Teknik Analiz : 2008 Brezilya Grand Prix

yazar:

kategori:

Williams FW30 – Ön Kanat Gelişimi

Williams, Brezilya için FW30’un ön kanadında güncellemeye gitti. Ana profil ve ortada yeralan flapın her ikisi de yeni bir özellik kazandı ve flapın uç kısmı bir önceki versiyonuna göre içeri kıvrımlı bir yapıya büründü (küçük resim, sarı alan). bu değişiklik bu bölümdeki havaakımının gelişmesine yardımcı oluyor, hızı arttırıyor ve bununla birlikte buradaki baskı biraz daha artış gösteriyor. Aracın hızından çalan ve drag etkisinin artmasına neden olan flap ayarını arttırmadan downforce kazancı sağlıyor.

 

McLaren Mercedes MP4-23 – Revize Edilmiş Arka Kanat

ferrari.bel

Brezilya’daki sezonun son yarışında McLaren tamamen yeni bir arka kanat tasarımıyla karşımıza çıktı. Flap dışsal iki uzantıya sahip olurken ana profilin giriş kenarlarında çıkıntı yapacak şekilde yerleştirildi (küçü resim, yeşil ok). Herbir üçgensel çıkıntı kısmen ana profili saran bir yapıda bulunuyor, o sebeple havaakımı için kanal oluşması sağlanıyor. Önceki versiyonuyla karşılaştırıldığında yalnızca çıkıntı etrafında olmamakla birlikte kanat girişinin üzerinde yüksek basınç üretmesi için ana profil ve flap arasındaki mesafe artırılmış. Bu değişiklik flap açısının azaltılmasına olanak sağlıyor bu yüzden yüksek süratte aracın performansını ateşliyorken saat yönüne dönülen Interlagos’un kıvrımlı yavaş bölümünü boyunca downforce seviyesinin etkinliğini koruyor.

McLaren Mercedes MP4-23 – Fren Soğutma Kampanaları Gelişimi

ferrari.bel

Birkaç yarış önce kullanılan McLaren’in fren soğutma kampanaları sistemindeki gelişim Brezilya’da tekrar gündeme geldi. Önceki versiyonda kampanalar karbon fiber kapağa sahip olmayan fren diskine sahipti ve dışa doğru olan tarafı havaakımı kontrol ediyordu. Şu anda kampananın mimarisi Ferrari ve BMW Sauber tarafından kullanılan trende uymuş durumda ve tamamiyle değişmiş bir yapıya sahip. Kapalı kampana aero bozulmayı azaltıyor fakat fren derleyicisinin, diskin, fren balatasının ve kaliperinin çalışma sıcaklığını arttırmaya eğilimli oluyor. Brezilya’da dikkat edilmesi gereken nokta olan sert frenleme esnasında ön tekerleklerin kilitlenmesi eğilimini arttırıyor. Cuma günü ikinci seansta Hamilton bu tür sıkıntılar yaşamıştı. McLaren disk ve balatalar arasındaki materyali değiştirdi fakat sorunun tamamen çözülüp çözülmeyeceği açık bir şekilde görülemiyordu.

Williams FW30 – İkiz Arka Kanatçık Gelişimi

ferrari.bel

Büyük bir değişiklik olmamasına rağmen takımın Brezilya’ya getirdiği birçok küçük modifikasyondan biri. Takım arka kanadın açısını değiştirmeden ar kanattaki downforce’u arttırmak istedi. Özellikle Interlagos’ta bütün takımlar yokuş yukarı çıkılan uzun start – finish düzlüğümndeki hızı geliştirmeye ihtiyacı vardı bununla birlikte Interlagos pistinin kıvrımlı bölümündeki tutunmayı da arttırmaları gerekiyordu. Ana flapın altına yerleştirilen yüzeyi hafifçe arttırılmış kanatçık sayesinde Williams, tekerleklerin dönüşü sonucu oluşan bozulmayı azaltarak arka tekerleklere yakın havaakımının yönetimini geliştirmeyi umdu. Bu gelişim ekstra downforce sağlayarak özellikle arka kanada yakın olan bölümdeki aero etkinliği arttırıyor.

Red Bull RB4 – Ön Kanat Uç Plakası Safrası

ferrari.bel

David Coulthard’ın Brezilya’da beyazlar içindeki halinden daha dikkat çekici olmasa da yapılan ufak değişiklik Red Bull’un ön kanat mimarisinde safra yerleşimi konusunda oldukça ilginç bir detaydı. Birçok araçta olduğu gibi RB4’te kanadın temel profilinin iç kısmına wolfram/tungsten ince bloklar yeraldı ve bu bir kapak yardımıyla gizlendi. Fakat ek olarak ‘standart’ safra yerleşimi, RB4’ün uç plakasında gizlenmiş ayrılabilir ekstra safra levhası olarak karşımıza çıktı (küçük resim). Levha küçük görülebilir fakat safra yoğunluğunun yüksek olmasıyla ağırlığının yedi kilogramın üzerine çıkabilceği unutulmamalı. Bu eklenti aracın ağırlık dağılımının hafifçe ön tarafa doğru kaymasına ve genel dengenin gelişmesine olanak sağlıyor.

Ferrari F2008 – Arka Tekerlek İçi Revizyonu

ferrari.bel

Brezilya’da Ferrari drag ve turbulans etkisi azalırken F2008’in aero etkinliğini optimize etmeye çalıştı. arka tekerleklere yakın olan kalabalık bölgede F2008’in arka tekerleğinin iç kısmındaki jantın olduğu bölge revize edildi ve daha geniş karenaj kapağı kullanılarak kapatıldı (küçük resmindeki altındaki ok). Süspansiyonun üzerine dik olarak kesen dikey kanatçığın kesiti de arttırılmış (küçük resimdeki üstteki ok). Mühendislere göre bu değişiklik bu bölgedeki havaakımı dağılımına yardımcı oluyor ve arka kanadın düşük profiline çarpan bozulmuş havaakımını engelliyor.


Yorumlar

  1. Maaşallah Williams da amma uğraşmış! 'Tamam bunu da yaptık mı uçarız artık' demişler herhalde.. Ön kanat kenarı GELİŞİMİ, ikiz arka kanatçık GELİŞİMİ.. Mühendislerin sezonluk maaşını ödedik, bari boş durmasınlar..

  2. aklına takılan kısım söylendiği gibi bu ve benzeri 3 alanda gelişim durduruldu.Ama bizi durduramadılar.Spa bir zaferdi,bugün dahada bi anlamlı oldu.Birilerine…

  3. aacaba lewisin bi çok yarışta blokajlarına çözüm bulunamamasının sebebi de frenler ile ilgili gelişim yapılamaması mıdır

  4. Kanatçıklar, flaplar ile ilgili yapılan son teknik haber olsu bu =) Gelecek yıldan itibaren takımların yarıştan yarışa ne gibi bir gelişim evresi izleyeceklerini merak ediyorum. Bu sezonki teknik analizlerin büyük bir bölümü flaplar ve kanatçıklar üzerineydi. Gelecek yıl yasaklanmasıyla birlikte daha ilginç güncellemeler göreceğiz gibi geliyor.

  5. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Teknik analizlerinde bu yılki son versiyonu herhalde 🙂 fakat yarışta Serhan ACAR ın söylediği bir nokta vardıki aklımda takılı kaldı Mclaren 2 yıldır frenleri gelişimi yapmıyormuş ….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir