Mercedes AMG Sezon Başından Bu Yana Ön Kanat Gelişimi

Araç tanıtımları yapılırken Mercedes takımı kış testlerine geçen sene kullandıkları ön kanatın 2014 kuralları çerçevesinde yaptıkları ufak modifikasyonla çıktılar.Zaten çoğu takım sezonun ilk resmi hafta sonu aktivitesi olmadan yeni ön kanatlarını tanıtmaz (Genellikle tasarımcılar birbirlerinde gördükleri tasarımları kopyalama tarzını sevdikleri için böyle bir durum ortaya çıkmasın diye çoğunluk bu konuda muhafazakar davranır).Melbourne’e geldikleri zaman ön kanat için büyük bir güncelleme yapılmıştı.Bu yazıda bir ön kanatın kısa bir sürede ne kadar değişebileceğini ele alacağım.

 

Melbourn’de Neler Değişti?

 

Mercedes istediği ön kanat çarpışma testlerinden geçemediği için Çin Gp’sine kadar olan sürede kullanmak istedikleri kanat yerine alternatif olarak geliştirdikleri ön kanatla mücadele ettiler.Ki o geliştirdikleri kanatta kış testlerinde kullandıklarına göre farklılıklar içeriyordu.Ancak kanat konusunda ısrarlı davranan Mercedes ön kanatta sürekli antreman seanslarında güncellemelere giderek uç plakalarda farklı tasarımlar deneyerek yeni ön kanadı geliştirmek için elinden geleni yaptı.

Bu resimde uç plakada yapılan değişiklik göze çarpmakta:

 

endplatedifference1

 

Eski ön kanat daha düz bir halde ve 2 parça şeklinde uçlardan oluşmakta ve ufak bir kanatçığa sahipti.Ancak Mercedes daha agresif bir şekilde uç bölgeyi tek bir parçaya düşürdü ve bulunan kanatçığa eğim verdi.Bu sayede ön lastikler üzerindeki havanın oluşturduğu basıncı azalttı,ön lastiklere giden hava akımını daha verimli bir yön verdi.

 

Mercedes bir diğer değişikliği ön kanatta kademe şeklinde bulunan kanatçık parçalarında yaptı:

 

cascadedifference1

 

Tek bir uca oturtulmuş kademeli dizi yerine 2 parçaya ayrılmış yeni bir parça geliştirdiler.Daha önceki senelerde başka takımların kullandıkları tarzda bir kanada sahip oldular.

 

Ve birde ön kanat elemanları:

 

mainelementsdifference1a

 

Ön kanatta bulunan herşeyi neredeyse yeniden elden geçirdiler(Ufak resimde alt planyanın boyutu daha ufak çizildiği için enine göre ufak gözükmekte,büyük resimdeki planyayla aynı ölçeğe sahip).En önemlisi,o bölgede olan 3 yarık genişletildi ve aralarındaki boşluk arttırılarak daha fazla hava geçmesi amaçlandı (Belirttiğim gibi çizime aldanmayın).Sonuç olarak bu yeni kanat yüksek hızlarda araç zaman kaybetmeden daha fazla downforce üretmekte.

 

 

2.ci Büyük Güncelleme: İspanya

 

Bahreyn’de çok etkili bir hafta sonu geçiren Mercedes yeni ön kanadın çarpışma testinden geçmesiyle Çin’de o kanatla yarıştı ve yarış hafta sonunda daha da geliştirdi.

 

Mercedes İspanya Gp’sinede birkaç güncellemeyle geldi:

 

mainelementsdifference2

 

Öncelikle ön tekerleğin önünde bulunan bölgede (Kırmızı Çember) 3 parçalı olan bölüme bir yarık daha eklediler.Buda kanadın ön lastik önünde 6 tane yarıklıymış gibi çalışmasını sağladı.Buna benzer bir çözümü daha önce Ferrari takımı da denemişti.

 

İkinci olarak kanadın uç plakası ve yarıkların birleştikleri yer (Yeşil Çember) omuz olarak adlandırırsak o bölgeye 3 adet yarık eklediler.Bu yeni yarıklar gelen havayı dağıtmadan önce bu bölgede parçalanarak ön lastik etrafında oluşan basıncı yeniden şekillendirdi ve basamak şeklinde olan kademenin ön süspansiyon üzerinde gönderdiği havaya şekil vererek sidepodlara giden havanın daha verimli olmasını sağladı.

 

endplatestrake

 

Bunun dışında uç plaka ve planyanın üst bölümündeki kademeli ufak kanatçıkta da ufak bir değişiklikte bulundular.Yarıkların bulunduğu bölgenin altına eğimli ufak bir parça (Sarı) eklediler.Yukarıda belirttiğim gibi bu ufak parça arkaya doğru giden havanın yönlendirilmesini sağlamakta (Mclaren’in daha önce böyle bir parça kullandığı düşünülmekte).Bu yeni parça daha önce tek parçaya düşürülen kanat parçasıyla daha uyumlu çalışmakta (Mavi).Mclaren’in aksine Mercedes’in bu sistemi kendileri için daha avantajlı bir halde kullandığı düşünülmekte.

 

Son olarak,kademeli şekilde oturan parçalarda ufak bir değişikliğe gittiler:

 

cascadedifference2

 

Bu parçayı destekleyen sütunu ufalttılar.Ve biraz daha içe doğru büktüler.Bu ufak değişiklikle hava akımını birazda olsa etkilemek istediler.Mercedes değişiklik yaptıkları bölgede neler olup bittiği hakkında çok derin bir vizyona sahip gözüküyor,bu sayedede hava akımını istedikleri gibi yönlendiriyorlar.

 

 

…… Ve 2 Hafta Sonra ……

 

Mercedes dominantlığına rağmen geliştirme temposunda hız kesmedi.2 yarış arasında çok fazla sayıda güncelleme için parça geliştirdiler,buna ön kanatta dahil olmak üzere.

 

Monako’da uç plakaya yeniden şekil verdiler:

 

endplatedifference2

 

Bu sefer o 2 bölümlü uç plakayı teke indirdikten sonra Mercedes uç plakayı biraz daha uzatarak eğimli bir hale getirdi (Kırmızı Çember).Bu eğim saat yönünde vortex etkisi oluşturmasına yardımcı olacaktı.

 

Uç plakaya uyumlu olarak dış tarafında bulunan ufak kanatçığın (Sarı Çember) eğim yönünü değiştirdiler.Bu parçanın yönünü değiştirerek lastiğin etrafındaki hava akımını geliştirmeye çalıştıkları düşünülmekte.

 

 

Daha Önce Bahsedilmeyenler

 

Mercedes planyanın altına sırayla dizilmiş çatal ucu şeklinde ufak parçalar ekledi.

 

underbodystrakes

 

Takımlar bu parçayı senelerdir kullanmakta.Bunun ön lastikler üzerindeki hava basıncını düşürdüğünü,downforceun artmasına rağmen düzlükte hız kaybını azalttığı bilinmekte.Bu parça olmadan lastik dönerken onun önüne daha çok türbülansta kalan hava gittiği,zemine daha düzensiz şekilde hava akımı geldiği ve downforce kaybının yaşanmasına sebep olur.

 

 

Peki Sırada Ne Var ?

 

Mercedes’in Kanada veya Avusturya için ön kanada güncelleme getirmediği biliniyor.Çünkü bu iki pistte düşük downforcelu pistler.Ancak Silverstone ile birlikte tekrardan downforceun önemli olduğu pistlerde Mercedes’in ön kanatı geliştireceği aşikar.

 

 


Yorumlar

“Mercedes AMG Sezon Başından Bu Yana Ön Kanat Gelişimi” için 2 yanıt

  1. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Ferrari de 5 sendir aynı kanatı kullanıyor 🙂 Delip delip, kapatıyorlar sonra.

  2. Belki de en fazla değişiklik yapan takım adamlar boş durmadıklarını gösteriyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir