moranelloda…
    massathebest arkadaşım f1 i izlemeye ilk defa bu sezon başlamış bir kişi bile ferrarinin bu iki yarışta motor problemi yaşayacağını tahmin edebilir ,f1 otoriteleride bunu destekleyen demeçler verdiler ,italyan basını dahil ,istersen onları da tahmin oyununa davet et..;)

  11. gurcan hezer avatarı

    canada:
    raikkonen-316,2
    hamilton-322,0
    verdiğin istatistiki pist bilgilerindan ,motor performansı açısından belirleyici tek pist olan Canada da ki veriler ortada…
    Motor arıza vermeden uyarı vermiyor iyimser bir cümle f1 için ,zaten uyarı verse de yarış içinde ,çift taraflı telemetri sistemlerinin 2004 yılından itibaren yasaklanmasından ötürü ,motorun devrini düşürmek dışında bir müdehalede bulunulamıyor..
    Ferrari motoru sezonun EN DAYANIKSIZ motoru şu anda …torro rosso takımında da patlayan motorlarını sayrsak v12 dönemlerinden itibaren bu konuda kendi rekorlarını kırıyorlar…
    Ayrıca ferrarinin motor sorunu yaşadığı yarışlara bakın ,yarış sonrası ferrari teknik ekibinin yorumlarına ..
    Gelecek iki yarış gerek sıcaklık ,gerekse performans bakımından takvimin en zor yarışları..Macaristan gibi bir pistte problen yaşayan ferrari motorunun bu pistlerde sorun yaşamasını öngermek için teknik bir bilgiye ihtiyaç var mıdır?..Massa motorunu değiştirmezse devir limitörü 19000 rpm yerine 18700 civarı olacaktır beraberce izleriz sıralamalarda ,ayrıca ferrari takımıda problemi bilmiyor 3. kısımdan parçaalr diye şarkılandırıyorlar mantıklarına göre,çünkü hataya mahal olmaz ya moranelloda…
    massathebest arkadaşım f1 i izlemeye ilk defa bu sezon başlamış bir kişi bile ferrarinin bu iki yarışta motor problemi yaşayacağını tahmin edebilir ,f1 otoriteleride bunu destekleyen demeçler verdiler ,italyan basını dahil ,istersen onları da tahmin oyununa davet et..;)

  12. İyi analiz. Zaten mevcut tablo şampiyonada izlediğimiz yarışları da özetliyor.

  13. mesela ferrari düzlükte daha çok zaman kazanmak için daha düşük kanat açıları ile çıkar McLaren de virajlarda daha fazla kazanmak için daha fazla kanat kullanır buda drag etkisini arttırır ve hızı düşürür böyle şeylere takılmamak lazım ama gerçek olan şu ki 2 takımda birbirne yakın..

  14. yarıştan yarışa değişen br durum bu to speed göre hiç bir şey anliyamayız Honda da en yüksek top speedi yapabilir..

  15. ancak sezon basından berı beygır çekıs ve duzluk perfonmansında ferrari önde dıebılırım.startlarıda belkı buna baglı olarak cok ıı alıyor olabılırler.özellıkle massa.geçen ayın dergisinde komple arç perfonmansının ferraide oldugunu soylemıstı bır force ındıa muhendısı.kanada da mclaren ve almanyada bıraz daha ustun gıbıydı bu alanda.

  16. apeks hızları her psıt degısıyor.ama benım gozlemledıım kadaıyla bı ferrari bi mclaren onde apeks hızlarında.tabı pıstın karakteri hangı takıma daha cok uygunsa o one cıkıyor.ancak genel olarak maksımuum hızlarda apekslerde ferrariyi daha fazla yarısta onde hatırlıyorum.yanılıyorda olabılırım ama antremanlarda ben böyle gordum

  17. gurcan bey bir bilginin doğru olması için illaki sizin takımınızın önde olması mı gerekiyor? iyi okursanız değerlendirmenin hangi çerçeve içerisindeo lduğunu görürsünüz. saygılar..

  18. hockenheim:
    felipe-319,2
    hamilton-315,2

    hungaroring:
    felipe-293,1
    hamilton-293,4

    s.stone:
    raikkonen-301,1
    hamilton-299,5

    magny-cours:
    felipe-307,6
    hamilton-305,1

    canada:
    raikkonen-316,2
    hamilton-322,0

    son yarışlarda mclaren max hız açısından nasıl daha üstün bir açıkla da bilelim.
    ayrıca massa aynı motorla 4.lükten öteye gidemez ne demek? motor arıza vermeden önce en ufak bir uyarı dahi vermiyor. 2. yarışına çıkacak motorun da bir vidası bile değiştirilemediğine göre, bu tahmininin hangi teknik bilgiye dayandığını söyle lütfen gürcan. tahmin oyunu bölümü forum içerisinde, bu haberin altında değil.

  19. Bu denildiği gibi valensiya tablosu .Düzlükteki hız kadar viraj hızları da önemli ve limit hıza çıkma süresi.pisten piste araçların hız avantajları değişiebiliyor.Spa da pilotajı daha fazla gösterecek

  20. gurcan hezer avatarı

    yanlış yada eksik verilere dayanılarak yapılmış bir değerlendirme…
    Böyle bir kıyaslama yapılacaksason yarışlarda sürekli mclaren max hız ve apex lerde hız açısından bir iki gömlek üstündü…
    Bu yarışta mclaren motoru 2. yarışını çıkartıyordu ,aynı zamanda mclarene uymayan süper yumuşak ve yumuşak lastikler bulunmaktaydı.Motor gücü ve dayanıklılığı olarak mclaren ferrarinin 1 adım önündedir ,massa bu yarışta eski motoru ile yarışırsa 4.lükten öteye gidemez ,giderse yarış dışı kalır..

  21. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    toro rosso mclaren kadar güçlü gözükmedi ki zaten, her ne kadar sıralamada Q2 de en hızlı turu vettel yapsada.. toro rosso motor avantajıyla düzlüklerde hızlıydı tamam ama mclaren in belli bir gücü var zaten.. gerek mekanik yol tutuş gerekse çekiş gücü bunlar daha önemlidir speed traplardaki verilerden bence.. toro rosso burada kaybeder zaten avantajını.. büyük takım olamamasının nedenidir bunlar.. pistin bir kısmında iyi olmaktansa,, bütün sektörlerde en iyi dereceye yakın olmak daha önemlidir..

  22. MagicAlonso avatarı

    güzel bir karşılaştırma ve analiz olmuş bu zaten açık şekilde belliydi.aslında reno yapılan geliştirmelerle birlikte çokca dile getirildiği gibi aerodinamik konusunda eksik bir araç değil.sezon başında özellikle düzlüklerde fazlasıyla yaşadıkları hız sorununu yapılan aero geliştirmeler ve ferrari mclaren e oranla daha düşük downforce seviyesiyle yarışarak azaltmaya çalıştılar.Yinede çekiş ve hız konusunda yaşadıkları sorunlar ortada.benzer şekilde redbull da aynı şasiye sahip kardeş firması torro rossoya karşı önemli ölçüde hız ve çekiş sorunu yaşamakta.Bunu çözmenin en önemli yolu Fia nın motor homologasyonu kuralını kaldırmasıyla gerçekleşebilir.ancak takımlar ozaman adil bir şekilde geliştirme çalışmaları yaparlar.Eğer motor dondurma yasağı olmasaydı aero için takımlar bukadar büyük paralar harcamayacaktı ve benzer şekilde araçların performansını arttırmak için araçları şekilden şekilde sokup uçaklar gibi heryerine kanatçıklar takmak zorunda kalmayacaklardı.Umarım fia bu adaletsiliği görür ve gerekli incelemeyi yaparak hem biz F1 severleri hemde sıkıntı yaşayan takımları kurtarır.Motorların 2.4 litreye düşmesini kabullendik bari geliştirmesini engellemesin.yeterince seyir zevkini düşürdü zaten Fia bu kurallarıyla.

  23. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Değerlendirme güzel fakat bence takımların şu anki durumunu net olarak görmemizde fayda sağlamaz ancak bu hiçbir fikir vermeyeceği manasınada gelmiyor neden diyecek olan arkadaşlara küçük bir misal Toro Rosso Mclarenden güçlü görünmesine rağmen bunu yarış pozisyonuna aynı şekilde yansıtamadı ….

  24. TRF1 çok teşekkür ederim allah razı olsun bu bilgileri verdikleri için

  25. adalet bu FİA 30 bg ne demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir