2014 Formula 1 Kural Değişiklikleri

2014 Formula 1 sezonu, Formula 1’in bir sezonda en büyük değişikliklerini yaşadığı bir dönem olacak. Yeni dönem Formula 1’de hem teknik hem de sportif açıdan bazı önemli değişiklikler olacak. Yeni sezon öncesinde değişiklikleri size hatırlatmak istedik.

1. 1.6 lt Turbo V6 Motorlar

2006’dan beri Formula 1’de V8 motorlar kullanılıyordu. Ancak bu seneden itibaren takımlar 1.6 lt turbo V6 motorları kullanacaklar.

Yeni turbo motorlar en az 4000 km kat etmek zorundalar. Bu yüzden eski motorlara kıyasla 2 kat daha dayanıklı olmak zorundalar. Bunun dışında yeni motorlar daha ekonomikler. Her sürücünün 100 kg yakıt ile yarışı tamamlaması gerekiyor.

Yeni motorların yaklaşık olarak 600 beygir güç üretmesi bekleniyor.

Bakınız: 

2. KERS Gitti, ERS Geldi

2014’ten itibaren Formula 1 daha çevreci olacak. Bu kapsamda motorlar küçüldü ve yakıt sınırı getirildi. Tüm bu değişikliklerle baş edilebilmesi için Enerji Geri Dönüşü’nde büyük değişiklikler yapıldı. Eskiden KERS ile enerji geri dönüşümü yapılıyordu ancak bu sene daha fazla enerji dönüşümü sağlayan ERS paketi hazırlandı. KERS ile 80 beygir güç üretiliyordu ancak ERS ile 160 beygir güç üretiliyor. ERS’nin bir turun yaklaşık % 33’ünü oluşturması bekleniyor. ERS hem fren anında hem de turbodan çıkan atık sıcaklığı enerjiye dönüştürüyor.

Bakınız: 

3. Vites Kutusu

Turbo motorların gelmesiyle birlikte Formula 1’de artık 8 ileri vites olacak.

Bakınız: 

4. Yakıt

Bu seneye kadar takımlar yaklaşık 160 kg yakıt ile yarışı tamamlıyorlardı. Ancak bu sene sınır geldi ve 100 kg yakıt ile yarışın tamamlanması gerekiyor.

5. Minimum Ağırlık

Yeni motorlar ve geri dönüşüm sistemleriyle birlikte Formula 1 araçlarının ağırlıkları arttı. Bu kapsamda minimum ağırlık 642’den 691’e çıkarıldı.

6. Egzoz

Geçmiş senelerde Formula 1’de çift egzoz çıkışı kullanılıyordu. Ancak 2014 kurallarıyla birlikte artık Formula 1 araçlarında tek egzoz çıkışı bulunuyor. Bunun yanında egzozun aerodinamik kazancını engellemek için egzoz çıkışının motor kapağının arkasında, yukarıda yer alması gerekiyor.

7. Burun Yüksekliği

Güvenlik sebebiyle 2014 Formula 1 araçlarının burunları daha düşük seviyeye indirildi. Geçen sene minimum yükseklik 55 cm’di ancak bu sene minimum yükseklik 18.5 cm.

8. Ön Kanat

Bu sene ön kanatlarda da değişiklik var. Geçen sene ön kanat genişliği 1800 mm’ydi, bu sene ise 1650 mm.

9. Testler

2014’te sezon içi testler geri dönüyor ancak belli sınırlar olacak.

Takımlar dört kez iki günlük test gerçekleştirme şansı bulacaklar. Testler maliyetlerin olağandan fazla arttırılmaması amacıyla yarışların ardından salı ve çarşamba günlerinde Avrupa’daki pistlerde gerçekleştirilebilecek.

Buna göre sezon içi testlerin İspanya, Britanya, Macaristan ve İtalya’da düzenlenebileceği söylendi ancak henüz resmi bir şey yok.

Sezon içi testlere izin verilirken rüzgar tüneli ve CFD kullanımına bazı sınırlamalar getirildi.

10. Son Yarışa Çifte Puan

Geçen sene sonunda alınan karar gereği bu sezonun son yarışı Abu Dhabi’de pilotlara ve takımlara pozisyonlarına göre 2 kat puan verilecek. Böylece şampiyonluk mücadelesinin son yarışa kadar sürmesi bekleniyor.

11. Kalıcı Pilot Numaraları

2014 Formula 1 sezonu öncesinde sürücülerden kendilerine sabit numara seçmeleri istendi. Bu kapsamda bundan böyle şampiyon sürücünün 1 numarayı kullanması haricinde sürücüler seçtikleri numaralarla yarışacaklar. Bunun yanında numaraların araçların önünde ve kasklarında görünür bir şekilde yer alması gerekiyor.

12. Cuma günleri 2 ekstra sürücüye sürüş yapma şansı verildi

Şimdiye kadar cuma günü ilk antrenman seansında takımların yedek sürücülerine sürüş yapma izni veriliyordu. 2014’ten sonra ise cuma günü her iki seansta takımın 4 pilot çıkarmasına izin verilecek. Ancak sadece 2 araç kullanılabilecek.

13. Yeni Cezalar

Yarış hakemleri, yarışta yaşanan küçük olaylar için 5 sn cezası verebilecekler. Bunun yanında Ceza Puanı Sistemi getirildi. Bu kapsamda 12 ay içerisinde 12 ceza puanı alan sürücü, bir yarıştan men edilecek. Cezalar her sene başında sıfırlanacak.

14. Pole Pozisyonu Ödülü

2014’ten itibaren bir sezonda en çok pole pozisyonu ödülünü kazanan sürücüye bir ödül verilecek. Pole pozisyonlarının eşit olması halinde ikinciliklere bakılacak.

15. Tur Zamanları

2014 Formula 1 araçlarında önceki araçlara göre daha düşük downforce var. Lastiklerin sertleşmesi, motorların küçülmesi ve downforce seviyesinin düşmesi gibi etkilerle tur zamanlarının düşük olması bekleniyor.

Yeni araçlar, düzlükte geçen seneye göre daha hızlı ancak bunun karşısında virajlarda artık daha yavaş.

 

 

 


Yorumlar

“2014 Formula 1 Kural Değişiklikleri” için 12 yanıt

  1. Daha fazla düzlük, daha az viraj hızı. 90’ların başından 2000’lere kadar olan dönemi hatırlatıyor.

  2. 1800 metre iybi uzunlukmuş 😀

  3. Onur aybars gonullere tercuman olmussun.eskiyi bilmeyen genc arkadaslarin farki anlamasi cok zor.o heyecani adrenalini ozluyoruz

  4. Son yarışa çifte puan işi redbullun belçikaya kadar kendini toparlaması son yarıştada vettelin şampiyon olup efsane olarak gösterilmesi ..
    Bazen formula 1 i smackdown’a benzetiyorum kazanan önceden belirlenmiş gibi .

    1. Redbull gelişecek aman bakarmısın nasıl bir takım bu kadar gelişti diyecekler son yarıştada zaten vettelin en iyi yarıştığı pistten biri abu dhabi 50 puanı atacaklar cebe sonra 5 kere şampiyon efsane herkes sevinsin falan filan ..

      1. Mehmet Günaydın avatarı
        Mehmet Günaydın

        Vettel şampiyon olsa demekki bu senede bahaneniz bu olacak.Ben Vettelin bu yıl şampiyon olacağını desteklediğim halde düşünmüyorum ama sizin bahanelerini şimdiden hazır.

      2. Yok artık. O kadar da değil adamlar belli ki ciddi derece sorunlu zaten. Formula 1i amerikan güreşi şovuna benzettikleri doğru bunu ben de birkaç kez dile getirdim ama yazdıkların biraz senaryoya giriyor bir an şu ferraricioğlu arkadaş geldi aklıma. Bu yılın sonunda kimin şampiyon olacağına dair anket yapsak Mercedes, Ferrari, Williams, McLaren sıralaması çıkar.

        1. Usta geç ya Geçen sene Belçika’dan önce mercedesi sıralamada zar zor geçen yarışta nerdeyse 2012 performansı gösteren redbull bir ay sonra tur başına 2 saniye atan her yarış pole + win yapan bi araç halini aldı daha önce 1 ay içinde böyle geliştirilen bi araç gördün mü? Şimdi hemen ferraride öyleydi diyeceksin ferrari öyleydi ama sezon başından itibaren aynıydı 2004 te. Nasılsa griddeki bütün takımlar afedersiniz MAL tek redbull akıllı bunun başka açıklaması yok bu senede aynı şeylerin olacağını tahmin ediyorum ne derseniz deyin .

      3. Onun ismi smackdown değil WWE’dir. Bilmeden yorum atmayalım.

    2. MichaelJackson avatarı
      MichaelJackson

      Çok merak ediyorum bu dediğin Vettel yerine Ferrari’ye yarasa ne diyeceksin.İsmini ve ekran resmini kaydettim sezon sonunda göstericem bu yazını sana.

      Şimdi de bahaneniz Redbull’un gelişmesi oldu.Singapur’da birkaç tur 2sn fark attı diye (Vettel’de sıfır set süper yumuşak vardı ve sanırım arkasında Rosberg vardı, Rosberg’in ön kanadına bir cisim takılmıştı takımı açıklama yapmıştı hatta bunları çabuk unuttunuz ama neyse) bütün yıl 2sn hızlıymış gibi gösterdiniz arabasını.Halbuki Singapur zaten başından beri Redbull için mükemmel bir pistti diğerlerine nazaran.

      Bu kadar sorun yaşayan Redbull’dan hala daha korkuyorsan demek ki Redbull’un gelişim hızının diğerlerinden çok daha iyi olduğunu kabul ediyorsun..Her ne kadar imkansız desem de bu sene de Redbull şampiyon olursa kusura bakmayın ama Ferrariymiş Mclarenmiş vız derim vallahi ben adamlar 20 turu zor attı art arda son test gününde, yarışı bile tamamlayamayacaklar bence haftaya.

      Redbull’a laf atmaktan ziyade kendi takımının beceriksiz mühendislerine laf yetiştir geçen yıl Redbull gelişirken Ferrari,Mercedes mühendisleri ne yapıyordu ?

  5. Her yeni formül bir öncekini aratır oldu.

    Motoru sakla, diğer yarışlarda da kullanacaksın. Vites kutusuna dikkat et, o daha çok yarışlar çıkarmalı. Lastikleri koru, stratejik açıdan önemli. Yakıtı kolla, yolda kalırsın. Bu kadar muhafazakar davranırken de diğerlerinden daha hızlı ol ki galip gelesin.

    Önceden Formula 1 denilince performans akla gelirdi. Artık verimlilik çok daha ön planda. Değişen dünya ve kriz bunu tetikledi.

    Şanslıyım ki 90’ları sonundan da olsa izleme şansım oldu. 2000’lerin başı da 90’ların sonunun devamıydı. O zamanlar tek kullanımlık motorlarla, yakıt ikmaliyle, iki turda erimeyen blokajda tırtlamayan lastiklerle sürücüler istedikleri gibi zorlayabiliyorlardı.

    3.0 litrelik V10’lar antrenmanlardan sonra söküyüyor yerine kısa ömürlü (yaklaşık 50 km’lik) performansa dayalı motorlar takılıyor onlar da görevi yarış için 305 km’lik motorlara devrediyorlardı.

    Şimdi bir sürücünün elinde 1.6 lt V6 hibrid tubolardan sadece 5 adet olacak. 10 yılda bu kadar küçülme… 10 yıl sonra acaba ne kadar daha küçülebilir?

    Evet, o zamanlar geçişler çok azdı. Hatta günümüzdeki rakamların yanına bile yaklaşamıyordu. Ama DRS gibi bir saçmalık olmadığından çok daha değerliydi. En azından öndeki sürücüyü keklik konumuna sokacak bir durum yoktu, pist üstünde mücadele zirve yapıyordu.

    Eski Hockenheim yarışlarını hatırlayan var mı?… Arkadaki sürücü uzun düzlüklerde santim santim öndeki sürücüye yaklaşırdı. Bu şikanda olmadı, diğer şikanda geçebilecek mi? Yoksa şikan çıkışı düzlükte yakalayabilecek mi? Yani yeni pistler de eski pistler kadar zevk vermiyor. Allah’tan Monza ve Spa gibi pistler hala takvimde ve hala Hockenheim gibi sünnet edilmediler.

    Araçların boyası simdiki kadar cafcaflı değildi belki ama şimdi araçlara kıyasla hem daha yakışıklıydılar hem de daha bi ‘makine’ye benziyorlardı.

    Neyse… Uzatmayayım… Hatırladıkça şimdiki Formula 1’i izleyesim gelmiyor.

    1. He bir de son yarışın X2 puan olması… Puanlamaya da DRS taktılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir