Teknik Analiz: 2009 KERS Yerleşimi ve İşlevselliği

yazar:

kategori:

Şarj Evresi

Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi ya da KERS 2009 için opsiyonel bir gelişme. Bunun gibi sistemler aracın frenleme işlemi sırasında açığa çıkan kullanılmayan enerjiyi alıyor, depoluyor ve ardından motor gücünü geçisi olarak arttırmak için yeniden kullanıyor. Bu ve takip eden diagram yakıt tankı temelinde ana bileşenlerin  karakteristik yerleşimini gösteriyor ve sistemin temel işlevselliğini resmediyor – şarj etme evresi ve yükseltme evresi. Şarj etme evresinde, arka frenlerdeki kinetik enerji (1) elektirk alternatör/motor (2) tarafından yakalanıyor, ana işlem birimi (CPU)(3) tarafından kontrol ediliyor, ardından bataryaları (4) şarj ediyor.

Yükseltme Evresi

kers.boost

Yükseltme evresinde, elektirk alternatör/motor pilot direksiyondaki yükseltme (boost) butonuna bastığında devam eden bir akımla depolanan enerjiyi motora gönderir. Bu enerji yaklaşık olarak 80 beygir gücüne eşit ve her turda yaklaşık 6.6 saniye süresinde kullanılabilir. Ana KERS bileşenlerinin konumu yakıt tankının yakıt kapasitesini 15 kg civarında azaltıyor (tipik olarak 2008 yılında 90-100 kg arasındaydı) ki bu da yarış stratejisini etkilemekte yeterli özellikle de tek pitstop yapılma ihtimali olan pistlerde. Sistem ayrıca bataryaların soğutulması için ek olarak radyatör gerektiriyor. Mekanik KERS burada gösterilen elektriksel KERS’in tam tersi, aynı prinsiple çalışıyor fakat depolamak için volan (çark) kullanıyor ve kullanılmayan enerjiyi yeniden kullanıyor.


Yorumlar

  1. levent karadol avatarı
    levent karadol

    arkadaşlar hepimizinde bildiği gibi yarış esnasında en çok motor problemlerigüvenlik aracı pistten ayrıldıkyan yada pit stoptan birkaç tur sonra hararet nedeniyle ortaya çıkıyor yakıt tankının küçülmesi pitstop sayısının artmasına neden ola bilir yaklaşık olarak pitstop süresince motor hararetinin 20 dc yükselidiğini bununda normale dönmesinin özellikle yavaş pistlerde az rüzgar alımından dolayı birkaç turu bulduğunu hatırlatırsam nedemek istediğimi daha iyi anlatmış olurum bu sene dayanıklılık herkes için büyük sorun ola bilir acaba bukadar uğraşı harcanan bu kadar para kersten elde edilecek performansa deyecekmi çok merak ediyorum doğrusu özellikle yağmurda bu sistem hiçbir işe yaramıyacak sizce kers yerine 20000 devir çeviren ve tek yarıs kullanılacak motorlara izin verilse daha iyi olmazmı böylece motoru daha sonraki yarışlara saklamak için kimse ayagını gazdan çekmez hareketli ön kanat ve slik lastiklerle birlikte yarışlar daha zevkli daha çekişmeli ve daha ucuza
    maal olmazmı

  2. Çok zorlayıcı stratejiler göreceğiz anlaşılan.

  3. Ertan Akkaş avatarı

    Teşekkürler açık bir şekilde anlatılmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir